Fısıltı HABERLERİ
HV
19 MART Salı 08:20
Advert

BU NE DUYARSIZLIK!

Esma Müjgan Çelikkol
Esma Müjgan Çelikkol
Giriş Tarihi : 13-10-2022 13:08

BU NE DUYARSIZLIK!
En yoksul kesim emekliler, içinde bulundukları durumu sürekli sendikalar, platformlar, dernekler ve çeşitli emekli grupları aracılığı ile dile getiriyorlar. Sorunlar dağlar gibi yığıldı. Çözmesi gereken makamların seçim kazanma telaşı içinde ne yapacaklarını şaşırmış olduklarını biliyoruz. Ancak. Sorunların çözümünde  bugünü yarına, yarını obür güne atarak adeta emeklilerle inceden inceye değil, açıkça alay ediyorlar. 
Sonuç olarak emeklilerden oy alamayacakları kesindir.

Eylül 2022 açlık sınırı 7245 tl, yoksulluk sınırı 23600 tl , bekâr bir çalısanın aylık yaşama maliyeti 9470 tl olduğu  Türk-iş tarafından açklandı. Bu değerlere rağmen; en düşük emekli aylığı 3500tl, ile geçinmeye zorlanan insanlarımızla; çektikleri açlık görmezden gelinerek resmen alay ediliyor. 
20 yıl önce 2002 yılında en düşük emekli aylığı 216tl iken asgari ücret 163tl idi. Bugün ise A.Ücret 5500tl (ki o da açlık sınırının altında) E.D.Emekli aylığı 3500tl.

20 yıldır emeklinin; maaşı arttırılıyor gibi yapılıp göz boyayarak, gerçek artışlar yapılmayarak, cebinden para, hayatından refah, ömründen ömür çalınmıştır. 
Emekli yoksul değil, açlıktan ölmek üzeredir. YETER ARTIK! Hastaya  tedavi zamanında uygulanmazsa hasta ölür. Emekliye hakları HEMEN verilmelidir. Maaş artışı yılbaşı beklenmeden HEMEN yapılmalıdır. Maaş güncellemeleri yaşanan yüksek enflasyon dikkate alınarak her ay yapılmalıdır. 
Duyarsızlık daha ne kadar sürecek? Hiç vicdanınız yok mu sizin?

Emeklilere  lâyık görülen yaşam bu olmamalı...

İnsanca yaşayabilmek için ;
Emeklilerin ortak isteklerini sürekli paylaşıyoruz. 

EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ:
1- İNTİBAK YASASI: 8.09.1999 tarihli 4447 sayılı ( EYTliler, Kademeli Emeklilik) ve 16.04.2008 tarihli 5510 sayılı Yasalar Emeklinin Felaketi olmuştur.  Acilen bu yasalar değiştirilmelidir.  Yıllardır çıkması beklenen Emeklilerin İntibak Yasası bir an önce çıkarılarak emekli hak kayıplarına ve emekliler arasındaki kargaşaya son verilmelidir. 

2-TOPLU ÖDEME- TAZMİNAT: 1999 - 2008 yasaları ile emeklinin cebinden, hayatından, yaşam standardından çalınanların acil karşılığı olarak, emeklilere toplu bir ödeme yapılmalıdır.   Paranın zaman değeri de dikkate alınarak, TAZMİNAT emeklinin hakkıdır. 

3- MAAŞ GÜNCELLEMESİ: Emekli bundan sonra aldığı maaşıyla hiç olmazsa yeterli beslenme, giyinme, barınma gereksinimlerini karşılamalıdır. Bunun için en az her üç ayda bir maaş güncellemesi yapılmalı, en düşük emekli aylığı Eylül 2022 itibarı ile   23.600 TL (Türk-iş) olan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Böylece  Emekli yoksul sınıfından çıkarılmalıdır.  

