Fısıltı HABERLERİ
HV
19 MART Salı 08:36
Advert

Geyve Kozan Hanımeli Kooperatifi; Sakarya Geyve İlçesinde

Sakarya'nın Geyve ilçesinde bir araya gelerek kurdukları kooperatif aracılığıyla evlerinde yaptıkları yöresel ürünlerin satışını yapan köylü kadınlar, aile bütçesine katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyor.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 15-09-2022 19:17   Güncelleme : 15-09-2022 19:43
Geyve Kozan Hanımeli Kooperatifi; Sakarya Geyve İlçesinde

GEYVE KOZAN HANIMELİ KOOPERATİFİ İLETİŞİM;  https://www.instagram.com/sakaryakozanhanimeli_kadinkoop/

Hemen herkesin tarımla uğraştığı, ayva, üzüm, şeftali, ıspanak, karnabahar, zeytin gibi birçok ürünün yetiştiği yaklaşık 500 nüfuslu Kozan Mahallesi'ndeki kadınlar, geleneksel yöntemlerle yaptıkları doğal ürünlerin satışını yapabilmek için Sakarya'nın Geyve İlçesinde GEYVE KOZAN HANIMELİ KOOFERATİFİNİ 2020 yılında kurdular.

 9 kadın bir araya gelerek  Kadının gücünü ön plana çıkardılar.

Evlerinde yaptıkları reçel, marmelat, erişte, tarhana, salça gibi ürünleri paketleyip, kurdukları kooperatif aracılığıyla sosyal medyadan satışa sunan kadınlar, aldıkları olumlu geri dönüşlerle daha azimli çalışmaya başladı.

Elde ettikleri gelirle aile bütçesine katkı sağlayan kadınlar, öncelikle kendi köylerindeki, daha sonra da çevre köylerdeki kadınların aralarına katılmasını sağlayarak gücühe güç katıyorlar.

"Geleneksel yöntemlerle yapılan ürünlere talepler arttı"

Kooperafif Başkanı Şadan Hasret Ercenik,  Köydeki kadınların evlerinde ürettikleri reçel, tarhana, erişte gibi ürünlerin satış talepleri gün geçtikçe arttığını ifade etti.

Aile ekonomisine katkıda bulunma düşüncesinden hareketle kooperatif kurma fikrinin ortaya çıktığını belirten Ercenik, "Köyümüzdeki 9 kadınımızla kooperatifimizi kurduk. Ürünlerimizi sosyal medya üzerinden tüm Türkiye'ye dağıtmayı hedeflne ulaşıp, satışlarımıza da başladık. 

Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Köyümüzün tüm kadınlarının aynı çatı altında toplanıp, sosyal güvencesi olan, kendine güvenen ve para kazanan kadınlar olması için bu yolda devam ediyoruz." 

Ercenik, il ve ilçe yönetimlerinden üretim yeri için destek beklediklerini dile getirerek, şu anda kadınların ürünleri evlerindede yapıyorlar.

 Kendi tarlalarımızdan topladığımız meyve ve sebzeleri işleyerek reçel, marmelat, salça, erişte, tarhana, ziron, turşu gibi ürünler yapıp, paketleyip satışa sunuyoruz.

Kooperatifi eylül ayında kurduklarını ve aradan geçen sürede olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Ercenik, müşterilerin ürünün tadını beğenip geridönüşlerin ve siparişlerin mutlu ettiğini, bunun kendileri için büyük bir kazanım olduğunu belirtti.

 

BABAANNELERİMİZDEN MİRAS

Babaannemiz, anneannemiz eskiden turşuyu nasıl yapıyorsa biz de öyle yapıyoruz. Reçelleri, salçaları evimizde çocuklarımız için nasıl yapıyorsak o geleneksel yöntemlerle yapıyoruz."

GÖZLER ÜZERİMİZDE

Kooperatif üyesi Hacer Aslan da kooperatif kurulurken zorlu süreçlerden geçtiklerini söyledi.

Köyde gözler 6 kadının üzerinde olup, Tüm ön yargılara rağmen güçlerini birleştirerek kadınların neler yapabileceğini gösterdiklerini vurgulayan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köy küçük ama kadınların yüreği çok büyük. Yola 'Belki yapamayız' diye korkarak çıktılar ama çok güzel yüreklerle başladılar. 

Kendi evlerinde, öğrendikleri şekilde hiç katkı maddesi kullanmadan doğal olarak hijyenik ortamlarda ürünlerini yaptılar. Köyde herkes 'Yapamazsınız' dediği halde onlar yapabileceklerine inandılar. Çok güzel bir şekilde de devam ediyoruz. Küçücük köyden çok büyük yerlere gelebiliriz diye düşünüyoruz."

Şerife Çay ise doğduğundan beri köyde yaşadığını ve 10 yaşından beri çiftçilikle uğraştığını anlattı.

Kendi mahsullerinden yöresel ürünler hazırladıklarını dile getiren Çay, "Çalışıyoruz zaten, daha da çalışıp, daha da büyüyeceğiz. Köyümüzdeki ve komşu köylerdeki kadınlarının da aramıza katılmasını istiyoruz, büyük bir aile olmak istiyoruz." dedi.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR