Fısıltı HABERLERİ
HV
29 MART Cuma 07:53
1 Advert

BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU?

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 19-01-2023 12:35

BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU?

 

Bu işte bir tuhaflık yok mu? Başkentin Alsancak mahallesinde en işlek caddelerinden biri olan 1773. Cadde üzerinde kaldırıma park etmiş bir minibüs dikkatimi çekti. Bu işte bir tuhaflık var dedirten konu minibüsün park ettiği yer görme engelli ve yürüme engelliler için özel olarak yapılmış bir yoldu. İşte tuhaf olan şuydu minibüsün arkasında kocaman puntolarla yazılmış ‘her insan bir engelli adayıdır.’ Güler misin ağlar mısın? Araç sahibi ‘her insan bir engelli adayıdır’ demiş ve bir yandan engellilerin yoluna arabasını park ederek onlara engel olmuş bu işte bir tuhaflık yok mu?  ‘Dervişin fikri ne ise, zikri de o odur.’ Bir insan ne düşünüyor, gönlünden ne geçiriyorsa, bunu hareket ve sözleriyle belli eder; açığa vurur. Devamlı kafasında ve gönlünde taşıdıklarının gündemde kalmasını ister. Bu araç sahibinin eylem ve söylemleri arasında tam bir tezatlık var. Reklam kokan hareketler yok mu?

      Trafik kurallarına uymama konusunda toplum olarak bir ısrar var. Ankara’nın merkezi Trafik ışığı olmayan Ulus’ta küçük halin önündeki döner kavşaktaki yaya geçitlerinde araç sürücüleri Trafik Polislerine rağmen yaya yol vermiyorlar. Yayalar araçların geçmesini bekliyor ve araç geçişleri bitince yaya karşıya geçiyor. Bazı yayalar, yaya geçidinden geçmek isteyince araç sahipleri korna çalıp yayaların üzerine araç sürüp camdan elini çıkarıp yüzsüzce yaya hakaret ediyor. Bu işte bir tuhaflık yok mu? Aynı durum Yurdumun çoğu illerinde aynı şekildi. Kars’ta Cumhuriyet Mahallesinde Valilik önünde, saymakla bitiremeyeceğim bütün il ve ilçelerimizde hemen hemen aynı durumda. Trafik lambalarının olmadığı kocaman trafik tabelası ile yaya geçidi tabelasının olduğu, yaya geçitlerinde geçiş önceliği yayada olmasına rağmen neden yaya geçemiyor? Bu işte bir tuhaflık yok mu?

Ülkemizin karayollarında yayaların trafik güvenliğinin sağlanarak can kayıplarının azaltılması amacıyla 26 Ekim 2018 tarihinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74’üncü maddesinde yapılan düzenleme ile “sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar” hükmü getirilmiştir.

    Trafik kuralları, yayalar ve arabalarını süren tüm sürücülerin dikkat etmesi gereken, aksi halde ceza alabilecekleri yazılı maddelerdir. Bu kurallar trafiğin doğru akması ve güvenli olabilmesi için çok önemlidir. Ne yazık ki her gün gördüğümüz ve izlediğimiz trafik kazaları; uyulması zorunlu olan bu kuralların pek çok sürücü ve yaya tarafından unutulduğunu veya uyulmadığını gösteriyor. Bu kuralsızlıkların neticesi ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanacağı için ‘her insan bir engelli adayıdır.’ Sözünün doğruluğunun ispatı olmaktadır.

     Araç sürücüleri araçlarından indiklerinde yaya olduklarını unutup, yayalara verilen geçiş hakkını ihlal etmesi hususunda sizce de bir tuhaflık yok mu? Kurallar cezalandırmak için değil asıl olan insan onur ve güvenliğini sağlamak içindir. Trafik kuralları, trafikte bize nasıl hareket etmemiz gerektiğini bildirir. Bu kurallar, sürücüleri ve yayaları kazalardan korur. Trafikte karşılaşacağımız tehlikelere karşı bizi önceden uyarır. Trafik kurallarına uymak bir insanlık görevidir. Kurallara uyalım uymayanları uyaralım. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın…

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SU VE GIDA SAVAŞLARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI! KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE ÖLÜMSÜZLÜK İSRAFIN ENLERİ! KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR ALGI BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ HAYMANA KARASI TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER