Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 06:58

Bitkilerden Sağlık Kısaca Propolis:

Gizem İlayda Çakmak ( YAZAR )
Gizem İlayda Çakmak ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 17-11-2022 10:56

Bitkilerden Sağlık

Kısaca Propolis:

Propolis koyu renkli reçinemsi bir maddedir. Arıların bitkilerden topladıkları içerikler ile balmumunu tükürük bezlerinde salgılananlar ile karıştırırlar. Bal arıları kovan içerisine pislikler girmesin diye propolisi kovanlarının girişine yaparlar. Bazen de kovanda oluşan çatlakları bununla onarırlar. Kovana girerken vücutlarına yapışan polen, bitkisel içerikler vs propolise yapışıp içeriğini zenginleştirir.

Antioksidan ve antimikrobiyal özelliği çok yüksektir. Aynı zamanda iltihaplanmalara da çok iyi gelmektedir. Vücuttaki herhangi bir iltihaplanmaya oldukça güçlü bir etkisi vardır. Ayrıca doku yenileme özelliği de gözden kaçırılmamalıdır. 

Propolis sindirim sistemi şikayetlerinde de kullanılmaktadır. Ağızdan bağırsaklara kadar sindirim sistemine iyi gelmekte, şikayetleri rahatlatmaktadır. Etkileri en iyi düzenli kullanımında ortaya çıkmaktadır.

Tarih boyunca da propolis kullanımı görülmektedir. İbn-i Sina'ya ve daha önceki zamanlara kadar (Hipokrat vb) kullanılmıştır.

Propolisin etkileri azımsanamayacak kadar fazladır. Zengin içeriği hakkında çalışmalar hala devam etse de birçok olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Uluslararasında risk değeri "güvenli" olarak  görülmektedir. Ancak temas halinde alerjik etki görülebilme ihtimali vardır.

Propolisin kullanımı, propolis su/alkol ile ekstre ve preperatlı şekilde formüle edilerek kullanılmaktadır. Sıvı çözelti şeklinde, bazı yiyecek veya içeceklere damlatarak kullanılmaktadır. Yetişkinlerde günde 20 ila 40 damla kadar, çocuklarda 20 ila 30 damla kadar kullanımı olmaktadır.

#Diyetisyen Gizem İlayda Çakmak
#Instagram : @floragizemi
#Twitter : @dyt_floragizemi

YORUMLAR