Kuvayi Ve Mücahitler Derneği Başkanı Nihat Sakallı Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak'a Ziyaret

Sakarya'nın Sevilen derneklerinden Kuvayi ve Mücahitler Derneği başkanı Nihat Sakallı Yönetim Kurulu üyesi Murat Çeidik ile Denizli ili Buldan İlçesinde Yapılan Yerel seçimlerde seçimin galibi CHP'den yeni seçilen çiçeği burnunda Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak'ı ziyaret ettiler.

KÜLTÜR - SANAT - 30-04-2024 14:50

Başkan Nihat Sakallı yeni secilen Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak'ın ilgi alakasından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyor, başarılarının daiml olmasını temmeni ediyorum dedi.

 

PLAKET TAKDİM EDİLEREK HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER...

BAŞKAN NİHAT SAKALLI BULDAN İLE İLGİ KISA BİLGİLER VERDİ.

Buldan’da Gezilecek Yerler

Süleymanlı Gölü: Buldan'ın batısında, 1500 metre yükseklikte bir dağ içi düzlüğünde bulunur. Çok eskiden bu göl ark sistemiyle Buldan'ın yeşil bahçelerini sulamaktaydı.
Sazak Dağı: İlçenin güneybatısını kaplar. 1117 metre yüksekliğindeki bu dağ aynı zamanda Kumralıpaşa Dağı olarak da anılmaktadır.
Yenice Kaplıcaları: Buldan'a 16 kilometre mesafedeki Tenice kasabasında bulunmaktadır. Önceleri kubbe altında, ortasında ayakları sokmak için çizme şeklinde bir göbek taşı bulunmasından dolayı, kaplıcaya “Çizmeli Hamam” adı verilmiştir. Günümüzde kubbe kaldırılmış yerine kaynak üzerine yeni tesisler yapılmıştır. Kaplıcada romatizma, kalp, damar sertliği ve deri hastalıklarına şifa bulunmaktadır.
Gamera Kaplıcası: Yörede halk tarafından Çamur Hamamı olarak anılan Gamera Kaplıcası da aynı rahatsızlıkların tedavisi için gidilen ve özellikle iç turizme hizmet veren bir kaplıcadır.
Kestane Deresi: İlçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta, yeşillikler arasında bulunan biri deredir. Kenarındaki çay bahçeleri ve restoranlarıyla gelenlerin sakin ve güzel saatler geçirdiği bir yerdir.
İçme Deresi: İlçenin güneyinde, 5 kilometre mesafededir. Kaynaktan çıkan şifalı suya İçme Deresi adı verilmiştir; özellikle mide hastalıklarının tedavisinde yarar sağlamaktadır.
Tripolis Antik Kenti: İlçeye bağlı Yenice kasabasının hemen yanında yer almaktadır. Helen dilinde "Üç Kent" anlamına gelmektedir. Tripolis'in eski ismi Apollonia olup MS 3. yüzyılda Selenkoslar tarafından kurulmuştur. Burada göreceğiniz kalıntılar arasında belki en önemlisi Roma mimari tarzıyla yapılmış tiyatrodur. Kapasitesi yaklaşık 8 bin kişi kadardır. Tiyatronun batısında, bir düzlük üzerinde hamam bulunmaktadır. Tipik Roma hamamı özelliklerini taşımaktadır. Kent Bizans döneminde surlarla çevrilmiştir. Bu surlar, yer yer burçlarla, gözetleme kuleleri ve kalın duvarlarla desteklenmiştir. Surlar tiyatroya bitişik olarak devam eder ve en yüksek tepede kule ile birleşir. Kule, hem savunmaya hem  de gözetlemeye yönelik yapılmıştır.

Buldan’da Ne Yenir?

Balcan soğan: Közde pişirilmiş patlıcan ve biberin soğan, domates, peynir, nar ekşisi veya koyu erik ekşisiyle dürüm yapılmasıdır.
Çağla dürümü: Çağla ve taze çitlembiğin havanda dövülerek yumurta, yeşil soğan, peynir, maydanoz, zeytin ile yufkaya dürüm yapılmasıdır.
Oğmaç: Kuru yufka kırıntısı, peynir ve soğan ile karıştırılıp üzerine su serpilerek hazırlanır.
Göce yemeği: Taş değirmende yarılarak kaynatılmış buğdaya sarmısaklı yoğurt eklenerek yapılır.
Çörek dolması: Bayat ekmeğin içi boşaltılır; ekmek içi, kavrulmuş kıyma, ceviz, maydanoz karıştırılarak ekmeğin içine doldurulur. Asma yaprağı üzerine sıralanan ekmekler üzerine domates salçası dökülerek fırına sürülür.
Buldan simidi: Sıcak simit ortadan kesilerek içine tereyağı sürülür ve hafif tuzlanır.

Günün Diğer Haberleri