Fısıltı HABERLERİ
HV
28 MART Perşembe 19:52
1 Advert

ATATÜRK ve CUMHURİYET

Esma Müjgan Çelikkol
Esma Müjgan Çelikkol
Giriş Tarihi : 29-10-2022 16:10

ATATÜRK ve CUMHURİYET
Cumhuriyet öncesinde; her açıdan sıfır noktasına inmiş, halkı darmadağın, her yanından kemirilen, 1.Dünya Savaşının etkisiyle yıpranmış, Emperyalizmin paylaşmaya hazır olduğu bir imparatorluk var. Üstüne üstlük halkından kopmuş bir yönetim ve yalnızlık içinde bir halktan oluşan Osmanlı İmparatorluğu yok olacakken; Mustafa Kemal ve bir avuç yiğit insan, Mondros ve Sevr'e rağmen Anadoludan bir kurtuluş hareketi başlattı.
O çılgın Türkler Samsun, Erzurum, Sivas, Amasya derken bir mucize yarattılar.
Dedelerimizin, nenelerimizin yazdığı bu onurlu Kurtuluş Destanı karşısında minnet ve saygıyla eğiliyoruz.

Kurtuluş Savaşı 9 Eylül'de İzmirin kurtuluşu , Lozan Andlaşmasıyla barışın sağlanması ile sona erdi.
23 Nisan1920 de açılan Gazi TBMM, zaten egemenliğin kayıtsız şartsız  millette ait olduğunu bildirmişti. 13Ekim 1923 te Ankara başkent ilan edildi. Gazi Mustafa Kemal  28 Ekim 1923 te başta İsmet İnönü olmak üzere, diğer arkadaşları ile birlikte                                          "Yarın   Cumhuriyeti ilân edeceğiz!" diyerek en büyük devrimini gerçekleştirdi. 
"Türkiye devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir." 
"Türkiye devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir." ve daha sonra; 
"Benim En Büyük Eserim Türkiye Cumhuriyetidir. " demiştir.
Cumhuriyetle yönetilen bir ülkenin kimliği, kişiliği ile; saltanat, halifelik kaldırılır, tekke zaviye ve türbeler kapatılır, kadın-erkek eşitliği yolunda yasalar çıkarılır, şapka, kılık kıyafet devrimi,  lakap, ünvan yerine soyadı yasası getirilir, mecelle kalkar, uluslararası saat, takvim ve ölçüler kabul edilir, medeni hukuk, laik hukuk düzenine geçilir, eğitim-öğretim birleştirilir, yeni Türk harfleri kabul edilir. Türk Dil ve Tarih Kurumları kurulur, Üniversite öğrenimi düzenlenir, aşar kaldırılıp, I. ve II. Kalkınma Planları ile tarım ve sanayide destekler sağlanır. Ulaştırma yatırımları yapılır.

Sonuçta; 1922-1937 yıllarındaki baş döndürücü çalışmalar Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü halkıyla birlikte yürüyen bir dünya lideri haline getirmiştir. 
İngiltere başbakanı Lloyd George : "Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki , o büyük dahi yüzyılımızda Türk Ulusuna nasip oldu. " 
demiştir. Bu ne büyük bir gurur! O büyük önder Atatürk:
"Benim Türk Ulusuna, Türk Toplumuna, Türklüğün geleceğine ilişkin ödevlerim bitmemiştir. Siz onları tamamlayacaksınız. Siz de sizden sonrakilere benim sözümü yineleyiniz. Türk Övün, Çalış Güven!"

Halk, topluluk  anlamına gelen Cumhur sözcüğünden gelen Cumhuriyet ; seçimle halk egemenliğine dayalı,  demokrasi, çağdaşlık, laiklik, her türlü insani ve evrensel değerleri değişmez ölçüt kabul eden, ayrımcılık,  sömürüyü reddeden, yurtta barış, dünyada barış ilkesiyle, ırk , dil, din, cinsiyet ayrımını nefret suçu kabul eden bir yönetim şeklidir. 

Atatürk; Cumhuriyetin koruyucularını yetiştirme görevini öğretmenlere vermiştir. 
" Cumhuriyetin özverili öğretmen ve eğiticileri; yeni kuşağı sizler yetiştireceksiniz. Eserinizin değeri sizin ustalık ve özverinizin derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet,  düşünce, bilgi ve beden yönünden güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni kuşağı bu yeni nitelik ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir.
Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir. 
Bilim ve tekniğin dışında klavuz aramak, çevresinde olup bitenleri görmemektir, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır. "

Cumhuriyete zarar vermek isteyenler vardır. Bu kesimin başarıya ulaşması mümkün değildir. 
Zira yoldan sapmayan bizler suyuyla, toprağıyla havasıyla bu ülkeyi, vatanımızı çok seviyor, düne saygı, bugüne sorumluluk, yarına umutla bakıyoruz, usanmadan, bıkmadan, azimle, yılmadan bu yolda devam edeceğiz. 
Muhtaç olduğumuz kudret, damarlarımızdaki asil kanda 
mevcuttur. 
99.YIL Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!
29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!
"Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır."
YAŞASIN CUMHURİYET YAŞASIN DEMOKRASİ 
#CumhuriyetBayramı
#99Yıl
Esma Müjgan Çelikkol 
Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Genel Sekreteri

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!