Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 01:28

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 24-10-2022 10:37

KADININ MÜCADELE  ZORUNLULUĞU

Neden? Neden kadınlar erkeklerle eşit hak ve özgürlüklere sahip olabilmek için mücadele etmek zorunda kalmışlar? Bu haksızlık ne zaman, nasıl başlamış ve  yüzyıllar boyu süregelmiş. Bu ayrımcılığa neyin etkisiyle maruz kalmışlar. Bir kadın olarak, kadın hakları savunuculuğu yapmak zorunda olmanın  şaşkınlığını, zorluklarını  sürekli yaşıyor ama dik duruyorum. Kim başlatmış bu iki cins arasındaki hak ve özgürlük denge bozukluğunu? Yoksa kadınlar hak ve özgürlüklerini altın tepside erkeklere kendileri sunmuşlar da; şimdi geri almak için  çırpınıyorlar mı? 
Aman eğitimde eşit olalım, kızlarımız okusun,kariyer yapsın,
Aman siyasette eşit olalım, % 50 kota uygulansın,
Lütfen iş yaşamında eşit olalım, (5 hakimden 1i kadın olmasın) , eşit işe       eşit ücret alalım.
Biz de insanız, niye sosyal yaşamda eşit değiliz?  Yaşamı her ortamda  eşit paylaşalım! Kıyafetimiz kanunların içinde söz edilir olmasın! Bu nedelerle bile yaşam hakkımız elimizden alınmasın (Ah  o adet, örf, gelenek, görenekler!)
Ama olmuyor! Erkek egemen diyor ki;” Kotayı %15 den % 30 a çıkardık.” Kadınlarımız  “Allah razı olsun!” deyip, elbirliği ile yine erkeklerin seçilip egemen olmaları için var güçleri ile çalışıyorlar. Oğulları, kardeşleri, eşleri, babaları, arkadaşları ya da hiç tanımadıkları erkeklerin seçilip egemen olmaları için bütün  güçlerini sergiliyorlar, canlarını paralıyorlar. Sonra da o erkekler onların canlarını paralıyor.  Oysa, kadınlar bu enerjilerini, çabalarını kendileri için kullansalar toplumsal cinsiyet eşitliğine daha çabuk ulaşacaklar. 
    Egemen olan güç kullanıyor, şiddet uyguluyor, kadınlar hep savunmada! Savunma yetmiyor, ileri ataklar yapılmazsa maç kazanılamaz. Yaşam Hakkı en önemlisi.

İstanbul Sözleşmesi (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi) 11Mayıs 2011 imzaya açılan,  12Mart 2012 tarihinde ülkemizce  ilk onaylanan, 1Ağustos 2014 de  ülkemizde yürürlüğe giren, 2020 de 45 ülke ve AB tarafından imzalanmış 34 ülkenin de onayladığı, toplumda zayıf olan kadına yapılan şiddeti önleme amaçlı bir anlaşmadır. Ne oldu ise, 20Mart 2021 de aile içinde kadının şiddet görmesi normaldir, bu anlaşmaya gerek yoktur, aile düzenini bozuyor deyip imza geri çekilip sözleşmeden çıkılıyor. Ardından kadınlar davalar yolu ile haklarını alma çabası ile feryat figan uğraşıyorlar. “Bu bizim hakkımız, öldürülmek istemiyoruz, Sözleşmeyi geri verin! “  Sözleşme 10 yıl yürürlükteyken zaten uygulamaya konulmadı ki! Danıştay 19.07.2022 de Sözleşmenin İptalinin kaldırılmasına ilişkin başvuruyu reddetti.  Çok şaşılacak bir durum ise başvurunun reddine onay verenlerden birisinin de kadın hakim olmasıydı. Hukuk mücadelesi devam ediyor. “Direne, direne kazanacağız!”

Sevgili kadınlar, köşe başları tutulmuş! Köşe başları ele geçirilmedikçe bu mücadele başarı ile sonuçlanamaz. Köşe başlarını ele geçirmek lazım. Çok çalışmak, birlik olmak, dayanışmak lazım!  Başka yollar denemek lazım. Kadın haklarını savunmak için sokakta bağırıp eve gittiğinizde, evdeki egemene hak savunuculuğu yapamıyorsanız, eşitlik hayaldir. Ekonomik bağımsızlık, ayaklarınızın üstünde durabilmek kadına eşitlik yolunda güç kazandıracaktır unutmayalım.
Ne  yazık ki geçen zaman, önceki kazanımlarımızı da yok etme yolunda aleyhimize işliyor. Anayasa değişikliği ile 10. ve 41. Maddelerde değişiklik planlanıyor. Bu maddeler virgülünün bile değişmemesi, aynen uygulanması gereken maddelerdir.  6284 ve 6251 sayılı yasalarda korunması  ve uygulanması  gereken yasalarımızdır.
Galiba çığır açmak, hamle yapmak gerekli.  Kadını çocuk doğurma makinesı olarak gören zihniyetten bu ülkeyi kurtarmak gerek  demekten kendimi alamıyorum.
Kadınlar olarak, mücadeleye devam için  çok çalışmalı, güçlenmeli, hak mücadelesinde bencil olmalıyız. Hepinize kolaylıklar dilerim. Ayrıca çok merak ediyorum daha kaç yüzyıl kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip olabilmek için mücadele edecekler?
#İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz
#Yaşasınkadındayanışması
Esma Müjgan Çelikkol 21.10.2022

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI. TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!