14" ncü Geleneksel "Şehit Mehmet Çoban" Anma Yürüyüşü Sakarya Geyve Boğazında Anıldı

Geyve Boğazı’nda düşmana “Türklerin ışıklısı bu kadar ise, ışıksızı ne kadardır” deyip kaçırttıran “Çobanı Anma” yürüyüşü gerçekleştirildi Mehmet Çoban, Keçilerin boynuzuna çıra bağlayıp yakarak düşmanı kaçıran çoban anıldı. Sakarya Geyve Boğazı Akıncı Köyü Muhtarlığının her yıl düzenlediği Şehit Mehmet çobanı anma yürüyüş ve etkinliğine katılım bu yıl fazla oldu. Geyve boğazı Akıncı köyü ,Kaşlar, Dere ,Kadirler, Hacılar, Hocalar, Kuzyaka sapağında toplanılarak başlayan etkinlik misafirlerin gelmesiyle çoğaldı ve Kurtuluş Savaşı sırasında, kalabalık asker izlenimi vermek için keçilerin boynuzuna çıra bağlayıp yakarak düşmanı kaçıran isimsiz çoban için 13'ncü anma programı katılım yoğundu.

KÜLTÜR - SANAT - 14-04-2024 20:16

14

Sevgili bisiklet, motobisiklet. doğa ve insan severler, Her yıl nisan ayının ilk pazar günü Sakarya'nın Geyve ilçesine bağlı Akıncılar Köyü halkı tarafından Işıklı Çobanı anma etkinlikleri düzenleniyor.

Hikaye şöyle; Geyve Boğazı mevkinde karargah kuran düşman birliğini fark edip, ilerleyişlerini yavaşlatmak amacıyla sürüsündeki keçilerin boynuzuna çıra bağlayıp yakarak, keçilerini Kocatepe sırtlarında dolaştıran ve düşmana 'Türklerin ışıklısı bu kadarsa, kim bilir ışıksızı ne kadardır' dedirterek destek kuvvet gelene kadar düşmanın ilerleyişini durduran ve sonrasında şehit düşen Mehmet çobanın anısına her yıl düzenleniyor.

Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan "Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği olarak 2011'den beri siz Geyve Boğazı dostlarıyla birlikte organize ettiğimiz Şehit Mehmet Çoban'ı Anma Etkinliği 5 km doğa yürüyüşü ve Şehit Çoban Şelalesi alanında ıhlamur çayı, Tavuklu Pilav, Yumurta, Köy Ekmeği ikramıyla gerçekleştirdik. Dernek yönetimi ve Akıncı muhtarlığı olarak, buraya kadar gelerek katılımda bulunan tüm Geyve Boğazı dostlarımıza teşekkür ederiz" dedi.

DOĞADA HARİKA LEZZETLER BİR ARADAYDI

Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneğince düzenlenen geleneksel Şehit Çoban`ı anma etkinliğine Fısıltı Haberleri Genel Yayın Yönetmeni Sabahattin Birinci, Haber Müdürü Aslı Kılıç, Köşe Yazarı Kerim Çatalbaş, Ada Bike Derneği Başkanı Yavuz Akova, Dernek üyeleri, Sakarya Motorbisiklet Kulübü, Sakarya Doğa Sporları Derneği üyeleri, Sagüsat, Vatan ve Hürriyet Derneği, Kanserder, ,Bağlarbaşı Köyü Geliştirme Derneği, Gençlik Merkezi, Satsop, TEMA,Emekrli Assubaylar Derneği, Alifuatpaşa Derneği, Yazar Ali Çetinkaya, Kelebeklere Fısıldıyan  Cihat Köseoğlu, Sakarya Genç Birikim Derneği, Alifuatpaşa Emekli Öğretmenleri,  Sakarya Polis Emeklileri Derneği, Doğa ve Meyve Ürünleri Uzmanı Hüseyin Sever ile çok sayıda STK temsilcisi, vatandaş ve doğasever katıldı

DOĞADA IHLAMUR'UN TADI BİR BAŞKA ( İÇİN BİR DAHA İÇTİ )

DOĞADA KÖY EKMEĞİNİN  ÜZERİNE SÜRÜLEN SALÇANIN TADIMI DOĞANIN İNSAN ÜREZİNDEKİ ETKİSİMİ ?

ÇILDIRTAN LEZZETLER DOĞA İLE  BİR BAŞKA ŞEKİLLENİYOR...

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN ..... ÇOK LEZZETLİ TADLAR DOĞADAN HALKA...

DOĞADA YERLERE SÜRÜNMEK TE BİR MEZİYETTİR... BAZEN DOĞA ÇELME ATAR... DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR... GEÇMİŞ OLSUN...

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
SGC’de Sezai Matur yeniden başkan

SGC’de Sezai Matur yeniden başkan

29-04-2024 - KÜLTÜR - SANAT

(KAIDER) Kars-Ardahan-Iğdır Derneği Başkanı Gürsel Baltacı Yönetim ve Danışma Kurulu ile İstişare Toplantısı

(KAIDER) Kars-Ardahan-Iğdır Derneği Başkanı Gürsel Baltacı Yönetim ve Danışma Kurulu ile İstişare Toplantısı

27-04-2024 - KÜLTÜR - SANAT