Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç'tan Özel Çağrı: "Bir Kibrit, Bir Ömür Hapis: Ormanlarımızı Korumak Hepimizin Görevi!"

Aslı KILIÇ (Araştırmacı Gazeteci & Yazar )

03-07-2025 14:48

Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç'tan Özel Çağrı: "Bir Kibrit, Bir Ömür Hapis: Ormanlarımızı Korumak Hepimizin Görevi!"

Fısıltı Haberleri Haber Müdürü ve Türkiye Engelliler Platformu Başkanı Aslı Kılıç olarak, her yaz artan orman yangınları tehdidine dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak adına önemli bir konuyu, özellikle de özel bireyler ve ailelerinin hassasiyetlerini ön plana çıkararak masaya yatırıyorum: Ormanlara zarar vermenin, özellikle de yangına neden olmanın, ne denli ağır sonuçlar doğurabileceğini. Bir anlık dikkatsizlik, bir tek kibrit çöpü, sadece ağaçları ve doğal yaşamı değil, bir insanın tüm hayatını da yok edebilir. Türkiye'nin ciğerleri olan ormanlarımızı korumak, hepimizin üzerine düşen milli bir görevdir.

Engelliler, özel bireyler ve onların aileleri olarak bizler, doğaya karşı her zaman özel bir duyarlılık taşırız. Çoğu zaman hayatın zorluklarına rağmen, doğanın bize sunduğu huzuru ve güzellikleri kıymetle biliriz. Bu nedenle, ormanların korunması konusunda gösterdiğimiz hassasiyetin, tüm topluma örnek olmasını dileriz.

Kasten mi, Dikkatsizlikle mi? Ceza Hukukunda Ayrım ve Gerçekler

Türk Ceza Kanunu ve Orman Kanunu, ormana verilen zararın niteliğine göre katı ve açık hükümler içermektedir. Bu hükümler, fiilin kasten (bilerek ve isteyerek) mi, yoksa taksirle (dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal sonucu) mi işlendiğine göre değişir. Ancak önemli olan, her iki durumda da cezaların hafife alınmayacak kadar ağır olmasıdır.

Kasten Orman Yakma: Müebbetin Gölgesi Altında! Orman Kanunu'nun 73. maddesi, kasten orman yakanları müebbet hapis cezasına kadar uzanan ağır yaptırımlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Bu, sadece bir ağacı yakmak değil, bir vatan parçasına kastedildiği anlamına gelir. Eğer yangın sonucunda insan can kaybı veya yaralanma meydana gelirse, ceza daha da artar ve müebbet hapis artık bir ihtimal olmaktan çıkarak somut bir gerçeğe dönüşebilir. Devletin bütünlüğüne karşı işlenmiş bir suç olarak kabul edilmesi halinde ise durum daha da vahim bir boyuta ulaşır. Bir kibritle başlayan cehalet veya kötü niyet, bir ömrü demir parmaklıklar arkasında bitirebilir.

Taksirle Orman Yangınına Neden Olma: Dikkatsizliğin Büyük Faturası! Çoğu zaman "bir şey olmaz" denilerek yapılan eylemlerin bedeli de ağırdır. Orman Kanunu'nun 74. maddesi, dikkatsizlik, tedbirsizlik veya ihmal sonucu orman yangınına neden olanlara 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörmektedir. Piknik sonrası tam söndürülmeyen bir mangal ateşi, aracın camından atılan bir sigara izmariti, kontrolsüz yakılan anızlar... Tüm bunlar, yasal olarak ciddi sonuçları olan "taksirle işlenmiş" suçlardır. Ne yazık ki, her yaz yüzlerce hektar orman, bu tür basit dikkatsizlikler yüzünden yok olmaktadır.

Diğer Zarar Verme Fiilleri: Çevreye Karşı Suçlar! Ormana sadece yangınla değil, başka şekillerde de zarar verilebilir. Ağaç kesmek, izinsiz yapılaşma, orman içine çöp veya atık dökmek gibi eylemler de Orman Kanunu kapsamında çeşitli hapis ve para cezalarıyla karşılaşmaktadır. Unutulmamalıdır ki, ormanlar sadece ağaçlardan ibaret değildir; bir bütün olarak ekosistemdir ve her türlü müdahale, zincirleme reaksiyonlarla büyük zararlar doğurabilir.

Nasıl Koruyabiliriz? Bilinç ve Tedbir Esastır!

Orman yangınlarının %90'ından fazlasının insan kaynaklı olduğu düşünüldüğünde, korunma yolları aslında oldukça basittir: Bilinçli olmak ve tedbirli davranmak.

Ateş Yakma Yasaklarına Harfiyen Uyun: Belirlenmiş mesire alanları dışında, özellikle yaz aylarında ormanlık alanlarda kesinlikle ateş yakmayın. Piknik yaparken kullandığınız mangal veya semaveri, ayrılırken tamamen söndüğünden ve kıvılcım kalmadığından emin olun.

Sigara İzmaritleri Can Yakmasın: Araç kullanırken veya yürürken asla sigara izmariti atmayın. Söndürdüğünüzden emin olduğunuz izmaritleri, uygun çöp kutularına atın. Bir izmarit, rüzgarın etkisiyle saniyeler içinde dev bir yangına dönüşebilir.

Çevre Temizliği Hayati Önemde: Ormanlık alanlara cam şişe, ayna parçası gibi yansıtıcı veya ısı odaklayıcı maddeler bırakmayın. Güneş ışınları bu tür maddeler üzerinden odaklanarak kuru otları kolayca tutuşturabilir. Tüm çöplerinizi mutlaka yanınızda götürün.

Anız Yakmak Cinayettir: Tarım arazilerinde anız yakmak, rüzgarın etkisiyle yangının hızla ormanlık alanlara sıçramasına neden olan en büyük tehlikelerden biridir. Anız yakmak yasaktır ve cezası vardır.

Şüpheli Durumları Anında Bildirin: Ormanlık alanda duman veya şüpheli bir durum gördüğünüzde hiç vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayın. Yangına erken müdahale etmek, felaketin boyutunu küçültmek adına kritik öneme sahiptir.

Eğitim ve Farkındalık: Toplumun her kesiminde, özellikle de genç nesillerde orman sevgisi ve koruma bilincini artırmak için eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmelidir. Unutmayın, en iyi yangınla mücadele, yangının hiç çıkmamasını sağlamaktır.

 

Özel Bireyler ve Aileleri İçin Ekstra Hassasiyet Alanları

 

Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç olarak, özel bireyler ve ailelerinin, doğayla olan ilişkilerindeki hassasiyetin altını çizmek isterim. Ormanlık alanlarda bulunurken dikkat edilmesi gereken bazı özel noktalar bulunmaktadır:

Erişilebilirlik ve Güvenli Alanlar: Özel bireylerin ormanlık alanlarda daha güvenli ve rahat hareket edebilmeleri için erişilebilir piknik alanları ve yürüyüş parkurlarının tercih edilmesi önemlidir. Mümkünse, tekerlekli sandalye veya diğer yardımcı araçların kolayca kullanılabileceği, düz zeminlere sahip bölgeler seçilmelidir.

Acil Durum Planlaması: Ormanlık alana gitmeden önce, olası bir yangın durumunda veya başka bir acil durumda nasıl hareket edileceğine dair önceden bir plan yapmak, özellikle özel ihtiyaçları olan bireyler için hayati önem taşır. Çıkış güzergahları, toplanma noktaları ve iletişim yöntemleri belirlenmelidir.

Yardımcı Ekipmanların Güvenliği: Tekerlekli sandalyeler, bastonlar veya diğer hareketlilik yardımcıları gibi ekipmanların, yangın riski taşıyan materyallerden (kuru otlar, kolay alev alabilecek eşyalar) uzak tutulması sağlanmalıdır. Elektrikli yardımcı ekipmanların şarj durumları kontrol edilmeli ve aşırı ısınma riskine karşı dikkatli olunmalıdır.

Görme ve Duyma Engelli Bireyler İçin Ekstra Tedbirler: Görme engelli bireylerle birlikteyken, çevredeki tehlikeler hakkında sürekli bilgi verilmeli ve ellerinden tutularak güvenli bir şekilde yönlendirilmelidir. Duyma engelli bireyler için ise yangın uyarıları veya tahliye anonsları görsel işaretler veya yazılı metinlerle desteklenmelidir.

İlaç ve Tıbbi Malzeme Güvenliği: Özel bireylerin düzenli kullandığı ilaçlar veya tıbbi malzemeler varsa, bunların ısıdan ve nemden korunması, kolay ulaşılabilir bir yerde tutulması ve olası bir tahliye durumunda yanlarına alınabilir olması sağlanmalıdır.

Değerli vatandaşlarımız, ormanlarımız sadece ağaçlar topluluğu değildir; onlar bizim suyumuz, havamız, doğal yaşam alanımız ve geleceğimizdir. Bir kibritle başlayan ihmal, bir ömrü hapishaneye, binlerce canlının yaşamını ve milyarlarca dolarlık doğal zenginliği yok edebilir. Bu bilinçle hareket ederek, ormanlarımıza gözümüz gibi bakmalı, onları korumak için üzerimize düşen her şeyi yapmalıyız. Özel bireylerimiz ve ailelerinin de bu konuda gösterdiği hassasiyet ve örnek davranış, tüm topluma ışık tutmalıdır.

DİĞER YAZILARI 25 Yıllık Bir Sessiz Çığlık: Bizim Engelimiz Sizin Kalbinizde! 01-01-1970 03:00 İnsanlığın Ufkunu Aydınlatan Güneş: Kutlu Doğum’un 1455. Yılı 01-01-1970 03:00 MAVİ ÜNİFORMALI HUZUR: BİR VATAN SEVDASININ ADIDIR POLİS 01-01-1970 03:00 OTİZMİN FARKINDAYIZ, ONLARIN YANINDAYIZ! 01-01-1970 03:00 +1 Farkla Hayatın İçindeyiz: 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 01-01-1970 03:00 18 MART: BİR MİLLETİN KADERİNİN DEĞİŞTİĞİ EŞİK – ÇANAKKALE GEÇİLMEDİ, GEÇİLEMEZ! 01-01-1970 03:00 Engelli Evladın Kahramanı: Sabrın ve Sevginin Adı "Anne" "Ben Ölürsem Çocuğuma Ne Olur?" 01-01-1970 03:00 Aslı KILIÇ Türkiye Engelliler Platformu Başkanı / Fısıltı Haberleri Haber Müdürü 01-01-1970 03:00 İstiklal Marşı 105 Yaşında: Bir Milletin Diriliş Beyannamesi 01-01-1970 03:00 Sessiz Çığlıkların Sesi: Aslı Kılıç'tan 8 Mart'ta Özel Kadınlara Vefa 01-01-1970 03:00 HAKİKATİN SESİNİ KISMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ!  Basın Özgürlüğüne Postallarla Basanlara Mesajımızdır! 01-01-1970 03:00 ASLI KILIÇ’TAN YÜREK YAKAN VE UMUT VEREN RAMAZAN MESAJI: “ENGELLİ ANNELERİ İÇİN RAMAZAN, SABRIN EN ZARİF HALİDİR 01-01-1970 03:00 Berat Gecesi’nin Görünmez Kahramanları: Engelli Anneleri ve Sessiz Duaları 01-01-1970 03:00 Bir Annenin Kalbinden Manevi Hasat Mevsimine: Üç Aylar ve Bizim Regaibimiz 01-01-1970 03:00 ENGELSİZ BİR YARIN İÇİN: 3 ARALIK VE ANNELERİN GÖRÜNMEZ MÜCADELESİ 01-01-1970 03:00 Her Kalbe Dokunan Kahramanlar: Öğretmenler Günü'nde Özel Bir Teşekkür 01-01-1970 03:00 Yüzleşmek Varken Gölgeyle Savaşmak: Kiminle Derdin Varsa Git Onunla Görüş! 01-01-1970 03:00 Aslı Kılıç'tan Engelliler ve Gaziler Vurgulu 30 Ağustos Mesajı 01-01-1970 03:00 Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç'tan 15 Temmuz Mesajı: "Konu Vatan İse Gerisi Teferruattır" 01-01-1970 03:00 Aslı Kılıç'tan Leman'a Sert Makale: "İfade Özgürlüğü Kutsal Değerlere Hakaret Hakkı Değildir!" 01-01-1970 03:00 Aslı Kılıç'tan Anneler Günü'nde Yürekleri Isıtan Mesaj: "Özel Anneler, Sizler Kahramansınız!" 01-01-1970 03:00 Engelli Annesi Olmak: Bir Ömürlük Adanmışlık Hikayesi 01-01-1970 03:00 Karadeniz'in Kalbinde Bir Nefes: Arsin'in Büyüsü ve Arsinli Olmanın Gururu 01-01-1970 03:00 Türkiye Engelliler Platformu Başkanı ve Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç'tan Engelli Annelerine Yürek Burkan Çağrı: "Engelli Anneleri ve Deprem Gerçeği" 01-01-1970 03:00 Engelli Olmak Engel Değildir: Otobüslerdeki İşgal ve Dilenci Zihniyetiyle Mücadele 01-01-1970 03:00