4- İKRAMİYE: Emekliye sosyal yaşama katılabilmesi, eve kapanıp kalmaması, seyahat, tatil, eğlence gereksinimlerinin karşılanabilmesi için  yılda  4 defa asgari ücret tutarında İKRAMİYE verilerek nefes aldırılmalıdır.

5- ÖZEL BANKA EMEKLİ İKRAMİYESİ: Farklı emeklilik statülerinden dolayı ikramiye alamayan (YapıKredi, Akbank, Şekerbank vs.gibi) emeklilerimizin de davaya gerek kalmaksızın 2018 den buyana ve bundan sonraki ikramiyelerini geçmişin yasal faizi ile birlikte alabilmeleri sağlanmalıdır.

6- MAAŞ PROMOSYONU: Emeklilerin maaş aldıkları banka promosyon değerinin yıllık asgari ücrete  veya üstü bir değere yükseltilmesi ve süresinin 1 yıla indirilmesi isteğimizdir.   Banka emeklileri de dahil) 
7- PRİM İADESİ: Yine kurumlarda yatırılması gerekenin üstünde(% 9 yerine, % 14 gibi) yatırılan emeklilik primlerinin emekli maaşlarına iadesi gerçekleştirilmelidir.
8- ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ:  Çalışırken sağlık primi ödemiş her emeklinin hiçbir sağlık gideri ödemeden yaşamını sürdürmesi SOSYAL DEVLET gereğidir. Bütün sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Emekli Özel Sağlık Kurumlarında hiçbir ödeme yapmamalıdır.
9- BARINMA YARDIMI: Çalışma süresinde ev alamamış emekliye BARINMA YARDIMI  verilmelidir. Onun 3500 TL olan maaşı ev kirasına bile yetmemektedir. 
10-YAŞAM KOLAYLAŞTIRMA:  Enerji, ısıtma, ulaşım giderleri ve gelir vs. vergileri emekliden çok sembolik alınmalı yada bedava olmalıdır.

11- EYT : Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları hemen çözülmelidir. Getirilen haksız yasalarla insanlarımız emeklilik hakkını kazandığı halde, uydurmaca yaş sınırlamaları ile maaşları bağlanmadan bekletilmektedır. Bu insan haklarına aykırı bir durumdur. 

12- EK GÖSTERGE: 3600 Ek Göstergenin kimlere verilmesi gerektiği incelenmeli, yeniden düzenlenmelidir.  Önceden 3600 ek gösterge verilmiş olan emeklilerin hakları korunmalıdır. 

13- SENDİKA HAKKI: Emeklilerin Sendika Hakkı en doğal hakkıdır. Gerekli yasal düzenlemelerle Emekli Sendikalarına çıkarılan zorluklar ortadan kaldırılmalıdır.
Yeni sendikal bir yapıyla  sorunlarımıza çözüm bulmada birlik beraberlik içinde olmalıyız. Yaşamımızı zorlaştıran,  emeklileri yok sayan her türlü zihniyete ve uygulamalara güçlü bir şekilde karşı durabilmeli, haklarımızı savunabilmeli, yaşamımızı kolaylaştırmalıyız.

Bu istekler  20 yıldan beri emekliye yaşatılan kötü hayatın, emekliden alınmış olan hakların tam karşılığı bile olamaz. Ancak can çekişen emekliyi hayata döndürebilmek için su vermek olabilir. Çünkü Emeklinin yaşadığı acı hayatın , geçmiş yıllarının kötü  izleri parayla silinemez. Emeklilere çok ağır bir bedel ödettirilmiştir. Emekli adaletli hukuk devleti kapsamında   mutlaka haklarını alacaktır. 

Yaşasın Emeklinin hak mücadelesi!
ESMA MÜJGAN ÇELİKKOL
TÜRBEP Gn.Sek. 13.10.2022
#Emeklininortakistekleri
#Emekliyeduyarsızlık
#Emeklininsorunlarıçözülmelidir

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!
ÇOK OKUNANLAR