Fısıltı HABERLERİ
HV
28 MART Perşembe 13:39
1 Advert

BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE?

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 23-01-2023 15:51

BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE?

 

Ülke ve vatandaş olarak çok zor günler geçiriyoruz ve dahi dünya devletleri ekonomik olarak çok zor günler geçiriyor. Domuz gribi, kuş gribi arkasından corona virüs ve piyasaya sürülmek üzere olan biyolojik savaş unsurları sırada gibi gözüküyor.

Gün geçtikçe malın değeri artarken, insanın değeri düşüyor. 1960’larda Hindistan’da büyük bir ekonomik kriz yaşanır. Temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları hiç görülmemiş bir şekilde artar. Halk büyük âlimlerden olan Muhammed Yusuf Kandehlevi’nin yanına gelip bu durumu şikâyet ederek pahalılıktan ve fiyat artışından yakınırlar. Ondan bu duruma karşı ne yapmaları gerektiğini sorarlar. Kandehlevi onlara şu önemli nasihati yapar ve der ki: “İnsanlar ve eşyalar Allah katında iki elin, iki terazinin kefesi gibidir. Eğer Allah katında insanın değeri artarsa eşyanın değeri düşer ve fiyatlar ucuzlar. Ama eğer Allah katında insanın değeri düşerse eşyanın değeri artar ve fiyatlar yükselip pahalılık olur. Siz Allah katındaki değerinizi yükseltmeye bakın ki, böylece insanın değeri yükselsin ve eşyanın değeri de azalıp fiyatlar da düşsün.” Sonra halka dönüp şu ayeti bu söylediğine delil olarak okur: “Eğer o şehirlerin halkı (hakkıyla) iman edip takva sahibi olsalardı muhakkak onların üzerine gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık” (Araf, 96). İbretlik bu cevap verileli 63 yıl olmuş ve o günleri tekrar yaşıyoruz.

Mısır Hükümdarının gördüğü bir rüyayı Hz. Yusuf’a tabir ettirmek için eski zindan arkadaşı şerbetçi, Hz. Yusuf'un rüya tabir ettiğini hatırlayarak; Ben bu rüyayı tabir ettireceğim dedi. Hz. Yusuf'un yanına gitti. Mısır hükümdarının rüyasını anlatıp tabirini istedi. Hz. Yusuf, "7 sene bolluk, sonra 7 sene kıtlık olacak. Bollukta saklayın, kıtlıkta bunları yersiniz. Bolluk senelerinde çok ekip, ekinleri sapları ile beraber, başakları ile ambarlara koymalısın. Bu şekilde ekinler bozulmadan kalır, hem de saplar hayvanlarınız için yem olur. Halka da, ekinlerinden ihtiyaçları kadarını yemelerini, geriye kalanını saklayıp korumalarını emretmelisin. Bu yiyecekler kıtlık senelerinde sizin ve çevredeki insanların ihtiyaçlarını karşılayacaktır" dedi. Hz. Yusuf'un tavsiyelerini beğenen hükümdar; Mısır'ın hazinelerinin idare işini Hz. Yusuf bıraktı. Yani onu maliye nazırı yaptı.

        Kaç yıldır susuzluk ve kuraklıkla imtihan ediliyoruz. Peki bu kuraklık ve kıtlık için ne tedbir aldık? Kar ve yağmurların yağmaması yazın mahsullerin olmayacağı anlamına geliyor. Merada ot yetişmeyeceği anlamına geliyor. Barajlarda suların tükendiği anlamına geliyor. Yer altı kaynak sularının kesileceği kuruyacağı anlamına geliyor. Su hayat demek suların kesilmesiyle paralel olarak kıtlık, yokluk ve bunlara bağlı virüslerin artması demek.

     Nerede hata ettik? İnsanlık unutulmuş, insani değerler kaybolmuş, riya ve gösteriş moda olmuş, zina aşk, emeksiz para kazanma arzusu ticaret olmuş. Sosyal medyada âlimler ve bilim insanları arttı, Müslümanlığı perşembe akşamından gönderilen hazır Cuma mesajlarından ibaret zannettik. Yetimi gözetmedik, fakir fukarayı düşünmedik, domuz eti yemedik lakin kul hakkını domuz gibi yedik. İçki içmedik fakat insanların hayatlarının içine ettik. Lüks camiler yaptık ama içini dolduramadık, insana yatırım yapmadık, insanlığa hizmet etmedik ama eşyaya ve mala yatırım yaptık.

 Biraz kar yağsa ‘beyaz kâbus geri’ geldi diye isyan ettik. Üç ‘G’ gar, gış, gıyamet diye asilik ettik. Azıcık yağmur yağsa yağan yağmuru veren yüce Yaratıcıya şükür etmedik, isyan dolu sözler sarfettik. Ünlü Türk düşünürü merhum Müslüm babanın da dediği gibi ‘son pişmanlık, neye yarar? Olmadı yar!’

      İnsan yaşadıkça tövbe kapısı açıktır, özür kapısı af kapısı açıktır. İlk başta bizi yoktan var eden Allah’tan af ve özür dilesek mi? Sonra kırdığımız kalpleri onaralım mı? Ettiğimiz gıybet ve dedikodulardan vaz mı geçsek?Anne babaya öf demesek mi? Hayvanlara ve doğaya zarar vermesek mi? Verdiğimiz boş umutları, yıktığımız hayalleri, hunharca boşa harcadığımız sevgileri düzeltsek mi? Çocuk ve kadınlara ve hatta ihtiyarlara merhametli ve hak ettikleri o değeri versek mi? Özür dilenecek kişilerden özür dileyip helalleşsek mi? Ne dersiniz? Salih ve Saliha müminler olmak dileğiyle.  Bol kar yağışlı, bol yağmurlu bereketli günler diliyorum. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SU VE GIDA SAVAŞLARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI! KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE ÖLÜMSÜZLÜK İSRAFIN ENLERİ! KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR ALGI BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ HAYMANA KARASI TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER