Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 12:21

SEVMEYİ UNUTTUK GALİBA!

Hayrettin BULUT ( YAZAR )
Hayrettin BULUT ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 21-11-2022 10:28

SEVMEYİ  UNUTTUK GALİBA!

Sevgili okurlarım bu dün ya bizim okdugu kadarda diyer canlıların yaşamsal alanıdır. Hiçbir canlı varlığı yok etmeden dünyanın dengesini bozmadan yaşamalıyız. 

Biri bana anlatabilirim i biz neden böyle olduk.

Mevlana hz diyorki!
Kim olursan ol yine gel.

" yaratılmışı sevelim yaradandan ötürü "

Sokak canlarına kıymet verelim 

“Medeni..!!"
ülkelerdeki gibi uyutulsun deniyor…,  Toplatılıp hayırsız adalara atılmaları için gene naralar yükseliyor.., bir günde çoğalmadı bu canlar ama bir günde yok olsunlar isteniyor, zaman çabuk unutuluyor.. İnsanlık hep Tanrı yı oynuyor..,, bir gün aşkla yaratıyor, yarın işkenceyle yok ediyor.., medeni diye nitelendirilen ülkelerde her sene milyonlarcası uyutuluyor yani katlediliyor..,  insanlığımıza oyuncak ettiğimiz bu insan dostu evcil hayvanlar can çekişiyor, zulüm görüyor  ve hiç kimse bu döngüyü gene ve yeniden hızla tekrar tekrar yaratabileceğimiz olgusunu irdelemiyor.., kaynağı ve ticaretini yok etmek lazım, bilinçlenmemiz lazım demiyor.., bu mu yani tekrar tekrar yaşamak ve yaşatmak istedığimiz ?  Bugün bunun bir seçim zamanı ! Ders almadan döngülere ve katliamlara devam mı? Yoksa tarihten öğrenip , insanca bir varoluşa dönüştürebilecek miyiz bunu? Öldürmek kolaydır.., yaşatmaktır zor olan.. hele insanca yaşatmak çok zordur ama ancak öyle evrilir insan.., Biz bu döngüde kaynağı kuruttuk mu..? Madem sayıları dengesiz şekilde çoğaldı .., üretimi ve ticaretı durdurduk mu? 
Şimdi bir karar zamanı.. Çünkü artık çocuklarımız da bundan zarar görüyor…, köpek saldırısına uğrayan  bir yavrumuzun  acısı yüreğimizi dağlıyor., kimi köpekten kaçarken eziliyor,  olduğu yerde durmayı,  ve   köpekleri nasıl durdurabileceğini bilmiyor.. etrafta bir korku dalgası onları da sarıp içine alıyor ve hiçbir şey öğretilmiyor .., insan-hayvan döngüsü ve ilişkisi ve riskleri üzerine okullar ve öğretmenler suskun.., sanki bir tabu ve çoğu konuya dahi değinmek istemiyor.., korku ve nefreti büyütüyoruz maalesef çocuklarımızda .., bu durumun farkında olan ve öğrencilerine insan hayvan ilişkisini anlatan çok az okul var...; bir köpek karşısında ne yapılıp yapılmayacağını, barınakta sahiplenilmeyı bekleyen her cinsden köpek olduğunu ve bu hayvanların neden sokakta olduğunu öğreten.., insanca çözüm anlaran…Çocuklar şehir ortamında fanustan çıktıklarında doğada bir tek hayvanla karşılaştıklarında ne yapacaklarına ve ne yapmamaları gerektiğine dair hiçbir ipuçları yok..,çünkü tabu gibi, köpek sözcüğü mesela.., korku içeriyor.., oysa en büyük dostumuz aynı zamanda… bu döngüyü nasıl kıracağız? Soru bu… aramızdaki heves sahibi olanlara “Satın alma, sokaktakini sahiplen” diyebilmeyi öğretebilecek miyiz? Çocuklarımıza..., canlıların eşit olduğunu öğretebilecek miyiz?  gerçek kirliliğin mikrobun ,bakterilerin değil de kalbimizdeki kin, nefret ve sevgisizlik olduğunu ve esas hastalıkların buradan türediğini anlatabilecek miyiz.., gene  hayrsız ada gibi kan ve leş kokularını mı hafızalara kazıyacağız..,  yoksa satın almalara son verip ..,   canların üretim ve  ticaretini durdurabilecek miyiz?…
İnsan neslinin keyfi için her gün binlercesi üretilen bu canlara karşı insani sorumluluğumuzu üstlenip vicdani adımları atabilecek miyiz?
Hayrsız ada döngüsünü sonlandırabilecek miyiz?...

(Sevgili arkadaşım Figen hanıma teşekkür ederim)

Hayrettin bulut

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SANATKAR İNSAN  ROMEN LER SEVGİYLE BAK  HOŞGÖRÜLÜ OL  HOŞGÖRÜ VE ERDEMLİK Hep kazanmak olmaz, insan bazen kazanır, bazen kaybeder. BAHARI GETİRDİK, YAZI'DA GETİRİRİZ BİZ! BAHARI GETİRDİK, YAZI'DA GETİRİRİZ BİZ! YAŞAMAK YAŞATMAK İSTİYORUZ KORKMA  !..  DEPREM DEĞİL BİLİNÇSİZ YAPILAŞMA İNSANI ÖLDÜRÜR!  SEVGİ KARŞILIKSIZ İLAÇTIR  !  Haydi Bursa şimdi birlik zamanı.Bursa için el, ele Cumhuryet Halk Prtisi inegöl ilcesinin kıymetli üyeleri .  UĞURLAR  ÖLMEZ  !  DOĞAYI SEV ORMANLARI KORU !  Basın Milletin Ortak Özgür Sesidir Üyesi Olduğum      EMNİYETLİ HAYAT DERNEĞİ'nin BURSA'NIN  İLMEK İLMEK SEVGİSİ TÜM YURDU SARACAK.  ATATÜRK  KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR GÜN GELE  HARMAN OLA SARIKAMIŞ YA İSTİKLAL YA ÖLÜM SANATLA BULUŞAN ELLER OYMA SANATÇISI  AHMET USLU  BURSA BURSA'DAN  KARS'A İLMEK İLMEK SEVGİ KÖPRÜSÜ  OLGUN OKTAY DEMİRCAN İLE  DENİZLİ'DE DEĞİŞİM  ZAMANI EY İNSANLIK!...  KADIN OLMAK SUÇMU?  BU  ÇOĞRAFYADA.  BAŞ ÖGĞRETMEN  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ATATÜRK DİYOR 'Kİ!  YURT SULH, CİHANDA SULH...  SÜRGÜNDE KAYBOLUP GİDEN HAYATLAR AHISKA!  "Unutma, unutturma" GAZİ MUSTAFA  KEMAL ATATÜRK Ulusların  milli kahramanları vardır.  BURSA'NIN UMUDU  İLMEK İLMEK  SEVGİ GURUBU  !  İLELEBET YAŞASİN  CUMHURİYET!  CUMHURİYET VE KADIN!  EL ATKI YAŞASIN  LANETLİYORUM! Muhtar Küçük Ağa Büyük Taarruz ve Başkomutan BURSADA BAL GÖÇ RUZGARI BURSA'NIN HOŞ SEDASINDAN GÜZEL NAĞMELER YAŞANTIMIZI ŞEKİLLENDİREN KADINLAR ! İLK ADIM 19 MAYIS BURSA'YA BAHAR ÇOKTAN GELMİŞ ! HAYIRLI RAMAZANLAR! BEN ANA 'YIM ! ÇÜNKÜ BİR KADINIM! ÜLKEM RANTA KURBAN GİTMESİN GEÇMİŞ OLSUN ÜLKEM ! ZEYTİNİN MUCİZESİ ALTIN YÜREKLİ KADIN ! SESİM OLURMUSUN DÜNYA DUYSUN ! SİYASETTE CESUR KADIN ! BULUT KADIN SİZLERLE !.. UNUTMAYINKİ SEVGİ İLAÇTIR! BAŞ ÖĞRETMEN MUSTAFA KEMAL ŞİİRE KADIN'CA DOKUNUŞ! MİLLİ KAHRAMAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ONLARIN ADI Z KUŞAĞI 29 EKİM YAŞASIN CUMHURİYET ! ŞAİRCE "EZELDEN YARALI"! MOR EŞARP VE SIRLARI ! DUNDEN BUGÜNE KADRO ! TOPRAĞIN ELLERİ ! ANADOLUDAN BİR SELAM VAR ! EĞİTİM CİDDİ . MİLLİ MESELEDİR ŞAKAYA GELMEZ! NERESİNDEN BAKARSANIZ ! SANAT'TA KADIN ESİNTİSİ ! YURTTA SULH CİHANDA SULH! KURTULUŞA GİDEN YOL 30 AĞUSTOS BÜYÜK TAARU ŞANLI TARİHİMİZ ANAFARTALAR KANAYAN YARA EMLAK PİYASASI ! SINIR ÖTESİNDE ATATÜRK KİMDİR!