Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 17:18

HEP SONRADAN AKLIMIZ BAŞIMIZA GELİR, HEP SONRADAN

Savaş  YILMAZ ( YAZAR )
Savaş YILMAZ ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 21-02-2023 10:03

HEP SONRADAN AKLIMIZ BAŞIMIZA GELİR, HEP SONRADAN

      On binlerce yitip giden canı, on binlerce umudu, milyonlarca gözyaşını, on tane şehri darmadağın edip ve ardında da kocaman bir enkaz bırakıp gitti bu deprem. 
   Dile kolay on üç milyon insan direkt ve geriye kalan milyonlarca insan ise dolaylı yoldan etkilendi bu zelzeleden. 
   Kimisi ailesini, kimisi yuvasını ve kimisi de akrabalarını kaybetti. Bazı aileler de vardı ki enkazın altından hiçbir ferdi sağ olarak çıkarılamadı maalesef. 
     Depremden sonra haliyle bütün televizyonlar, gazeteler ve sosyal medya depremden bahsediyor, yaşanan büyük felaketi tartışıp, önlem alınmamasından bahsediyorlardı.   
   Uzmanların depremle ilgili daha önceki makaleleri ve görsel medyadaki videoları ekranda dönüp duruyordu.    
   Deprem bölgesinde tam bir trajedi ve karmaşa hakimdi, depremde vefat edenlerin sayısı yükseldiğinde nasıl üzülüyor ve ağlıyorsak, enkazdan sağ çıkanlara da bir o kadar sevinç çığlıkları atıyorduk. 
   Uyku gözümüze girmiyor ve boğazımızdan bir şey geçmiyordu, sanki kıyameti yaşıyor gibiydik. İşte iki hafta hep böyle geçti toplumumuz için.
     Uzmanların anlattıklarından anlıyoruz ki depremin göz göre göre geldiğidir. Yeterli tedbirin olmamasına örnek olarak; binaların depreme dayanıksız, fay hattı üzerine yüksek binaların inşa edilmesi, zemini kuvvetli olmayan bölgelerin yerleşim alanına açılması, sırf binaların altındaki dükkanlara engel oluyor diye kesilen kolonların vb. sebepler gösteriliyordu ama en önemlisi imar planlarının depreme ve doğa olaylarına değil de ranta göre belirlendiği konunun uzmanlarınca ortaya atılıyordu.   
   Para ve makam hırsı, insanların kalbini köreltip, vicdanlarını öldürmüştü belli ki! 
     Depremle ilgili araştırmaları okuduğumuzda, uzmanların görsel medyadaki konuşmalarını da dinleyince, deprem geleceğini belli etmişti aslında ama ne yerel yöneticiler ve ne de meclis bunun tam önlemini alamamıştı belli ki.   
   Depremle birlikte diğer doğa olaylarına hazırlıksız bir ülke olduğumuz ortaya çıktı bu afetle birlikte ve yine aklımız sonradan başımıza geliyor. İnsan kaybı yaşamadan önce önlem alınması gerektiğini artık herkes dile getiriyor ama yine önlem almakta geç kalmıştık. 
    Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hep geç kalınıyor ve bu hem ülkemize, hem insanımıza pahalıya patlıyor.   
   Japonya’daki depremler artık klasik örnek olmakla birlikte, gerçekçi önlemler alındığında ve toplum bilinci artırıldığında büyük depremlerin can almadığı ve kimsenin enkaz altında kalmadığı açık bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.    
   Kimi insanlar ise Japonya'daki depremlerin yüzeye uzak olmasından dolayı oradaki depremlerin bizdeki kadar yıkıcı olmadığını ifade edebilirler ama bu tam anlamıyla doğru bir bilgi değildir çünkü bin dokuz yüz doksan beş yılında    
   Japonya’da yaşanan ve büyük insan kaybına neden olan depremden sonra, Japonlar depreme dayanıklı yapılar için uğraştılar ve sonunda da dokuz şiddetinde depremleri bile can kaybı yaşamadan atlattılar. 
   Bizim ülkemizde ise tedbirlerin alınmaması, yeterli malzemenin kullanılmaması, para ve makam hırsından dolayı depreme dayanıklı olmayan yapılar ortaya çıktı. Ayrıca dört ve üstündeki depremlerde bile dayanamayacak yapılar yapıldı ve izin verildi.
      Afetlere karşı önlem almadığımız her an daha büyükleriyle ve yıkıcı olanlarla karşılaşacağız ve “Hep sonradan aklım başıma gelir, hep sonradan.” sözleri kulağımızda yankılanacak.   
   En önemlisi şu sözü unutmamalıyız 

“Tedbir (önlem) bizden, takdir (olayın şekli) Allah’tan.” 
   
   Anadolu insanı da bu sözü sürekli kullanır. Sonradan başımızı taşlara vurup, ağlamamak için önce önlem, sonra da kader demeliyiz.  
   Ayrıca deprem bölgesindeki insanların psikolojisini iyi anlayıp, onlara maddi destekle birlikte, manevi destekte vermeliyiz.    
   Deprem bölgesinden, diğer bölgelere göç eden insanlara iyi niyetin en güzeli gösterilmeli, ev kiralarını fahiş fiyatlarla yükselten insanlıktan nasibini almamış fırsatçıların ise devlet tarafından tespit edilip en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir.
   Allah depremde ölenlere rahmet eylesin, yakınlarına sabır versin.... Allah bölgedeki bütün vatandaşlarımızın yardımcısı olsun.

Savaş Yılmaz

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Evlilik Ve Bekarlık Masalları Evlilikler Ve Aile Yapısı Çürüyen Bir Ülke Ve Toplum Laiklik Ve Muhafazakarlık Çekişmesi Umudunu Kaybetme Siyaset Ve Kandırılmaya Müsait Halk İnsanların Farklı Farklı Maskeleri Vardır Vaktinde Verilmeyen Değer, Değer Değildir Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir, Kıymet Bilene Zenginin Evinden Neden Şehit Çıkmaz Doğru Din Ve Din Anlatıcıları Din Ve Yeşil Kağıtlar İçin Masumları Katletmek Kalabalıklar İçinde Yalnızlığı Yaşamak Arkanızdan Köpekler Havlıyorsa, Yolunuz Doğru Demektir Devletler Öldürmeyi İyi Bilir İyiler Kaybeder, Kötüler Kazanır Bu Dünyada Şahsiyetsiz İnsan Çürümüş Ağaca Benzer Fani Olan Bir Dünya İçin Fazla Hırs Yapma Şiir Gibi İnsanların, Roman Gibi Dertleri Olur Gelene Selam, Gidene Eyvallah Her Nasip Vaktini Bekler, Vakit İse Yaradanı Varlığınızla Mutlu Olmayanları, Yokluğunuzla Terbiye Edin Oluruna Bırakmak Lazım Bazen Ölümün Olduğu Yerde, Geriye Kalan Her Şey Boştur Sevmek Ve Sevilmek Güzeldir Denk Gelirsen Ehline Bilgi Kibardır Zarafet Kokar Ve Cehalet De Kabadır Çöp Kokar Adaleti Öldürmeyin Efendiler Bir Gün Herkese Lazım Olur Bireysel Menfaatler Devlet Menfaatlerini Ezerse İyilik Güzeldir,İyilikten Anlayan Daha Güzeldir Ucuz İnsanların, Pahalı Takıldığı Bir Ülke Nezaket Güzeldir Özür Dilemek Basitlik Değildir, Erdemdir Sevenler terk etmez, sevmeyenlerdir bırakıp gidenler SEVGİ HER ŞEYDİR YOZLAŞMA VE YOZLAŞMANIN ETKİLERİ KARAKTERİ OLMAYANIN NE YOLU DOĞRUDUR, NE DE SÖZÜ AYAĞA KALK BAZI İNSANLAR KALBE DERMAN OLUR, BAZILARI DA DERT İNSANLAR DEĞİŞMEZ, SADECE MENFAATLERİ DEĞİŞİR SEÇİM VE SAĞDUYU DOĞRU İNSAN MUTLULUK, KÖTÜ İNSAN TECRÜBE GETİRİR İnsanlara hayır kelimesini kullandığınız an gerçek yüzlerine şahit olursunuz HAYIR BİLDİĞİMİZDE ŞER, ŞER BİLDİĞİMİZDE HAYIR VARDIR BELKİ NAMUSSUZLARIN, NAMUS EDEBİYATI PARANIN ÖNEMİ VE İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ KİTAPLAR, CAHİLLİĞİN PANZEHİRİDİR KEŞKE DİLİNİZ KADAR, KALBİNİZ DE KUVVETLİ OLSAYDI İYİ NİYETLERİ SUİSTİMAL ETMEYİN DEPREM DEĞİLDİR İNSANI ÖLDÜREN, İNSANDIR MALZEMEDEN ÇALIP, İNSAN ÖLDÜREN ÜSLUBU ÇİRKİN OLANIN, KALBİ DE ÇİRKİNDİR… SAYGI VE SEVGİ BAZI İNSANLARIN KIYMETİNİ, ONLARI KAYBEDİNCE ANLAYACAKSINIZ Dağları Bile Yerinden Oynatabilirsiniz Ama Önyargıları Asla