Fısıltı HABERLERİ
HV
19 NİSAN Cuma 13:18

GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU?

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 28-09-2022 11:27

GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU?


Vicdansız paket, siyasi konut projesi, seçim paketi, fırsat bu fırsat projesi, hayalî konut projesi diyenler var. Düşük ve orta gelirli vatandaşa müjde olarak Cumhurbaşkanımız açıkladı:  "81 il ve ilçelerde, (aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa,....var) 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut ve 50 bin iş yerinin yapımını ve 250 bin konut amaçlı arsayı içeren, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin temeli yılbaşında atılacak." dedi.
İlk etap (2yıl) için 250 bin sosyal konut,  10 bin iş yerinin yapımı ve 100 bin konut amaçlı arsa teslimi olmak üzere,  25 Ekimde temel atılacağı açıklandı.

TOKİ'ye yıllarca yatırdıkları paralara rağmen halâ evlerini  alamayanlar varken, devasa sosyal konut müjdesi olarak yeni bir proje tanıtımı yapıldı. Başvurular 14Eylül- 31Ekim2022 arasında  kabul edileceği belirtildi.  "İlk Evim" "İlk İş Yerim" projesine bu güne kadar 5milyon kişi başvurduğu  açıklandı. Kimler , nasıl bir fayda umarak, sonu belli olmayan bu projeye balıklama atlıyorlar, aklım almıyor.
Tokinin önceki konut teslimlerindeki sorunlar henüz çözümlenmemişken yeni belirsizliklere vatandaşın karnı toktur. Asıl gerçek vatandaşın karnının  aç olduğudur.
Yaşanmakta olan hiper enflasyon nedeniyle nüfusun %80 inin yaşam şartları dibe vurmuşken, konut satın alma ve kiralamalardaki aşırı artışlar dudak uçuklatırken, Cumhuriyetin en büyük sosyal konut projesi olarak açıklanan  projede birçok belirsizliklerin bulunması vatandaşı hayal kırıklığına uğratmıştır.
 Ayrıca ödenecek taksitler memur maaşına paralel olarak altı ayda bir arttırılacağından, sabit gelirlinin maaş artışlarınında elinden alınması plânlanmıştır. Yani bir eliyle verdiğini öbür eliyle alacaktır.

Projenin cazip gösterilen bir yanı da bazı gruplara pozitif ayrımcılık yapılacağıdır.... En yoksul kesim olan emekliler, engelli, dul, yetim ve işsiz gençlerimize kontenjan ayrıldığı belirtilmiştir. Oysa bu kesimin projeye dahil olabilmesi imkânsızdır. Kirasını, faturalarını ödeyemediği gibi aç gezen bu kesimin Toki taksitlerini ödeyebileceğini öngörmek düpedüz onlarla alay etmektir.
Öncelikle açlık sınırının yarısı kadar bile maaş alamayan bu kesimin yaşayabilmeleri için gelir düzeyleri arttırılmalıdır. Hemde yılbaşı beklenmeden.

20 yıldan beri çıkarılmayan intibak yasası, düşük açıklanan enflasyona bağlı belirlenen zam oranları ile, yılda iki kez yapılan sözde maaş zamları ile sabit gelirli emeklinin ...vs. cebinden para, yaşam standardından refah,  ömründen ömür çalınmıştır. 

Emekliye %20 kontenjan verilse de emekli bu ayrıcalığı kullanacak durumda değildir. 
5500tl Asgari Ücret 
3500tl Emekli Maaşı
TOKİ Taksitleri:
2280tl 2+1daire(240ay)
3187tl 3+1daire(240ay)
2633tl İşyeri(120ay)

 Tüik'e göre bile enflasyon : 2015 te 7,14;  2017de 10,68;  2019da 15,01; 2021de 19,25 iken;  2022 de ise 80,21 gerçekleşmiştir. 
Gerçek enflasyon ise % 181dir. Altı ayda bir yapılan maaş  artışları ile sabit gelirli (emekli...vs) yıl sonunu bekleyecek durumda değildir.  Maaşlar altı ayda bir yerine, enflasyon dikkate alınarak her ay güncellenmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak, yoğun bakım uygulama aşamasında olan sabit gelirlilere  acilen yardım  yapılmalıdır. Konut yardımı da bu yardımın içinde olmalıdır.

Esma Müjgan Çelikkol 
28.09.2022

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!