Beyza Nur GÜVEN İle Bunları Biliyor musun ? BETA (KAVGACI SİYAM BALIĞI)

XIX. yüzyılın başlarında, akrabalarına karşı son derece saldırgan davranışlarda bulunan bu balıklar Siyam (şu andaki Tayland) sakinlerinin dikkatini çekmeye başladılar. Bunları paralı dövüşler düzenlemek için düzenli olarak kullandılar, bu da özellikle girişimci sakinleri vahşi Beta bireylerini melezlemeye itti. Bu şekilde elde edilen balıklar, “Isıran Balık” anlamına gelen Pla Kat olarak adlandırıldı. En başarılı örneklerden bazıları Siyam Kralına sunuldu ve onun sarayında yaşadılar. Kavgacı siyam balığı veya Betta splendens tüm dünyada en popüler akvaryum balıklarından biridir. Hem amatörlerin hem de profesyonellerin akvaryumlarında bulunabilir. Amatörler öncelikle güzel renklerine, bakım rahatlığına, ilginç davranışlarına ve üreme kolaylığına değer verirken, profesyoneller birçoğu özel sergilerde ödüller alan çok sayıda üreme formunu beslerler.

Beyzanur Güven İle Bunu Biliyor Musun? - 18-05-2024 19:37

Beta Balıkları labirent balıklarının alt takımına dahildirler. Labirent adı verilen özel bir solunum organının varlığı bu balıkların özelliğidir. Bu organ, kan damarlarıyla yoğun bir şekilde nüfuz eden plakalarla temsil edilir ve yüzgeç üzerindeki sinüs düzleminde bulunur. Betalar bunun sayesinde, nefes almak için atmosferik havayı kullanabilir. Böyle bir solunum türü akvaryum Betaları için hayati önem taşır, bu nedenle oksijenle doymuş olsa bile kapalı bir kapta tutmak balıkların ölümüne yol açar. Labirent, Betalarda, oksijen açısından fakir olan su kütlelerinde yaşamalarını sağlayan bir adaptasyon olarak ortaya çıkmıştır.

Tür içi güçlü saldırganlıkları ve bölgeci tutumları nedeniyle Betalar, Dövüş Balıkları olarak adlandırılır.

Beta Balıkları birbirleriyle çok kavga ederler ve çoğu zaman iki erkeğin çarpışması bunlardan birinin ölümüne yol açar. Bu özellik eski zamanlardan beri Tayland sakinleri tarafından, paralı dövüş turnuvaları yapmak için kullanılmıştır. Bazı yerlerde bu gelenek hala devam etmektedir.

Betaları turnuvalara hazırlamak için ilginç eğitim yöntemleri kullanılır. Beta, dayanıklılığının artırılması için uzun bir şişeye yerleştirilir ve uzun süre yukarı ve aşağı yüzmeye zorlanır. Cam boyunca, Betanın kendi yansımasını görebileceği bir ayna hareket ettirilir. Yuvarlak bir kapta bir girdap oluşturmak da Betaya gücünü geliştirme imkanı verir. Beta genç ve daha zayıf erkeklerin yanına yerleştirildiğinde kavga tekniği mükemmelleşir.

Çatışmalar gaddar olmasına rağmen, “Beta Dövüşleri” asaletten yoksun da değildir. Erkek Beta, hava almak için yüzeye çıkan rakibine asla saldırmaz. Ayrıca, eğer bir yerde üç erkek denk gelirse, üçüncüsü diğer ikisinin kavgasına müdahale etmez, kazanan ile kavga etmeyi tercih eder.

 

 

Günün Diğer Haberleri