Fısıltı HABERLERİ
HV
25 NİSAN Perşembe 07:54

NEVROTİK ÇIKMAZLAR…

Kürşat Şahin YILDIRIMER Doç.Dr.
Kürşat Şahin YILDIRIMER Doç.Dr.
Giriş Tarihi : 05-09-2022 14:46

NEVROTİK ÇIKMAZLAR…

Kişinin çıkarları, içgüdüsel güç ve toplumsal yaşam arasında bulunacak bu değişken denge birçok semptomun çıkış noktasını oluşturmaktadır.

Doğru düzgün çözülememiş bu çatışmalar beraberlerinde cinsellikten kaynaklandığı çoğu zaman tam olarak farkına varılmamış bir endişe, suçluluk ve cevapsız sorular silsilesiyle hayatı farklı derecelerde felce uğratan nevrotik sıkıntıları getirir.

Sadece cinsel terapi değil, tüm farklı branşlardaki tedavi merkezlerinde şikâyetler artar.

CİNSEL İSTEĞİ TAMAMEN KAYBETME

Tülin fobilerinden ötürü acı çekiyordu. İnternetten bulup inandığı bir fobi tanımı yaptı bana: ‘’Belli bir durumda, aşırı gerçek dışı, yoğun korku.’’ Tülin kendisine zarar vermeyeceklerinin, varlığı için bir tehlike olamayacaklarının kesinlikle bilincinde olsa da kedilerden korkuyordu.

Yine de onlardan kaçınmaya özen gösteriyor ve kötü bir şans eseri bir kediyle karşılaştığında da gerçek bir panik yaşayabiliyordu.

BUNUNLA BİRLİKTE BANA GELMESİNİN NEDENİ BU DEĞİLDİ..CİNSEL İSTEĞİNİ TAMAMEN KAYBETTİĞİ İÇİN GELMİŞTİ.

Kedi fobisiyle bu sorun arasında bir bağ olabilir mi diye sorduğumda bana nazikçe gülümsemiş ama kesinlikle böyle bir şeye ihtimal vermemişti.

Seanslarda gelişme kaydettikçe haklı olduğum ortaya çıktı. Tülin’in büyükbabasıyla ilgili tutumu oldukça karanlıktı. Küçük bir kızken büyükbabası onu hikâye anlatma bahanesiyle ısrarla dizlerine oturtur, bacaklarını okşarmış. 

Tülin rahatsızlık duyarak onun erkeklik organının kalktığını hissettiğini hatırlıyordu yapılan EMDR seanslarında.

Bu durum büyükannesinin ortada olmadığı zamanlarda düzenli bir şekilde devam etmiş. Tiksinmeyle cinsel uyarılma karışımı bir duygu hissetmişti.

Tülin çocukluğu boyunca neden bu durumdan kurtulmak için hiçbir şey söylemediğini ve hiçbir şey yapmadığını anlamıyordu.

14 yaşına geldiğinde aniden büyükbabasının hikâyelerini artık kabul etmemeye karar vermişti. Ona, artık fazlasıyla büyüdüğünü ve her şeyin bittiğini açıkça söylemişti.

Bugün hâlâ duruma daha erken el koymadığı için kendisini suçlu hissediyordu. Yapılan MANUEL EMDR seansları ile bu suçluluktan kurtulmuştu.

Devam eden EMDR seanslarında Tülin; büyükbabasının bir kedisinin olduğunu da hatırladı… şişman, kısırlaştırılmış bir erkek kedi hep aynı minderin üzerinde pinekliyordu. Büyükbabası onu dizlerine oturttuğunda o her zaman ordaydı. Tülin tüm bu kötü hatırayı orda bulunmaktan başka bir şey yapmamış olan bu zavallı kediye yansıtmıştı.

Bu kötü hatırayı aşmak için yapmıştı bunu aslında. Bununla birlikte kedilerden sakınarak kendini aynı korkuyu bir daha yaşamaktan koruduğunu sanıyordu.

Seanslar sonunda: Tülin kaybetmiş olduğu ‘’cinsel isteğini’’ kazandı ve mutlu bir evlilik yaptı yakında bir çocuğu olacak. Çocuğuna vereceği isim ‘’Kürşat Şahin’’ olacağını eşiyle birlikte bana müjdelediler.

DİP NOT: EMDR klinik olarak hipnozdan çok farklıdır ve EEG çalışmalarından gelen ön veriler EMDR tedavisi ve hipnoz sırasında üretilen beyin dalgalarının birbirinden çok farklı olduğunu göstermiştir (Nicosia,1995).

 

Ayrıca, cinsel istismar içeren bir mahkeme davasında yargıç EMDR'ın hipnozla benzer olmadığı ve bu yüzden sahte anılar yerleştiremeyeceği kararını vermiştir (Shapiro,1994d).

YORUMLAR