Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 06:20

YOKSULLUK PROBLEMINE SOSYOLOJİK YAKLAŞIM

İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
Giriş Tarihi : 15-02-2023 09:42

YOKSULLUK PROBLEMINE SOSYOLOJİK YAKLAŞIM

İşlevselci Yaklaşım

İslevselcilere göre hızlı endüstrileşme ile birlikte ekonomik sistemde meydana elen değişimler diğer temek fonksiyonların yerine getirilmemesine yol açarak toplumsal düzenin bozulmasına neden olmaktadır. Ekonomik sistemdeki bu tür aksaklıklar sonucunda yoksullar ve zenginler arasibdakinfark artmaktadır.

İşlevselcilere göre yoksulluk, toplum içerisinde hem pozitif hem negatif işlevleri yerine getirmektedir. 

Pozitif İşlevler
1. Yoksullar kimsenin çalışmak istemediği işlerde çalışırlar.
2. Yoksullar, iyi bir eğitim ve iyi bir iş fırsatına sahip olamadıkları için rekabete giremezler.
3. Yoksullar, kötü kaderlerinden dolayı çalışamaz durumdadırlar. 
4. Yoksullar, hizmetçilik garsonluk gibi günlük isleri yaparak zenginlerin hayatlarını kolaylaştırıcı faaliyetlerde bulunurlar.

Negatif İşlevler

Yoksulluk, kadınların, erkeklerin ve çocukların hem ekonomik statülerini etkilemekte hem de onların sosyal, psikolojik ve fiziksel iyilik durumlarını etkilemektedir. Toplumda oluşabilecek şiddetli bozulmaları engellemek amacıyla kamu harcamalarına ağırlık verilmesi ekonomide tukenmelere neden olmaktadır. 

Çatışmacı Yaklaşım

Bu yaklaşıma göre yoksulluk, neta ve üst tabakaların çıkarlarına hizmet ettiği için mevcuttur. Yoksullar, toplumun istemediği ve güç gerektiren düşük ücretli, geçiçi ve iş güvencesi olmayan işlerde çalışırlar. Yönetici sınıf, daha çok kâr elde etmek ve daha zengin bir yasam sürmek için onlara düşük ücret öderler.

Etkilerimdi Yaklaşım

İnançların ve tutumların davranışlar üzerindeki etkilerini araştıran etkileşimler, yoksul ve zengin insanların kendi dünyalarını tanımlamalarındaki kültürel farklılıklara dikkat çekmektedir. Yoksulluk kültürü, "başarı, sıkı çalışma ve kendine güvenin karşıtı olan kadercilik ve tevekkül ile nitelendirilen bir kültürel ortamdır. Etkileşimci bakış açısı, yoksulluğun, yoksul insanları psikolojik olduğu kadar ekonomik ve toplumsal olarak da incelemektedir. Onlara göre yoksulluk, mutlak yoksulluğun giderilmesiyle ya da yoksul ailelerin çocukları için daha fazla fırsatlar yaratılması ve böylelikle tüm eşitsizliklerin azaltılması yoluyla sonlandırılabilir.

Feminist Yaklaşım

Feministler, toplum içerisinde özellikle kadınların ve çocukların aile yapısındaki değişimlerden, çocuklarını yalnız büyüten annelerin sayısındaki artıştan ve kadınların ekonomik olarak güçsüz durumda olmalarından dolayı yoksullukla karşı karşıya kaldıklarını ileri sürerler 

YOKSULLUKLA MÜCADELE

Küresel bir sorun olan yoksulluk ile mücadele etmek için ulusal ve uluslararası politikalar geliştirilmeye ve uygulanmaya çalışmaktadır. Yoksullukla mücadele programları dolaylı politikalar ve dolaysız politikalar olmak üzere iki yaklaşım içinde toplanır:

Dolaylı politikalar: Ekonomik büyüme ile ilişkilidir. Ekonomik büyümenin yoksulluğun azaltılmasında oldukça etkili bir etmen olduğu kabul edilir.

Dolaysız politikalar: Yoksullukla dolaysız olarak mücadele eden yolları arasında "kamu kesimi yoluyla piyasa gelir dağılımına müdahale edip, gelir ve kaynak dağılımını piyasa dışı mekanizmalarla yoksullar lehine değiştirmek" en sıklıkla uygulanan yöntemlerden biridir.

YORUMLAR