100. Yıl anısına "Mübadiller Şöleni"

Mübadele zamanında vatanlarını geride bırakarak bu toprakları yurt edinen bayrak sevdalıları 100. yıl anısına muhteşem bir şölen ile farkındalık oluşturmak için kolları sıvadı.

GÜNCEL - 28-04-2024 11:59

100. Yıl anısına

Serdivan Mübadilleri Derneği, birlik ve beraberlik adına muhteşem bir organizasyon ile sahaya indi. Rumeli, balkan ve göçmenler ile tanınan Sakarya'nın Serdivan İlçesinde geçtiğimiz yıl Cumhuriyetimizin 100.yılında kurulan Serdivan Mabadilleri Derneği birlik ve beraberlik ateşini yaktı. Ama Mübadelenin 100. yılına özel etkinlik ve büyük bir organizasyon için hazırlıklarını sürdüren Serdivan Mübadilleri Derneği yönetimi, unutulmaya yüz tutmuş kültür ve anıları yeniden canlandırmak adına, farkındalık oluşturmak için 5 mayıs pazar günü büyük bir hizmete imza atmaya hazırlanıyor.

Etkinlik ve Program Akışı

5 Mayıs Pazar günü başlayacak olan etkinliğin ilk ayağı Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif tilaveti olacak. Akşam namazının ardından Yatsı namazı arasında Serdivan Kemalpaşa Mahallesi Merkez Camiinde gerçekleşecek manevi programda Türkiye Kuran-ı Kerim okuma şampiyonu Uğur Ayvaz Hoca'nın muhteşem sesi kalpleri huzur ile dolduracak.

100. yıl şenlikleri

6 Mayıs tarihinde ise adeta şenlik havasında gerçekleşecek olan dev organizasyon ise kültürel düzeyde yemekli bir program gerçekleşecek. 6 Mayıs Pazartesi günü saat 16.00 da geleneksel izmir davul zurna ekibi konser tadında Serdivan Kaymakamlık kahvehaneler önünde kültürel zenginlikleri icra edecek.

Şölen havası

Saat 18.00 de Petrades Garden da resim sergisiyle geçmişten günümüze yaşananları derleyen görsel. Şölen gerçekleşecek. Program, sempozyum ve konuklara yemek ikramı ile devam edilecek. Yerel sanatçı, halk konseri, davul zurna yöresel halk oyunları ile şölen havi fişek gösteri ile son bulacak. Binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşmesi beklenen etkinlik Türkiye ve Dünya da büyük ses getirmesi bekleniyor.

Davet etti

Tüm herkesi davet eden Serdivan Mübadiller Dernek Başkanı Aydın Cıngır, sosyal sorumluluk proje kapsamında farkındalık oluşturmak adına Mübadelenin 100.yılında şölen ile taçlandırmak istediklerini söyledi.

Başkan Cıngır'ın kaleminden Mübadele

Serdivan Mübadilleri Dernek Başkanı Başkan Cıngır Mübadele tarihini ve Serdivan'a göç hikayelerini paylaştı. Buna göre Başkan Cıngır;

"Cumhuriyet kurulduğunda dede Topraklarımızın yer aldığı Balkanlar bölgesi sınırlarımızın dışında kaldığından Bu bölgede yaşayan Türklerin Ata Topraklarına yani Anadolu'ya dönmesi gerekiyordu. O dönemde de Anadolu'da Yunan asıllı Rum nüfusu bulunmaktaydı. Atatürk bir göç politikası oluşturarak Balkanlardaki Türklerin Anavatana, Anadolu'da bulunan Rumların da Balkanlara gönderilmesine imkan sağladı. 1923 - 1924 yıllarında karşılıklı olarak değişimin adına "MÜBADELE" dendi. Bu göçler MÜBADELE adı altında Balkanlardan - özellikle Selanik ve civarındaki Türklerin - Anadolu'ya gelmelerine imkan tanımıştır.

Bizde büyüklerimizin 100 yıl önce yapmış oldukları bu göçü zihinlerde taze tutmak, var olan kültürümüzü korumak adına mübadele isimde bir dernek kurulmasının uygun olacağını düşündük. Derneğimiz kültürel amaçlı ve gençlerden kurulmuş bir ekiple hizmet etmeyi hedefledik.

Mübadele yıllarında Serdivan'a yerleşmiş ailelerin bugünkü kuşakları ve fertleri arasında iletişim kurmayı ve bu iletişimi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Günümüzde popılıst görsel medya ve sosyal medyanın kültürleri bozduğunu ve deformasyona uğrattığını düşündüğümüzde, el sanatlarımızın, folklorumuzu, gelenek ve göreneklerimizin kısacası öz kültürümüzün araştırılıp derlenip doğru bir şekilde gençlerimize ve gelecek nesillere aktarılması derneğimizin ana faaliyeti olacaktır. Genel anlamda derneğimiz Serdivan'ımızı, ilimizi ve ülkemizi Kültür Sanat alanında tanıtmak ve geçmiş ile geleceğe köprü kurmaktır."

 

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Sakarya Samsunlular Derneği Yönetimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alemdar'ı ziyaret etti

Sakarya Samsunlular Derneği Yönetimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alemdar'ı ziyaret etti

12-05-2024 - GÜNCEL

Başkan Aslı Kılıç 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası Mesajı; : Engelli olmak bir kusur değil, asıl kusur onları dışlayan beyinlerdir!

Başkan Aslı Kılıç 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası Mesajı; : Engelli olmak bir kusur değil, asıl kusur onları dışlayan beyinlerdir!

11-05-2024 - GÜNCEL