Fısıltı HABERLERİ
HV
19 MART Salı 06:02
Advert

HAYMANA KARASI

Aydın Benli Siyaset Bilimci,  Araştırmacı Yazar
Aydın Benli Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar
Giriş Tarihi : 25-12-2022 13:22

HAYMANA KARASI

Haymana Karası Çoban Köpeğini duydunuz mu? Ankara Haymana’da Anadolu çoban köpeklerinden muhteşem bir köpek ırkı olan Haymana Karasını duydunuz mu? Alabay köpek ırkıyla karıştırılan ama Haymana’ya özgü bu bölgede yetişen Haymana Karası görünüş olarak komple siyah yadagöğüs kısmı ve patileri beyaz, vücudu siyah olan kangaldan daha çevik ve atik olan, kangaldan fiziki yapısı biraz daha iri olan, Aksaray malaklısından biraz daha küçük cüsseli olan, çoban köpeği ırkıdır. Haymana karası sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Koyun sürülerini canavarlardan (kurt) koruyan, sürüden ayrılmış kuzu doğurmuş koyunların başını bekleyen, akıllı ve uysal, koyun besicilerin tercih ettiği bir köpek ırkıdır. Kangal ile kıyaslandığında daha cüsseli, kemikleri daha iri, daha çevik ve atiktir. Uzunluğu dişilerde en az 85 cm ve üzeri olan, Erkeklerde 90 cm ve 95 cm olan ayak kemikleri iri, göğsü beyaz, tüyleri kısa, patileri çorap giymiş gibi beyaz ve kalındır. Köpek yetiştiricileri Haymana Karasını yakın takibe aldılar. Haymana Karası çoban köpekleri, Haymana Totak mahallesinde, Durupınar mahallesinde ve birkaç köyünde daha az sayıda bulunmaktadır.

  Nesli tükenmek üzere olan ve sadece Haymana’nın köylerinde, çok az sayıda, Haymana Karasının olduğu söyleniyor. Youtoberlar Haymana’ya ilgi gösterip, Haymana Karalarının videolarını yayınlamasıyla Haymana Karası Türkiye genelinde ilgi gördü ve köpek besleyenler gözünü Haymana Karalarına çevirdiler.  Haymana Karasının Haymana’ya ne zaman kim tarafından getirildiği bilinmiyor. Bu köpekler ile alakalı akademik bir çalışma yapılmamış. Haymana karası çoban köpeklerinin yüz yıllardır Haymana’da olduğu ve koyun yetiştiricilerin canavarlardan sürülerini korumak için sürülerinde bu ırkı beslediği biliniyor. Bu köpeğin lakabı Haymana Jaguarıdır, çevik ve atik olduğu için köpek severler bu lakabı takmışlardır. Bakımı ve beslenmesi masraflı olduğu için sürü sahipleri az sayıda Haymana Karası besleye bilmekte buda sayılarını azalmaktadır.

Haymana TDK göre, Haymana kelimesinin kökeni Türkçe dilidir ve Haymana’nın sözlük anlamlarından biride hayvanların serbestçe salındığı çayırlık olarak anlatılmış. Haymana ovası coğrafi konum ve iklim şartları nedeni ile yüz yıllardır tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Haymana Karası köpek ırkının da Haymana’ya özel bir ırk olduğu ve yüz yıllardır bu bölgede yetiştiği bilinmektedir.

       Nesli tükenmek üzere olan Haymana Karası köpek ırkının ivedilikle koruma altına alınması gerekmektedir. Haymana Karasının yetkililerce desteklenmesi, teşvik edilmesi ve dünya genelinde tanıtımın yapılması, öncelikle Haymana için sonra Ankara’yı temsil etmesi açısından oldukça önemli olduğunu düşünmekteyim. Haymana Karası çoban köpeklerinin Ankara Büyükşehir belediye başkanlığı, Haymana İlçe belediye başkanlığı ve Üniversitelerce gen araştırmalarının yapılarak bu türün koruma altına alınması gerekmektedir.  Gelecek senelerde Haymana Karası çoban köpeklerinin çoğalarak dünya çapında milli ırk olarak ülkemizi temsil edeceğini düşünüyorum. Allah’a ısmarladık, hoşça kalın. www.aydinbenli.com

Aydın Benli

Siyaset Bilimci. Araştırmacı Yazar.

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SEYFETTİN BAĞAZLI’DAN ELMADAĞ’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJELER ÖLÜYORUZ VE ÖLECEĞİZ AMAZAN PİŞKİN HOCA ÖLDÜRÜLDÜ TÜRK TELEKOM BAŞKENTTE SINIFTA KALDI İNSAN OLMAK HAYAT IŞIĞI CMG CHİNE MEDİA GROUP CCTV, SRS MEDYA İLE TÜRKİYE’DE ABU DHABİ’DE GLOBAL MEDİA KONGRESİ SARIKAMIŞ’TAN DÜNYAYA DR.SEYFETTİN BOĞAZLI MULULUĞUN SIRRI TÜRKYE’NİN İÇİNDE OLACAĞI SAVAŞA HAYIR! SEN Bİ DUR! ÖTEKİLEŞTİRİLEN ERKEKLER FENOMEN ÖĞRETMEN SEZONU AÇILDI! KONYA KULU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDE SIKANDAL ESKİ VE YENİ TÜRKİYE ÖLÜMSÜZLÜK İSRAFIN ENLERİ! KALBİMİN SESİ ROMANI FENOMEN ÖĞRETMENLER KİMİN UMURUNDA? SESSİZ KAHRAMANLAR ALGI BİR KURTULUŞUN HİKÂYESİ, SONKALE HAYMANA EN ÇOK İSRAF ETTİKLERİMİZ BAYRAMDA BÜYÜK VAHŞET! KİTAP ÖNERİSİ ZARİF AKYILDIZ ÇİÇEĞİNİ DUYDUNUZ MU? HEMŞERİM KULU’DAN TAHSİN EYİBİL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU FATİH’İN ASKERLERİYİZ DEDİLER! BAŞKENTE EGO OTOBÜSÜNDE DEHŞET! EYVAH YİNE RİYA! EFSANE HEMŞİRE ESRA BİLEN KOCA YÜREKLİLER ENKAZIN ALTINDA CANLAR İLE BİRLİKTE İNSANLIK DA KALDI! OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP! OKUMAK LAZIM BİZ BİR YERDE HATA ETTİK AMA NEREDE? BU İŞTE BİR TUHAFLIK YOK MU? BİR KİTAP BİN UMUT DOĞU EKSPRESİ TUZLU KAHVE TERÖR BÜYÜK TEHLİKE DEİZM ANKARA, HAYMANA’DA KÜLTÜR VE SANAT ‘’AH D SMART YAKIŞMADI SANA ’ İNSAN İNSANA ŞİFA OLMALI ANKARA, MAMAK MİSKET ORTAOKULUNDA BÜYÜK SIKANDAL SEÇİME YAKLAŞIRKEN PTT KARGODA ULAŞILMAZ OLDU ’ŞİRİN İLÇE KULU’’ ‘’ÖĞRETMENLERİN SINAV KORKUSU’’ SEÇİME DOĞRU MAKAMA GÜÇ VERENLER
ÇOK OKUNANLAR