Fısıltı HABERLERİ
HV
18 NİSAN Perşembe 05:53

4. Kendi Kendime De Zayıflarım

Gizem İlayda Çakmak ( YAZAR )
Gizem İlayda Çakmak ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 03-10-2022 09:43

4. Kendi Kendime De Zayıflarım

Cidden öyle mi? Kendi kendine zayıflayabilir misin? 

Sağlıklı veya sağlıksız yollarla, bir şekilde kilo verilebilir elbette. Ama buradaki asıl sorumuz zayıflamak olmamalı. Esas soru "sağlığımıza nasıl kavuşuruz" olmalı.

Diyetisyen olmadan kendi başına kilo vermeye çalışan kişilerde bazı sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Mesela; 1 hafta boyunca bir diyet uyguluyor kendisine ve bu diyette günlük alınması gereken besin değerleri yeterince bulunmadığı için, 1 hafta sonunda kişi hem hızlı zayıflıyor hem güçten düşüp halsizleşiyor hem de kas dokusundan da kayıpları oldukça fazla oluyor. Başka bir örnek de, kişinin yine bir anda katı besinleri tüketmeyi kesip sıvıya geçmesi ve bunun sonunda doku ve kas kaybı ile birlikte gelen halsizlik oluyor. Bu örnekler bazısına fazla gibi gelebilir ancak sonuç hep aynı değişmiyor ; ne kadar kilo verilirse verilsin kısa bir süre sonra verilen tüm kilolar fazlasıyla geri alınıyor. Ve sürek sil baştan tekrar başlıyor.

Bir uzman eşliğinde yapılan bazı özel diyetleri ele alalım. Örneğin su diyeti. Su diyetini uzmanlar herkese önermezler, kişinin bünyesine göre her şey ölçülüp tartılıp bir programda karar kılınır. Daha önce yapmamış olanlara da bir anda su diyetine geçiş de yapılmaz. Adım adım gidilir. Hatta su diyetine geçmeden önce bazı kişilere uzmanlar hacamatı bile tavsiye edebilir. 

Sağlık söz konusu olduğunda kafamıza göre davranamayız, vücudumuza kötü bakmaya ve ona eziyet etmeye hakkımız yoktur. Vücudumuz üstünde de sorumluluklarımız vardır. Bu yüzden her duyduğunuz diyeti kendinizde denemeyin. Diyetisyenler bile bu konuda uzman olmalarına rağmen, bir diyeti kendilerinde denemek istediklerinde çok dikkatli olurlar ve hesaplamalar yaparlar. Bu yüzden kendinize iyi bakın.

-Diyetisyen Gizem İlayda Çakmak
-Instagram: @floragizemi
-Twitter: @dyt_floragizemi

YORUMLAR