Fısıltı HABERLERİ
HV
24 NİSAN Çarşamba 15:44

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi; CUMALIKIZIK-GÖLYAZI-MUDANYA-TRİLYE TURU

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi, hafta sonu önemli bir organizasyona imza attı. Daha önce duyurusu yapılan CUMALIKIZIK-GÖLYAZI-MUDANYA-TRİLYE TURU, 09 EKİM Pazar günü GEZİMOLA TURİZM, SEYİR ROTA TRAVEL ile gerçekleştirildi.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 10-10-2022 10:45   Güncelleme : 10-10-2022 11:58
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi; CUMALIKIZIK-GÖLYAZI-MUDANYA-TRİLYE TURU

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğ Başkanı Yüksel ÖZTÜRK temel ve değişmez hedefi Batı Trakya’da yaşayan Türk Azınlığın kültürlerini ve kendi benliklerini koruyarak, vatandaşlık ve azınlık haklarından eksiksiz yararlanmasını sağlamak yanında bölge dışına göç etmek zorunda bırakılanların bulundukları yerde kültürel değerlerini yaşatırken geçmise dönük haklarının takipçisi olmaktır.

Öztürk, Yapmış olduğumuz tüm etkinliklerin tek hedefi bu anaca hizmet etmektedir. 

Başkan Öztürk, Batı Trakya Türk Azınlığı bugün Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yurt dışında azınlık statüsünde yaşayan tek toplumudur. Batı Trakya Yunanistan sınırları içerisinde kalan İskeçe, Gümülcine ve Dedeağaç şehirlerinden oluşan bölgeye verilen addır. Halihazırda 150 bin civarında Türk soydaşımız Batı Trakya’da yaşamaktadır. Dernek Genel Merkezimiz 1946’da, İzmit Şubemiz 1968 yılında kurulmuştur. Şubemizin Yönetim Kurulu haricinde Kadın, Gençlik ve Çocuk Kolları mevcuttur. Ayrıca derneğimiz çatısı altında Türk Halk Müziği Koromuz bulunmaktadır. Geziler, aile geceleri, yöresel yemekler, dost meclisleri, kahvaltılar, kurslar, öğrenci bursları derneğimizin faaliyetleri arasındadır.

İlk gezi noktamız Cumalıkızık Köyün’de meşhur Kınalı Kar’ın çekildiği Bulanlar Konağında köy kahvaltımızı yaptık, 

.Kahvaltımızın ardından Bursa’nın doğusunda Uludağ eteklerindeki Ihlamurcu mevkiinde kalan Cumalıkız köyünü rehberimiz eşliğinde gezmeye başladık..

 Kilise kalıntısının yüzeyde rastlanan bazı mimari parçaları Bursa yakınlarında kurulan Osmanlı Beyliği kuruluşundan kısa zaman sonra bölgeye hakim olmayı başarmış, 1326 yılında Bursa’yı, 1331 yılında İznik’i fethederek yörede varlığını kesin olarak kabul ettirmiştir. Cumalıkızık vakıf köyü olarak kurulmuştur ve bu özelliğini yerleşim dokusu konut mimarisi, yaşam biçimine yansıtmıştır. Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı “kızık” adı verilmiştir. 

Köylerin birbirlerinden ayrılması için de dereye yakın olanına Derekızık, Fidye verene Fidyekızık ve Kızık köylerinden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye de Cumalıkızık adları verilmiştir) gezisi ve ardından, Uluabat Gölü’ne hareket edildi. Uluabat Gölü'nü gezmeye kıyısına kurulmuş Gölyazı köyünden başladık. 

Köy meydanında bulunan 450 yıllık çınarın altında çaylarımızı içip, Arnavut kaldırımlı dar sokaklardan ilerleyip, tarihi kent duvarları arasında yürüyüş yaptık  

Mudanya’ya doğru yol alıyoruz. Türk Kurtuluş Savaşı’nın sonunda imzalanan Mudanya Mütarekesi’nin yapıldığı yer olarak tarihe geçen Mudanya’da, ilk olarak XIX.yüzyıl sonlarında Rus asıllı Aleksander Ganyanof’ ait olan, Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı bina olan Mudanya  Mutareke Evi Müzesini panaromik olarak görüyoruz.Mudanya’da sahil yürüyüşü ve  fotoğraflarımızdan  sonra Trilye’ye (Zeytinbağı) geçtik.

 Eski bir Rum yerleşim yeri olan Trilye de Fatih Camii, duvarlarına tarihte ilk kez resim yapılan Kemerli Kilise, eski bir kilise binası olan Dündar Evi (Yohannes Kilisesi) ve önceden Papaz Okulu olarak inşa edilen ve 1980'li yıllara kadar okul olarak hizmet veren Taş Mektep gezileri sonrası öğle yemeğini sahildeki balık restoranlarda balık yemek istiyenler sahilde gezmek istiyenler dayasıya yiyip gezdi.

 Yemekten sonra ülkemizde yetişen sofralık zeytinlerinin en iyilerinden olan Trilye Zeytini alışveriş molası sonrası dönüş yolculuğumuza başladık,

 

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR