Fısıltı HABERLERİ
HV
29 MART Cuma 12:23
1 Advert

Yöresel Mutfağın Aran İsmi, Gulsen Yıldız Akşam Yemeğinde Öğrencileri İle Bir Ara Geldi

Yöresel Mutfağın Aran İsmi, Gulsen Yıldız Akşam Yemeğinde Öğrencileri İle Bir Ara Geldi
Sakarya Halk Eğitim Merkezinde görev yapan Yöresel Mutfak üzerine onlarca makalesi olan Gulsen YILDIZ Gaziantep başta olmak üzere , Değişik Tadlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfağın öğrencileri ile Sakarya'da buluşturdu.

Maltahalı köfte, simit kebabı, soğan kebabı, yuvalama, patlıcan kebabı, bakla ( yoğurtla yapılır), bezelye ( yoğurtla yapılır ), börek çorbası, kuru dolma, meşhur Antep baklavası, katmer, billuriye, Antep salatası Güneydoğu bölgesinin lezzetleri arasındadır.

Yıldız, 6 Aylık süre zarfında, Yüzlerce Güney Doğu Mutfağını öğrencileri ile birlikte yaptığını, atı ayın sonunda bir akşam yemeğinde bir araya gelerek öğrencileri ile eğitim sürecini değerlendirdi.

Değişik Tadlar Zamanı-Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Türkiye, dünya mutfakları sıralamasında da önde gelen mutfaklardan bir tanesidir. Kültürel ve yöresel çeşitliliği birçok değişik tadın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu bölgelerden biri olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yemekleri de gene oldukça çeşitli ve lezzetlidir. Genellikle et ağırlıklı yemekler sevilir ve yapılır.

Mardin bölgenin en zengin ve karışık kültürlerinin buluştuğu merkezlerden bir tanesidir. Bu çeşitlilik de yemeklerine tabiki yansımıştır. Mardin yemekleri arasında ekşili dolma, çoban pilavı, kaburga dolması, soğan kebabı, acur salatası, ginedir çorbası, pilav üstü heşu gibi yöresel lezzetler bulunmaktadır.

Gaziantep de güzel tatların bulunduğu bir şehrimizdir. Gaziantep’in bir özelliği vardır; etli yemekler gene bolca pişirilir ve yenir fakat sadece kuzu ve koyun eti tercih edilir. Gaziantep yemek konusunda çok çeşitli ve geniş bir yelpazeye sahiptir. Maltahalı köfte, simit kebabı, soğan kebabı, yuvalama, patlıcan kebabı, bakla ( yoğurtla yapılır), bezelye ( yoğurtla yapılır ), börek çorbası, kuru dolma, meşhur Antep baklavası, katmer, billuriye, Antep salatası Güneydoğu bölgesinin lezzetleri arasındadır.

Diyarbakır yemeklerinde ise bol yağ kullanılır. Acı ve ekşi yemekler yöre halkı tarafından çok sevilir. Kaburga dolması burada da meşhur bir yemektir. İçli köfte, yayla çorbası, ekşili tavuk, duvaklı pilav, katıklı dolma, pıçık, serbizer, yayla çorbası, burma kadayıf, babaganuş, Diyarbakır usulü ciğer şiş, Nuriye tatlısı, Diyarbakır çöreği, cartlak kebabı, mumbar dolması, lebeni, patlıcan dizme bu yemekler arasında bulunur.

Batman ilinde de bol bol hamur işi, etli yemek, salatalar yapılmaktadır. Batman da yine birçok ile göre zengin bir mutfağa sahiptir. Meşhur çiğ köfte, mehir, perde pilav, işkembe dolması, işkembe dolması, kaburga dolması, türlü, tandır ekmeği, Şam böreği, kışlık dolmayı yöresel tatlar arasında sayabiliriz.

Kilis mutfağı da yine hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi hem de Türkiye için önemli yemekleri içinde barındırır. Kilis yemeklerinin temelinde ise bulgur ve et başrolü almıştır. Yemeklerin birçoğu bu iki besinle yapılır. Ayrıca Kilis’de sebze yemekleri de sevilir. Kilis aynı zamanda Halep mutfağından etkilenmiştir.  Yine bolca yağ kullanılmaktadır. Baharatlı tatlar yöre halkı tarafından tercih edilmektedir. Güneydoğu’nun diğer illerinde zeytinyağı kullanımı pek görülmez. Kilis mutfağında ise zeytinyağına rastlayabiliriz çünkü bölgede çok kaliteli zeytin yetiştirilebilmektedir. Kilisliler yemeklerini özel ve normal günlerde yapılmak üzere ayırabilirler. Hem günlük hem özel günler için ayrı ayrı tercihleri vardır. Lebeniye, ekşili malhıta, oruk, kırk semsek, bastırma, sucuk hapısası, tava katmeri, firikli acur dolması, gerebiç, kümbülmüşviye bu güzel yemeklerden birkaç tanesidir.

Siirt ilinde ise öne çıkan iki yemek vardır: Büryan ve Perde pilavıdır. Büryan bir et yemeğidir ve çoğunlukla yaz aylarında yenir. Perde pilavı ise Siirtlilerin özel misafir yemeğidir.

AKŞAM YEĞEĞİNDE  BİR ARAYA GELEN ÖĞRENCİLERİME AYRI AYRI TEŞEKKÜR EDİYORUM ...

Aslı KILIÇ

Melek DEMİRAY

Güldanur BAKIRTAŞ

Sema KÖSEOĞLU

Tuğçe YALÇIN

Sevim ŞENKARDEŞLER

Betiye BAŞOĞLU

Rabia ŞAHİN

HABER ; Fısıltı HABERLERİ Haber Müdürü ASLI  KILIÇ

Haber
Giriş Tarihi : 20-03-2023 19:57
YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR