Fısıltı HABERLERİ
HV
28 MART Perşembe 14:12
1 Advert

YAŞ GRUPLARINA GÖRE ÖZELLİKLER 1 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIMIZIN ÖZELLİKLERİ

İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
Giriş Tarihi : 29-11-2022 18:04

YAŞ GRUPLARINA GÖRE ÖZELLİKLER

1 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIMIZIN ÖZELLİKLERİ 

Psiko-motor Alan

Sıvıları bir kaptan başka bir kaba boşaltabilir, ritme uygun hareketler yapar, hareketleri taklit edebilir, atılan topu yakalamaya çalışır, zıplama hareketleri yapar.

Sosyal-duygusal Alan

Aynada kendini gördüğünde keşfetmeye başlar, benmerkezcidir, yabancılara karşı utangaç ve tepkili olurlar, duygu durumunu ifade eden yüzleri taklit ederler.

Dil Gelişimi

Sesleri ayırt edebilirler, 5 kelimeye kadar söyleyebilirler, fonem ses çalışmaları yapabilir, ses kartlarını kullanarak kelime hazinesi arttırılabilir, yeni kelimeleri öğrenmeye açıktır.

Bilişsel Gelişim 

2 parçalı puzzle yapabilir, şönile pipet geçirebilir, bul-yap oyunlarından keyif alırlar, görsel algı çalışmalarından çok keyif alırlar, yardımla boyama çalışmaları yapabilirler.

Öz Bakım Becerileri 

Kaşık kullanmaya başlayabilirler, burnunu mendille silebilir, oynadığı oyuncakları sonra toplayabilir, tuvalet gereksinimini jest ve mimiklerle ifade edebilir.


2 YAŞ ÇOCUKLARIMIZIN ÖZELLİKLERİ

Psiko-motor Alan 

Yerden zıplayan topları yakalayabilir, çeşitli malzemeler ile baskı çalışmaları yapabilirler, oyun hamuru gibi yumuşak malzemelere şekil verebilir, topa tekme atabilir.

Sosyal-Duygusal Alan

Grup oyunlarında yetişkinlerin liderliğini kabul eder, inatçılık davranışları olabilir, kendi kendine oynayabilir, grup etkinliklerine de katılabilir, hayali oyunlar da kurabilir.

Dil Gelişimi 

1'den 5'e kadar sayabilir, kısa ve basit şarkılara eşlik eder, parmak oyunları ve kuklalardan çok keyif alır, adini söyleyebilir, 2-5 kelime kullanarak cümle kurabilir.

Bilişsel Alan

Ana renkleri tanır, resimde gördüğü varlıkların adını söyler, 4-6 parçalı puzzle yapabilir, birden fazla kavramı anlar, çevresini tanır, çevresindeki nesnelerin adını söyler.

Öz Bakım Becerileri 

Kendi çorabını ayakkabısını çıkarabilir, yemek yeme, su içme gibi becerileri karşılayabilir, tuvaletini kendi yapabilir, fermuar ve düğmeleri açıp kapatabilir.


3 YAŞ ÇOCUKLARIMIZIN ÖZELLİKLERİ

Psiko-motor Alan 

Çizgi üzerinde yürür, yuvarlak çizebilir, tek ayak üzerinde 2-3 sn. durabilir, parmak ucunda yürüyebilir, atılan topu yakalamaya çalışır, basit parkour çalışmaları yapabilir.

Sosyal-Duygusal Alan

Kendisi ile ilgili sorulara cevap verir, gruo oyunlarına katılır, sırasını bekler, "Lütfen", "Teşekkür ederim" gibi nezaket sözcüklerini kullanır, duygularını ifade eder. 

Dil Gelişimi 

Kendi kendine şiir, şarkı, tekerleme söyler, konuşmalarında kişi zamiri kullanır, iki olayı oluş sırasına göre anlatabilir, yaptığı günlük işlerle ilgili sorulara cevap verir.

Bilişsel Gelişim

1'den 10'a kadar sayabilir. Cinsiyetini ayırt eder. Birebir eşleştirme yapar. Renkleri tanır ve eşleştirir, resmini gördüğü nesneyi tanımlar, basit yönergeli resimleri yapabilir.

Öz Bakım Becerileri 

Kendi kendine yemek yiyebilir, düğmesiz ve bağsız giysileri yardımsız giyer, giysilerin önünü-arkasını ayırt eder, kendine ait eşyaları toplar.

4 YAŞ ÇOCUKLARIMIZIN ÖZELLIKLERI 

Psiko-motor Gelişim 


9 blokla kule yapar, ayak değiştirerek iner ve çıkar,  modele bakarak daire ve kare çizer, topu sıçratıp yakalar, verilen basit şekilleri makasla kesebilir. 

Sosyal Duygusal Alan

Övülmekten hoşlanır, bir istediği olduğunda izin ister, adını- soyadını yaşını bilir, oyuncaklarını paylaşır, toplum içinde kendinden beklenen sosyal davranışları sergiler.

Dil Gelişimi 

Kendisine verilen 3 yönergeyi dinler ve yerine getirir, resimdeki yanlışlıkları açıklar, zıt sözcükleri söyler, konusmaalrinda bağlaç kullanır.

Bilişsel Gelişim 

Ana/ara renkleri tanır, insan resmini 6 öğeyi içerecek şekilde çizer, 12-16-20 parçalı puzzle yapar. Neden-sonuç ilişkisi kurar. Baş- orta- son gibi mekansal konumları ayırt eder.

Öz Bakım Becerileri 

Sofra kurallarına uyar. Ellerini ve yüzünü yardımsız yıkar. Sofra kurmak gibi ev işlerinde yardımcı olur. Boyuna uygun bir askıya ceketini veya hırkasını asar.

5 YAŞ ÇOCUKLARIMIZIN ÖZELLİKLERİ 

Psiko-motor Gelişim 

Müziğin ritmine uygun hareket eder. Pekçok harfi, rengi ve sayıyı ifade edebilir, sağ ve sol becerileri gelişmiştir. Kurallı oyunlar oynayabilir, kendi düşüncelerini dile getirebilir. 

Sosyal Duygusal Gelişim

Mizah anlayışı gelişmiştir, arkadaş seçiminde seçicidir, bilmece ve tekerlemelerden hoşlanır, yaratıcı sorular sormaya başlar, kurgusal beceri gelişmiştir.

Dil Gelişimi 

Kendi kendine kitap okumaları yapar, olayların neden ve sonuçlarıyla ilgilenir, adını, soyadını, yaşını, doğum gününü ve yılını bilir, resimlerden özgün öyküler oluşturur.

Bilişsel Gelişim 

Sınıflandırma ve gruplandırma yapabilir, soyut kavramları anlamaya çalışır, sorularına net, anlaşılır ve basit cevaplar ister, çevresindeki pek çok olayı bir bütün olarak algılar.


Öz Bakım Becerileri 

Sofra kurallarını bilir, çatal bıçak kullanabilir, öz bakım becerileri gelişmiştir, kendi kendine giyinip soyunabilir.

6 YAŞ ÇOCUKLARIMIZIN ÖZELLİKLERİ

Psiko-Motor Becerileri

İki tekerlekli bisiklete binebilir, ip atlayabilir, sıçrama hareketleri yapabilir, sınırlı resim yapabilir, kâğıda basit şekiller verebilir, modele bakarak kopyalama yapabilir.

Sosyal Duygusal Gelişim 

Anlatılanları dikkatle dinler, farklı durumlara uyum sağlar, sürekli yeni durumlar keşfetmek ister, duyguları hassastır, olası durumlarda sırasını bekler.

Dil Gelişimi 

Kelimeleri doğru telafuz edebilir, basit fıkralar anlatabilir, günlük yaşam becerilerini anlatabilir, yeni sözcükler öğrenmeye açık olup, alıcı konuşabilir.


Bilişsel Gelişim 

Gördüğü resimleri yorumlayabilir, davranışları taklit edebilir, basit labirentleri tamamlayabilir, adini yazabilir, sağ ve sol kavramını bilir, ayları, günleri, alfabeyi, sayıları.. sayabilir.


Öz Bakım Becerileri 

Kişisel temizliğini yapabilir, ev işlerinde yardımcı olabilir, durumlara ve olaylara uygun davranışlarda bulunabilir, basit yiyecekler hazırlayabilir.

YORUMLAR