Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 04:12

Sahte psikologlara dikkat!

Anadolu Psikologlar Derneği Başkanı Klinik Psikolog İlhan Bozkurt, vatandaşları sahte psikologlar konusunda uyardı. Son dönemlerde sağlık bakanlığına bağlı olmaksızın psikolojik danışma merkezi adı altında açılan yerlerden hizmet alırken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 11-12-2022 17:09   Güncelleme : 29-12-2022 20:11
Sahte psikologlara dikkat!

Anadolu Psikologlar Derneği Başkanı Klinik Psikolog İlhan Bozkurt, vatandaşların yanıltıcı reklamlar nedeniyle psikolog olduğunu sanarak gittiği birçok kişinin aslında psikolog olmadığını ve mağduriyet yaşanmaması için psikolojik yardım alınan kişinin mutlaka diplomasına bakılması gerektiğine dikkat çekti.

Kazansana Giriş

Yasal olarak hiçbir sertifikanın kişilere psikolog unvanı vermediğini, aslolanın diploma olduğunu ve sertifikaların psikologların vereceği psikolojik yardım hizmetlerini verebilmek için tek başına yeterli olmadığını belirten psikolog Bozkurt, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için dikkat etmesi gereken temel konuları şu şekilde sıraladı:

Psikolog Unvanı

Psikolog olabilmek için ülkemizde YÖK tarafından tanınan Üniversitelerin Psikoloji bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Bu nedenle psikolog olduğu düşünülen kişilerin diplomalarında “PSİKOLOJİ Lisans Programından Mezun olmuştur” ibaresi mutlaka olmalıdır. Psikoloji lisans eğitimi üzerine Klinik Psikoloji Yüksek lisans programını tamamlayanlar Klinik Psikolog olmaktadır. Yurt dışından çoğu ücretli ve uzaktan eğitim adı altında eğitim veren ve YÖK denkliği bulunmayan üniversitelerden mezun olanların ülkemizde psikolog unvanı kullanma ya da çalışma yetkisi bulunmamaktadır. Yabancı üniversite diploması olanlara YÖK denklik belgesi mutlaka sorulmalıdır.

Çocuk Psikoloğu

Ülkemizde Çocuk psikoloğu diye unvan veren herhangi bir üniversite yoktur. Çocuklarla çalışan psikologlar olsa da bu çocuk psikoloğu oldukları anlamına gelmemektedir. Zaten meslek etiğine sahip ve gerçek psikologlar bu tür unvanlara ihtiyaç duymazlar.  Kendisini çocuk psikoloğu olarak tanıtanların büyük çoğunluğu psikolog bile değildir.

Pedagog Unvanı

Ülkemizde bir dönem Pedagog unvanı ile mezun veren İstanbul Üniversitesi pedagoji bölümü 1982’de 2547 sayılı kanun ile kapatılmıştır.  Pedagoji, eğitim bilimi demektir ve şuan ülkemizde pedagog sadece Adalet Bakanlığında eskiden kalma bir kadronun adıdır. Bu kadroya Eğitim Fakültelerinin Eğitim Programları ve Öğretimi lisans mezunları ile yine aynı fakültelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları atanabilmektedir. Konu hakkında dernek olarak Yüksek Öğretim Kurumuna sorduğumuz soruya: “1982 yılında kapatılan İstanbul üniversitesi pedagoji bölümü dışında ülkemizde pedagog unvanı ile mezun veren açık bir program olmadığı” şeklinde cevap verilmiştir

Her Klinik Psikolog Psikolog Değildir

Psikolog olmak için Psikoloji lisans eğitimi almak zorunludur; ancak 2011 yılında psikologlar olarak hiçbir şekilde tasvip etmediğimiz ve değişmesi gerektiğini düşündüğümüz hatalı bir yasal düzenleme ile Psikoloji lisans mezunları dışındaki farklı lisans mezunlarına da 1,5 yıllık bir yüksek lisans veya doktora ile Klinik Psikolog unvanı verilmeye başlanmıştır. Yani bir veteriner bile Klinik Psikoloji doktorası yaparsa psikolog olmadan Klinik Psikolog olabilmektedir. Bizler psikolog dernekleri olarak “Psikolog Olunmadan Klinik Psikolog Olunamaz” görüşündeyiz. Nasıl ki Mühendis olunmadan yüksek mühendis, hekim olunmadan uzman hekim, eczacı olunmadan uzman eczacı olunmuyorsa psikolog olunmadan da Klinik Psikolog olunmamalı. Bu düzenlemenin Türkiye’de başka bir örneği yok.

Aile danışmanlığı

Geçmişte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik kapsamında 450 saatlik video kayıtlı uzaktan eğitimle Aile danışmanlığı sertifikası alan hemşireler ya da açık öğretim sosyoloji mezunları bile artık Aile danışmanlığı merkezi açıyor. Evlilik sorunları/boşanma gibi önemli konularda çalışan bu kişilerin sağlayabileceği faydayı kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Ülkemizde her yıl mezun olan ve kamuya atanamayan binlerce psikologlar lisans eğitimlerinin de verdiği yetkinliğin üzerine bu eğitimleri alarak çok daha faydalı olabilir

Psikoterapist

Psikoterapi, özünde ruh sağlığı meslek mensuplarının kullandığı bir tedavi, iyileştirme yöntemidir. Ancak maalesef günümüzde hiçbir yasal geçerliliği veya tanınırlığı olmayan, devlet kurumları tarafından onaylanmayan ve adına sertifika denen belgelerle kendisini terapist ilan eden çok sayıda kişi vardır.

Sayfalara sığmayacak kadar fazla

Ruh sağlığı alanındaki istismar edilen kavramlar o kadar fazla ki hepsini ele alabilmek için  cilt cilt kitap yazmamız gerekir.

CUMHURİYET SAVCILIKLARINA ŞİKAYET EDİLMELİ

Ülkemizde sağlık hizmetlerini düzenleyen kanun Tababet Kanunudur. Bu kanunda yetkisi olmadığı halde Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları ile, Psikolog ve Klinik Psikolog gibi sağlık meslek mensuplarının unvanını kullanan veya bu mesleklerin yetkisinde bulunan işleri yapanlar hakkında 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası öngörülmüştür. Bu kişilerin vatandaşlarımız tarafından Cumhuriyet savcılıklarına şikayet edilmesi gerekmektedir.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR