Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 13:29

EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI.

Esma Müjgan Çelikkol  ( YAZAR )
Esma Müjgan Çelikkol ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 13-09-2022 12:42

EMEKLİLERİN SENDİKALAŞMASI.                                                         Toplumdaki fertlere belirli düzeyde yaşam sunmak, ekonomik sorun yaşatmamak amacıyla devletler önlemini alır. Kişilerin yaşlılık dönemlerinde sosyal güvenlik sistemleri aracılığı ile çalıştıkları dönemdeki yaşam standartlarını sürdürebilmeleri sağlanır. Ülkemizde devletin sunduğu sistem SGK(Bağ-Kur, SSK, ES) aktif çalışanlardan kesilen miktarlar, emeklilere maaş olarak verilir. Bir de BES kişilerin ve devlet katkısının birarada olduğu sistem vardır. Yaşlı nüfusu artışı uygulanan politikalarla yaşlı yoksulluğunu getirmektedir. Türkiyede yaklaşık 14 milyon emekli bulunmaktadır. Son 20 yılda uygulanan politikalarla emekliler ülkemizin açlık sınırının yarısı kadar gelirleri ile en zorda kalan kesimini oluşturmaktadır. Bu nedenle emekliler hak arama mücadelesi içine girmiş, hızla sendikalaşma yolunda ilerlemektedir.                        (1)SENDİKA 
Sendika kişilerin haklarını arayan ve koruyan düzenli bir sistemdir.
Sendika; kişilerin ekonomik, sosyal ve kültürel çıkar ve haklarının mevcut şartlarını daha iyiye götürmek yolunda çaba harcarken, en iyi çözümü sunmak isteyen bir birliktir. 
Türkiyede 1930 yıllarında sanayileşme çabaları ile birlikte sendikacılık yaygınlaşmaya başlamıştır. 
Sendikalar konularına göre; kişilere en iyi mali ve sosyal şartları sağlamayı amaçlarlar.  Pazarlık yapma, masaya oturma gücüne sahip olmaları gerekir. Toplu sözleşme masasında temsil haklarının olması sendikanın güvenilirliğini arttırır. 

(2)EMEKLİ SENDİKASI VE YASAL DAYANAĞI
Emeklilerin kendilerine ilişkin kararlarda taraf olmalarının yolu örgütlenmeden geçmekte olup, çözüm sendikalaşmaktır. 

Sendika kurulumunun yasal
dayanağı Kanun, Anayasa, Uluslararası andlaşmalar ve sözleşmelerdir.

Emeklilerin sendika kurma hakkı Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmeler tarafından teminat altına alınmıştır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi; BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi; Sendika Özgürlüğü Komitesi, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi, Avrupa Sosyal Şartı, Uluslararası Çalışma Örgütü 87 No’lu Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşme gibi ülkemiz tarafından kabul edilen uluslararası sözleşmeler; çalışma hayatında aktif bulunup bulunmamasına bakılmaksızın "herkese sendika kurabilme ve sendika üyesi olabilme hakkı" tanımış durumdadır.

Birleşmiş Milletler (BM) Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi: 22. madde "Herkes başkalarıyla birlikte dernek kurma hak ve özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, herkesin çıkarlarını korumak için sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkını da içerir" diyor.
Ancak yine Anayasa'nın 90. maddesine göre, iç hukukla Türkiye'nin yürürlüğe koyduğu uluslararası sözleşmelerin çelişmesi halinde, uluslararası sözleşmeler geçerli. Bu durumda, "herkesin sendika kurma hakkı olduğunu" söyleyen uluslararası sözleşmeler geçerlidir. 

İç hukuk: TC.Anayasa'nın 51. maddesi "Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir" diyor.

(3)EMEKLİYE SENDİKA ENGELİ
Türkiye’de Emeklilerin Sendika Hakkının Önüne Engeller Konulması Evrensel Hukuka Uygun Değildir.

Emekli Sendikaları hakkında açılan kapatma davaları ile emekli sendikaları haksız ve hukuksuz bir şekilde faaliyetten men edilerek, insanca ve onurlu bir yaşam için mücadele eden emekliler susturulmak istenmektedir. 
Oysa Emekliler Sendika Kurabilir.
TC.Anayasanın 51. Maddesinin  "Çalışanlar"  kavramı yalnız aktif çalışanları değil, aynı zamanda çalışmaya dayalı hakları kullanan kişişileri de kapsar açıklaması getirilerek emeklilerin sendika kurma hakkının anayasal dayanağı oluşturulabilir.  Buna rağmen şu anda  bu maddeye dayanarak hukuksuz bir şekilde kapatılan Emekli sendikaları bulunmaktadır.
İşte bu nedenlerle emeklilerin ortak isteklerinden birisi de emekli sendikası yasal haklarının verilmesidir.  Birçok Avrupa ülkesi Emekli Sendikalarını 1950 lerde kurmuştur.
Türkiye'nin de kabul ettiği uluslararası sözleşmeler, herkesin sendika kurma hakkı olduğunu belirttiğine göre;  emekliler de çıkarlarını korumak, haklarını alabilmek için sendika kurabilirler. 

(4)SENDİKA İNSAN HAKKI
Temel hak ve özgürlüklere ilişkin tüm uluslararası sözleşmelerde, sendika kurma hakkı bir insan hakkı olarak herkese tanınmıştır.

Anayasamızın 17. ve 90. maddeleri ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 23/4. ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11/1. maddelerinde yazılı olan metinlerde de açıkça görüldüğü gibi, Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler dikkate alındığında yürürlükteki Anayasanın 17. ve 90. madde hükümlerine dayanılarak kurulan emekli sendikaları yasaldır ve haklarında kapatma davası açılamaz.
T.C. Anayasası
Madde 17 - Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Madde 90 - Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.
Emeklilere hak mücadelelerinde başarılar diliyorum.
TÜRBEP GN.SEK. Esma Müjgan ÇELİKKOL 12.09.2022

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI BAYRAM KESER DÖNER, SAP DÖNER, GÜN GELİR HESAP DÖNER! Emeklilerin hesap kesme günü 31.03.2024 Yerel Seçimleri olabilir.  HEY GİDİ ALİ SİRMEN SEÇİM SİZİN 8 MART KADIN MÜCADELE GÜNÜ TOPLUMSAL YARDIMLAŞMA= RÜŞVET HİZMET Mİ? BENİ SEÇERSEN! EMEKLİ YÜZYILIYMIŞ? PEH! LÂİK EĞİTİM SAVUNUCUSU SANATÇILARIMIZA TEŞEKKÜRLER  PES DOĞRUSU! BU NE İŞTAH! ZENGİNİN PARASI, ZÜĞÜRT'ÜN ÇENESİ ÖĞRETMENİMİ SEVİYORUM ÖLSEN KİMİN UMURUNDA BOŞA KÜREK ÇEKMEK  YAŞASIN MUCİZE CUMHURİYET! YOKSULUN DİŞİ KALMADI ÇOCUKLARIMIZ, TORUNLARIMIZ MİLLİ DUYGULARIMIZDAN UZAK YETİŞEMEZ SABIR NEREYE KADAR? CUMHURİYETİN 100.YILI VE ENFLASYON TOPLUMSAL HAFIZA YOK EDİLEMEZ! TORBADA OLMAYANLAR TAKTİK! DÜNYA EMEKLİLER GÜNÜ VE EMEKLİLER HAFTASI BU BÖYLE GİTMEZ! (1) BABACIĞIM ÇEDES'E TEPKİ NUTUK OKUDULAR KARABURUNDA ÇEDESE HAYIR! ANLASANIZ İYİ OLUR "Benim gençliğim var" ; KURTULUŞ VE KURULUŞUN BAŞLANGICI 19 MAYIS 1919 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI UYANIN KADINLAR GÜÇ SİZDE EMEKLİLER ACI REÇETEYİ YIRTIP ATACAKLAR 8 Mart DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ DEĞMEYİN KEYFİME VURGUN YEMİŞ EMEKLİ ACI HER YERDE 10 İLİMİZ YIKILDI, CANLARIMIZ YOK OLDU ÇİFT DEPREMLE MÜCADELE! YASTAYIZ! BİRDENBİRE DEPREM OLDU! KARABURUN NERGİS FESTİVALİ 20 YILDIR AYNI SENARYO EMEKLİYE %25 ZAM! EYT LİLERE MÜJDE! KELİMELER ETKİSİNİ YİTİRİYOR KADIN HER ORTAMA MEDENİYET GETİRİR BASINA VE KAMUOYUNA: DİYANET, İCAZET, İTAAT ÇOCUK BEDENİME ASLA DOKUNMA EMEKLİYE FABRİKA AYARLARINDA GELİR TÜRK KADINININ ÖVÜNÇ GÜNÜ: 5 Aralık DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ 5ARALIK1934 KADIN HAKLARI DEVRİMİ DÜNYA TÜM CANLILARIN MEYDANLARIMIZ AĞLAMA DUVARI ASLAN OĞLUM KADINA ŞİDDETİ DURDUR! ÖĞRETMENLER GÜNÜ ÖLMEZ AĞAÇ ZEYTİN, KUTSAL İKSİR ZEYTİNYAĞI VE ZEYTİN OKULU ZEYTİNYAĞININ SAKLANMASI ÖLÜMSÜZ ATATÜRK EMEKLİNİN ÖNCELİĞİ ATATÜRK ve CUMHURİYET YEŞİL BURSA NEREDE YİNE GÜNEŞİ GÖRMEYENLERİ KAYBETTİK BU NE DUYARSIZLIK! EMEKLİYE HEMEN MAAŞ ARTIŞI KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLALIM TOPLUM DEĞİŞMELİ NE GENCİMİZ, NE DE YAŞLIMIZ MUTLU! ÖZGÜR KADIN ÖZGÜR DÜNYA ! MAHSA AMİNİ GERÇEKTEN SOSYAL KONUT MU? ZAMAN MAKİNASI KADINA ÖZGÜRLÜK SOSYAL KONUT MÜJDESİ TEŞEKKÜRLER İZMİR NEYSE Kİ.. EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ İHTİYACIMIZ LAİK DEVLET ADAMI SABIR, ŞÜKÜR NEREYE KADAR!