Fısıltı HABERLERİ
HV
29 MART Cuma 02:20
1 Advert

Saldırganlık Evrensel midir?

İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
Giriş Tarihi : 17-10-2022 10:32

Saldırganlık Evrensel midir?

 Her kültürde rastlanılır saldırgan davranışlar olsa da saldırganlığın dışavurumu,kime yöneldiği, nasıl hoş görüldüğü gibi noktalarda kültürlere göre farklılık gösterebilir. Saldırganlık hoş görülen bir davranış değildir. Bu yüzden kişiler engelleme ile karşılaştıklarında kendini kontrol etme doğrultusunda sosyalleşirler. Toplumu kişilerden bunu ne ölçüde beklediği farklılık gösterir. 

 Ahlak gelişimi modellerinin kültürden kültüre ve erkekten kadına farklılık gösterebileceği ve bu farklılığın birinin diğerine göre daha üstün gelişmiş bir ahlak anlayışına sahip olduğunu göstermektedir. Saldırganlık konusunda üstünde durulması gereken nokta saldırganlığın öğrenilmiş olduğudur. Bu gerçek göz önünde bulunduğunda şiddet içeren televizyon programlarında yaygın olduğu çocuk yetiştirme alışkanlıkları ve erkek çocuklara oyuncak tabanca almak aile içi şiddete kadar pek çok alanda var olan değerler ve uygulamaların değişmesi zorunludur.

  Bu değişimlerin olması Ebeveynlerin tutumu ile doğru orantılıdır. Aynı İbn-i Sina'nın dediği gibi "Çocukla Eğitimde Sözle olmaz." O yüzden sözlerimize değil davranışlarımıza dikkat etmeliyiz.

YORUMLAR