Fısıltı HABERLERİ
HV
28 MART Perşembe 12:46
1 Advert

Rehberlik Çalışmaları 1: Çocukta Depresyon

İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
İlknur Gençoğlu Yıldırım Dr.
Giriş Tarihi : 05-09-2022 14:18

Rehberlik Çalışmaları 1: Çocukta Depresyon

Çocuklarımız da karşılaştığımız depresyon sendromu onların üzüntü, ilgisizlik, umutsuzluk, konsantrasyon yokluğu, vücutta görülen hastalık gibi duygusal durumlar meydana geldiğinde ortaya çıkmaktadır. Çocuklardaki depresyon sendromu onların yaşına ve gelişimine bağlıdır.

Çocuklarımız da depresyon belirtileri (1-3 yaş) 

Sürekli Ağlama hali ve üzüntülü durma, hırçınlık, iştahsızlık, uykusuzluk, bağımlı olma, yalnız olma korkusu, oyun oynama isteksizliği 

Çocuklarımız da depresyon belirtileri (4-6yaş) 

Mimik kullanmak istememek, ruh halinde dengesizlik, korku hali, içe dönüklük, oyunlara katılım olmaması, yemek yeme ve uyku problemleri, sevilmediğini düşünmesi

Böyle bir durumla karşılaşıldığında çocuklarımızı karşımıza alıp onlarla  güvenli bir ortamda göz göze bakarak onları sevdiğimizi söyleyerek söze başlamalıyız. Devamında var olan durumun ona getirebileceği kötü yanları ile ilgili konuşmalıyız. 

Tabi biz bu konuşmaları yaparken çocuklarımızın gelişim ve bilişsel düzeylerini baz almalıyız. Çünkü biz ne anlatırsak anlatalım ne kadar uzun cümleler ile anlatmaya çalışsakta cümlelerimiz çocuğumuzun anlayabileceği kadardır. 

Bu yüzden çocuklarımız ile açık ve net bir şekilde durumu konuşmalıyız. Özellikle kısa cümleler kurmak çocuklarla iletişimde güzel bir tekniktir. 

Çocuğumuzun dikkatini farklı bir konuya çekerek, var olan durumun ortaya çıkmasını engellemek çocuğumuzun mutlu olacağı aktivitelere daha sık bir şekilde yapılmalı ve ona onu sevdiğimizi eskisinden daha çok söylemeliyiz.

Birlikte kaliteli zaman paylaşmak, rehberlik açısından da bir zaman yönetimi seçimidir. Bu seçimin çocuğunuzla eğlenceli, keyifli, kahkaha dolu anılar bırakması dileğiyle..

Dr.İlknur Gençoğlu Yıldırım

YORUMLAR