Fısıltı HABERLERİ
HV
05 MAYIS Pazar 03:11

Sakarya'da Kaynaştırma İftar Yemeği

Görme Engelli Öğrenciler İle Üniversiteli Öğrencilerin Kaynaştırma İftar Yemeği Sakarya Kent Parkta. HARİKA GÖRÜNTELER VE Büyük Dokunuşlar CANLI YAYINDA

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 24-04-2022 14:19
Sakarya'da Kaynaştırma İftar Yemeği
" İLGİLİ HABERLER Eğer tadını bilirseniz, ekmeği paylaşmak ekmekten daha lezzetlidir İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya makamını Elisa'ya devretti

Sakarya'da okuyan Üniversiteli öğrencileri Proje kapsamında  Görme engeli olan Üniversite öğrencileri ile diyoloğu,  Ögrencileri bir birlerine olan ufak dokunuşları'nın eğitim hayatına nasıl yansıdığını,  Fısıltı Haberleri Genel Yayın yönetmeni Sabahattin Birinci O anları  İftar yemeği ardından yapılan Canlı Yayında'da Takipçilerine aktardı. 

UFAK DOKUNUŞLAR İNSANLARI MUTLU EDİYOR

İftar yemeği ardından Canlı yayına yansıyan görüntülerde, Üniversite öğrencileri Görme Engelli öğrenci ve aileleri ile birlikte Yakan TOP onama becerilerinin, Öğrencilerin bir birlerine olan güven ve dokunuşlarını ortaya konduğu sevinç ve gözyaşları görmeye ve hissetmeye değer.

 instagram CANLI YAYIN LİNKİ; https://www.instagram.com/tv/CctABq2K8zQ/

 

GÖRME ENGELİ NEDİR?

Görme engeli, kişide görme yetersizliğinden çok ağır derecede etkilenme ve görsel duyu ile alınması gereken uyarıcılardan yoksun kalma durumu olarak tanımlanabilir. 

GÖRME ENGELLİ KİMDİR?

Doğumsal veya sonradan olan sebeplerden dolayı tıbbi olarak düzeltilemeyecek şekilde görme keskinliğinde anlamlı azalma olan ve bu nedenle yaşamını desteksiz sürdüremeyen kişiler ‘Görme Engelli’ olarak tanımlanır.

Dünya Sağlık Teşkilatının (WHO) yaptığı tarife göre; tıbbi ve cerrahi tedavi sonrasında düzeltmeye rağmen iyi gören gözde görme 0.3’ten az ve/veya görme alanı 20 dereceden dar ise görme azdır.

Görme yetersizliğinden etkilenmiş kişiler, sosyal yaşamlarını görme dışındaki dokunma, işitme, koklama gibi diğer duyulardan aldıkları referanslarla yürütmektedir. Dolayısıyla görme engelli bireylerin psikolojik boyutta doyum sağlamaları amacıyla, gündelik faaliyetlere etkin katılımlarını sağlayacak özelliklerde, bireyin engelini çağrıştıran giysilere karşı hassasiyetleri dikkate alınarak gerekli tasarımlar ved üzenlemeler geliştirilmelidir. Ancak bu şekilde toplum içerisinde fırsat eşitliği sağlanarak engelli bireylerin toplumla bütünleşmesi
gerçekleşecektir.

GÖRME ENGELİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Kalıtım, annenin yaşı, annenin hamilelikte kızamık veya kızamıkçık hastalığı geçirmesi,annenin beslenmesi, annenin radyasyona bağlı kalması, süreğen hastalıkları, ateşli hastalıklar, suçiçeği çıkarması, anne baba arasındaki psikolojik nedenler, doğumun geç ve güç oluşu, bebeğin başına kordonun dolanması, kordon dolanması durumunda çocuğun oksijensiz kalması, bebeğin geliş şekilleri, doğumun yetkili kişiler tarafından yaptırılmaması veya evde yaptırılması, doğumda sterilinin az oluşu, çocuğun vakumla veya forsepsle olması, doğumdan önce çocuğun gözüne mikrop bulaşması, çevresel faktörler, kitle iletişim araçları,bebeğin enfeksiyona maruz kalması, ateşli hastalıklar geçirmesi, travmalar, düşmeler, çarpmaları nedenleri arasında sayılabilir.

GÖRME ENGELLİLERİN KULLANDIĞI ÖZEL ARAÇ GEREÇLER NELERDİR?

GÖRME ENGELLİ BİREYLERE KARŞI NASIL DAVRANMALIYIZ?

SONUÇ OLARAK...

İnsan hakları ve fırsat eşitliği prensibinden hareketle, toplumun her bireyi toplumun tüm kaynaklarından eşit olarak yararlanabilme hakkına sahiptir. Bu hak her bireyin bağımsız, üretken ve zevkli bir yaşam biçimine ulaşabilmesi olarak özetlenebilir. Görme gücü kaybı hangi düzeyde olursa olsun veya yaşamın hangi döneminde başlamış olursa olsun herkes için yapılabilecek bir şeyler vardır.

Görme engelli bir kişinin yaşadığı en önemli sorun, gözlerinin görmemesi değil, toplumun görme engellilerle ilgili yanlış anlayış ve ön yargılarıdır; kendisine sağlanan olanakların yetersizliği ve diğer insanlarla arasındaki fırsat eşitsizliğidir.

Eğer görme engellilere de yaşamın her alanında gerekli fırsat eşitliği ve yeterli olanaklar sağlanırsa, görme sorunu olması o insanlar için basit bir fiziksel sorun düzeyine inecektir. Bugün ülkemizde görme engellilerin ulaşmak istediği başlıca hedef, herkesle eşit hak ve olanaklara sahip olmak, toplumla kaynaşmak ve günlük yaşamlarını sürdürürken bağımsız ve özgür olabilecekleri koşullara sahip olmaktır.

Bu nedenle görme engelli kişilerin değerlendirmeleri toplumu, toplumun değerlendirmeleri ise görme engellileri etkilemektedir...

 

Haberin Videosu : Görme Engelli Öğrenciler İle Üniversiteli Öğrencilerin Kaynaştırma İftar YEMEĞİ Haberin Galerisi : Görme Engelli Öğrenciler İle Üniversiteli Öğrencilerin Kaynaştırma İftar YEMEĞİ,

YORUMLAR