Engelli Olmak Engel Değildir: Otobüslerdeki İşgal ve Dilenci Zihniyetiyle Mücadele

Aslı KILIÇ (Araştırmacı Gazeteci & Yazar )

24-04-2025 16:15

Engelli Olmak Engel Değildir: Otobüslerdeki İşgal ve Dilenci Zihniyetiyle Mücadele

Fısıltı Haberleri'nin yeni köşe yazarı Aslı Kılıç, ilk yazısıyla yüreklere dokunan bir gerçeği cesurca dile getirdi. Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve aynı zamanda Fısıltı Haberleri'nin Haber Müdürü olan Aslı Kılıç, engelli bir anne olarak 24 yaşındaki özel kızı Almira ile birlikte hayatın zorlu şartlarına göğüs geriyor. Kılıç'ın kaleme aldığı ilk satırlar, her gün kullandığı otobüslerde yaşadığı bir olayın acı bir yansıması oldu.

Engelli bireyler için ayrılmış koltukların, engelli olmayan her yaştan insan tarafından hoyratça işgal edilmesi, ne yazık ki Türkiye genelinde kanayan bir yara. Bu durum, engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını çekilmez hale getiriyor, onları kendi hakları olan alanlarda bile zor durumda bırakıyor. Başkan Kılıç'ın da bizzat deneyimlediği bu sorun, sadece bir ulaşım meselesi olmanın ötesinde, toplumsal bir duyarsızlığın ve saygısızlığın somut bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Kılıç'ın feryadı, aslında milyonlarca engelli bireyin ve onların fedakar ailelerinin ortak sesi. Engelliye ayrılan bir koltuğun işgal edilmesi, sadece fiziksel bir yerin gaspı değil, aynı zamanda o bireyin onuruna, özgürlüğüne ve toplumsal hayata katılım hakkına yapılan bir saldırıdır. Bu durum, engelli vatandaşlarımızın "aciz", "muhtaç" ve "ikinci sınıf vatandaş" olarak algılanmasına neden olan o derinlerdeki dilenci zihniyetinin bir tezahürüdür.

Aslı Kılıç'ın o çarpıcı ifadesi, bu acı gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor: "Engellileri, dilenci gibi gören zihniyete acıyorum!" Bu sitem, yıllardır süregelen ayrımcılığa, görmezden gelinmeye ve empati yoksunluğuna karşı yükselen haklı bir öfkedir. Engelli bireylerin tek isteği, eşit ve onurlu bir şekilde yaşamak, toplumsal hayata aktif olarak katılmak ve kendilerine engel olunmamasıdır.

Türkiye Engelliler Platformu Başkanı olarak Aslı Kılıç'ın bu konudaki talebi son derece açık ve nettir: Türkiye genelinde engellilere ayrılan bölümlerin sadece engelli bireyler tarafından kullanılması için acil yaptırımlar uygulanmalıdır. Bu, sadece yasal bir düzenleme değil, aynı zamanda toplumsal bir bilinçlenme ve sorumluluk meselesidir.

Engelli anneleri ve engelli bireyler adına yükselen bu ses, artık duyulmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak, onların haklarını korumak ve onlara değer vermek, sadece bir lütuf değil, bir insanlık görevidir. Aslı Kılıç gibi cesur yüreklerin öncülüğünde, bu konuda farkındalık yaratmak, engelli bireylerin sorunlarını gündeme taşımak ve onlara bir nebze olsun değer verildiğini hissettirmek hepimizin sorumluluğundadır.

Unutmayalım ki, engelli olmak bir eksiklik değil, hayatın farklı bir rengidir. Önemli olan, bu renkliliği kabul etmek, desteklemek ve engelleri birlikte aşmaktır. Aslı Kılıç'ın ilk yazısıyla başlattığı bu anlamlı mücadele, engelli bireylerin dili olma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Şimdi sıra, bu sese kulak vermek ve hep birlikte daha adil ve duyarlı bir toplum inşa etmektedir.

DİĞER YAZILARI 25 Yıllık Bir Sessiz Çığlık: Bizim Engelimiz Sizin Kalbinizde! 01-01-1970 03:00 İnsanlığın Ufkunu Aydınlatan Güneş: Kutlu Doğum’un 1455. Yılı 01-01-1970 03:00 MAVİ ÜNİFORMALI HUZUR: BİR VATAN SEVDASININ ADIDIR POLİS 01-01-1970 03:00 OTİZMİN FARKINDAYIZ, ONLARIN YANINDAYIZ! 01-01-1970 03:00 +1 Farkla Hayatın İçindeyiz: 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 01-01-1970 03:00 18 MART: BİR MİLLETİN KADERİNİN DEĞİŞTİĞİ EŞİK – ÇANAKKALE GEÇİLMEDİ, GEÇİLEMEZ! 01-01-1970 03:00 Engelli Evladın Kahramanı: Sabrın ve Sevginin Adı "Anne" "Ben Ölürsem Çocuğuma Ne Olur?" 01-01-1970 03:00 Aslı KILIÇ Türkiye Engelliler Platformu Başkanı / Fısıltı Haberleri Haber Müdürü 01-01-1970 03:00 İstiklal Marşı 105 Yaşında: Bir Milletin Diriliş Beyannamesi 01-01-1970 03:00 Sessiz Çığlıkların Sesi: Aslı Kılıç'tan 8 Mart'ta Özel Kadınlara Vefa 01-01-1970 03:00 HAKİKATİN SESİNİ KISMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ!  Basın Özgürlüğüne Postallarla Basanlara Mesajımızdır! 01-01-1970 03:00 ASLI KILIÇ’TAN YÜREK YAKAN VE UMUT VEREN RAMAZAN MESAJI: “ENGELLİ ANNELERİ İÇİN RAMAZAN, SABRIN EN ZARİF HALİDİR 01-01-1970 03:00 Berat Gecesi’nin Görünmez Kahramanları: Engelli Anneleri ve Sessiz Duaları 01-01-1970 03:00 Bir Annenin Kalbinden Manevi Hasat Mevsimine: Üç Aylar ve Bizim Regaibimiz 01-01-1970 03:00 ENGELSİZ BİR YARIN İÇİN: 3 ARALIK VE ANNELERİN GÖRÜNMEZ MÜCADELESİ 01-01-1970 03:00 Her Kalbe Dokunan Kahramanlar: Öğretmenler Günü'nde Özel Bir Teşekkür 01-01-1970 03:00 Yüzleşmek Varken Gölgeyle Savaşmak: Kiminle Derdin Varsa Git Onunla Görüş! 01-01-1970 03:00 Aslı Kılıç'tan Engelliler ve Gaziler Vurgulu 30 Ağustos Mesajı 01-01-1970 03:00 Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç'tan 15 Temmuz Mesajı: "Konu Vatan İse Gerisi Teferruattır" 01-01-1970 03:00 Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç'tan Özel Çağrı: "Bir Kibrit, Bir Ömür Hapis: Ormanlarımızı Korumak Hepimizin Görevi!" 01-01-1970 03:00 Aslı Kılıç'tan Leman'a Sert Makale: "İfade Özgürlüğü Kutsal Değerlere Hakaret Hakkı Değildir!" 01-01-1970 03:00 Aslı Kılıç'tan Anneler Günü'nde Yürekleri Isıtan Mesaj: "Özel Anneler, Sizler Kahramansınız!" 01-01-1970 03:00 Engelli Annesi Olmak: Bir Ömürlük Adanmışlık Hikayesi 01-01-1970 03:00 Karadeniz'in Kalbinde Bir Nefes: Arsin'in Büyüsü ve Arsinli Olmanın Gururu 01-01-1970 03:00 Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç'tan Engelli Annelerine Yürek Burkan Çağrı: "Engelli Anneleri ve Deprem Gerçeği" 01-01-1970 03:00