Fısıltı HABERLERİ
HV
20 NİSAN Cumartesi 15:38

AKM’DE BU HAFTA (23 - 29 OCAK )

LA BAYADÈRE // 25,28 OCAK // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00 İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen ve Ocak ayı boyunca yoğun ilgi gören La Bayadère, 23 ve 25 Ocak tarihlerinde yeniden sanatseverlerle buluşuyor. Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonunda sahnelenecek olan eser romantik ve klasik dönemlerin arasında önemli bağlantılar kuran ve kendisinden sonra gelen beyaz balelerin habercisi olarak nitelendiriliyor.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 20-01-2023 12:05
AKM’DE BU HAFTA  (23 - 29 OCAK )

La Bayadère balesi; Hindistan’da geçen konusu, aşk ve entrika yüklü sihirli atmosferi, Marius Petipa’nın eşsiz koreografisi, Ludwig Minkus’un müziğinin melodik çekiciliğinin yanı sıra, gösterişli töresellik ve etnik ögeler içeren sahneleri ve mükemmel danslarıyla baleseverlere çok şey vadediyor.

La Bayadère balesini Ayşem Sunal Savaşkurt sahneye koyuyor. Bale severlerin Efter Tunç’un dekorları, Gülden Sayıl’ın kostümleri, Önder Arık’ın ışıkları ile Hindistan’ın baharat kokulu mistik ve etnik atmosferini derinden hissedecekleri La Bayadère, unutulmaz bir deneyim olarak dikkatleri çekiyor.

UÇMAK ‘HEZARFEN AHMET ÇELEBİ’ // 27, 28, 29 OCAK// AKM TİYATRO SALONU // 20.00, 15.00 İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahneye taşıdığı 17. yüzyıl İstanbul'unda gönlüne aklına uçmak fikrini sabitlemiş olan Ahmed Çelebi’nin hayatını aktaran Uçmak ‘Hezarfen Ahmet Çelebi’ oyunu, 27, 28, 29 Ocak tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi AKM Tiyatro Salonunda izleyiciyle buluşuyor.  Nişapur Camii'nden tatlı havanın, insanı çeken boşluğuna kollarında kapı kanatlarıyla kendini bırakan Cevheri'nin izinden giderek kuşların uçuşlarını inceleyen ve insanların bir türlü anlayamadığı Hezarfen Ahmet Çelebi’nin isteğine ne karısı ne cariyesi ne de diğer insanlar anlam verememektedir. Bir iz bırakma gayesi peşinde rakibi Lagâri Hasan Çelebi'yle bir kavgalı, bir fikir teatisinde olan Hezarfen’in derdi varsa yoksa uçmak; havada süzülmenin kendine çeken duygusuna, düşüşün âlemlere sığmayan korkusu ve zevkine ulaşmaktır. Hayali için tüm benliğini ortaya koyan Hezarfen, Sultan IV. Murad'ın bu gayesinden haberi olmasıyla artık ciddiyete binen uçma sevdası hayat ve ölüm arasında gidiş gelişlerine dönüşür.

TRIO STRADIVARIUS // 25 OCAK// AKM TİYATRO SALONU // 20.00 Atatürk Kültür Merkezi, 25 Ocak Çarşamba akşamı AKM Tiyatro Salonunda Trio Stradivarius’u ağırlıyor. Klasik müzikseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak olan Trio Stradivarius, efsanevi besteci Pyotr Ilyich Tchaikovsky’nin oda müziğine kazandırdığı en seçkin eserlerinden oluşan özel bir programla sahnede olacak. Atatürk Kültür Merkezinin “Sadece Tchaikovsky” temasıyla ağırlayacağı Trio Stradivarius, her biri kendi enstrümanlarında solist virtüöz olan; kemancı Kirill Troussov, çellist Benedict Kloeckner ve piyanist Alexandra Troussova’dan oluşuyor. Trio Stradivarius, çok nadir seslendirilen ve türünün tek örneği olarak nitelendirilen Tchaikovsky’nin “Piyano Üçlüsü Op.50’’ ile klasik müzikseverlere müzik ziyafeti yaşatacak. Trio’nun ünlü besteciye adadığı gece, Tchaikovsky’nin iç dünyasının derinliklerine doğru büyüleyici bir yolculuğa çıkartacak.

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI & CONRAD VAN ALPHEN & BRANNON CHO // 27 OCAK// AKM TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00 İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Atatürk Kültür Merkezinde Cuma konserlerine devam ediyor. 27 Ocak Cuma akşamı AKM Türk Telekom Opera Salonunda gerçekleştirecek olan ocak ayının son konserinde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası konserinin şefliğini Conrad Van Alphen, solistliğini ise viyolensel sanatçısı Brannon Cho üstlenecek. R. Schumann Viyolonsel Konçertosu OP.129 ile başlayacak konser, J.Brahms’ın 4. Senfoni eseriyle izleyiciye unutulmaz bir performans sunacak.

DİJİTAL HAYVANLAR ALEMİ SERGİSİ// 23 OCAK – 30 AĞUSTOS   // AKM ÇOK AMAÇLI  SALON 

Hayvanlar dünyasının nesli tükenmişleri ve zamane türleri, holografik ve dijital hayvanlar alemi sergisi DigiZoo ile Atatürk Kültür Merkezinde yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla hayata geçirilen holografik ve dijital hayvanlar alemi sergisi DigiZoo, dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayan 30 hayvanı, doğal yaşam alanlarından koparmadan ziyaretçilerle buluşturuyor.Ziyaretçilerini, dinozorlardan Anadolu kedisi karakulağa ilginç hayvanların dünyasında dijital bir deneyime çıkaran sergi başta çocuklar olmak üzere hayvanların dünyasını keşfetmek isteyenlere benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Ücretsiz olarak ziyaretçilerini ağırlayan sergi, aynı zamanda nesli tükenmiş hayvanları da daha yakından tanıma fırsatı da sunuyor.

AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİNDE BU HAFTA

RİTİM ATÖLYESİ // 23,24,25,26,27,28,28 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 16.00, 16.00, 16.00, 17.00, 15.00

Ritim Atölyesi, çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici bir deneyim sunuyor. Eğitmen Eda Kocatürk yönetiminde düzenlenen atölyede çocuklar, kendilerine dağıtılan vurmalı çalgılarla önce ritim kalıplarını öğreniyor, sonrasında toplu olarak oluşturdukları ritim grupları ile çalınan müziğe eşlik ediyor. Atölye, çocukların içlerindeki müzisyeni ortaya çıkarmaları için güzel bir fırsat yaratıyor. 

 

RESİMLE TANIŞIYORUM // 24,26,28,29,31 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 12.00

AKM Çocuk Sanat Merkezinde Metin Ceyran’ın eğitmenliğinde düzenlenen ‘Resimle Tanışıyorum’ atölyesi, 4–6 yaş arasındaki minikleri sanatın büyülü dünyasıyla buluşuyor. Çocuklar her atölyede farklı bir temayla resimler yapıyor. Hayal güçlerini resmin gücüyle birleştiren çocuklar zihinsel, fiziksel ve ruhsal yönden de gelişiyor.

ÇOCUKLAR İÇİN DRAMA ATÖLYESİ // 24,28  OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ //17.00 Serap Bilgin eğitmenliğindeki atölyede 7-11 yaş arasındaki çocuklar hayal güçlerini sahneye yansıtıyor. AKM Çocuk Sanat Merkezindeki atölyede rol yapmayı, canlandırmayı, doğaçlamayı öğrenen çocuklar, bir olaydan yola çıkıp farklı maceralara atılıyor! Atölye, çocukların yaratıcılıklarının gelişmesine katkıda bulunurken, sosyal beceri, iletişim ve özgüven gibi konularda da sanat yoluyla güçlenmelerini sağlıyor.

ERKEN MÜZİK ATÖLYESİ // 25,26,27,28,28 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 15.00, 15.00, 15.00, 15,00, 14.00

Çocukları erken yaşta müzikle tanıştıran atölye, davuldan metalofona, ritim çubuklarından üçgen zillere pek çok çalgıyı küçük sanatçıların hayatına sokuyor. Çocuklar bu sayede hem ritim duygularını geliştiriyor hem de bir orkestranın parçası olma, el-göz- beyin koordinasyonunu geliştirme ve konsantrasyonu artırma gibi kazanımlar elde ediyor. Eğitmen Eda Kocatürk’ün yönetimindeki atölyede müzikle tanışan çocuklar, oyun ve müzik aracılığıyla keyiflerine keyif katıyor.

UKULELE ATÖLYESİ // 25, 26, 27 OCAK AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 17.00, 17.00, 14.00

AKM Çocuk Sanat Merkezindeki Ukulele Atölyesi, müziksever minikleri yepyeni bir enstrümanla tanıştırıyor. Ukulelenin temel akorlarını ve parmak kombinasyonlarını öğrenen çocuklar, atölye için belirlenen şarkıyı hep birlikte çalıp söylüyor. Her atölyede yepyeni bir şarkıyla tanışan çocuklar doyasıya eğlenirken, aynı zamanda geniş bir ukulele repertuvarına da hakim oluyor.

 

RESİM SEVİNCİ // 24,26,28,29,31 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 11.00 Metin Ceyran ile Resim Sevinci, AKM Çocuk Sanat Merkezinde geleceğin ressamlarını yetiştiriyor. Farklı temalarda benzersiz resimlere imza atan 7-11 yaş aralığındaki çocuklar, duygu ve düşüncelerini kâğıda aktarırken, zengin iç dünyalarını da boyayla dışa vuruyor.

ÇOCUKLAR İÇİN YARATICI DANS ATÖLYESİ // 26,27,28 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 11.00,11.00, 17.00 AKM Çocuk Sanat Merkezindeki Yaratıcı Dans Atölyesi, 4-6 yaş aralığındaki minik sanatseverlere yaratıcılıklarını dans yoluyla ifade etme fırsatı sunuyor. Sevdikleri müzikler eşliğinde basit dans hareket kombinasyonlarıyla tanışan çocuklar, dans ederken doğaçlama yapmayı ve hayal güçlerini kullanmayı da öğreniyor. Minik dansçılara yaşıtlarıyla gönüllerince dans ettikleri keyifli bir deneyim sunan Can Kandara’nın eğitmenliğini üstlendiği atölye, çocukların zihinsel ve bedensel gelişimlerine katkıda bulunuyor.

ÇOCUKLAR İÇİN DANS ATÖLYESİ // 26,27,28 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 13.00,13.00,18.00 Yaratıcılığı dışa vurmanın en güzel yollarından biri olan dans, çocuklarla buluşuyor! AKM Çocuk Sanat Merkezinde Can Kandara’nın eğitmenliğinde 8-12 yaş aralığındaki çocuklar, popüler şarkılar eşliğinde hep birlikte çeşitli kombinasyonlar oluşturup, özgün dans hareketleri ortaya çıkarıyor. Çocuklar müziğin ve dansın büyüsüyle coşarken, aynı zamanda beden koordinasyonları ve ritim duyguları da gelişiyor.

ÇOCUKLAR İÇİN DRAMA ATÖLYESİ // 24,28 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 16.00 Dilara Gülsüm Çamlıbel eğitmenliğindeki atölyede 7–10 yaş arasındaki çocuklar hayal güçlerini sahneye yansıtıyor. AKM Çocuk Sanat Merkezindeki atölyede rol yapmayı, canlandırmayı, doğaçlamayı öğrenen çocuklar, bir olaydan yola çıkıp farklı maceralara atılıyor! Atölye, çocukların yaratıcılıklarının gelişmesine katkıda bulunurken, sosyal beceri, iletişim ve özgüven gibi konularda da sanat yoluyla güçlenmelerini sağlıyor.

ÇELLO İLE TANIŞIYORUM// 24 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 17.00 Çocuklara sanat bilinci ve sanat sevgisi aşılamak amacıyla faaliyetlerine Çello ile Tanışıyorum atölyesini de ekleyen Atatürk Kültür Merkezi, çocukları yepyeni deneyimlerle buluşturmaya devam ediyor. 24 Ocak Salı günü sokak hayvanları için geliştirilen #hermamabirnota projesi kapsamında gönüllü eğitmen Deniz Benzetsel koordinatörlüğünde gerçekleşecek atölyede 7 – 11 yaş aralığındaki çocuklar, çello hakkında bilgi edindikten sonra kısa bir resital dinleyecek.  Ardından çello çalgısını deneme fırsatları da olacak. 

SİHİRLİ KELEBEKLER // 24 OCAK // 15.00 #hermamabirnota projesi kapsamında gönüllü eğitmenlerin yer aldığı ve çocukların hayal güçlerini kullanarak faaliyete geçeceği aynı zamanda hayvanları yakından tanıma fırsatı da yakalayacağı Atatürk Kütür Merkezi, 24 Ocak Salı günü Sihirli Kelebekler Atölyesi düzenliyor. Merve Çatar yönetiminde 5 – 8 yaş aralığındaki çocuklara yönelik gerçekleştirilecek atölyede, çocuklar çizdikleri kelebekleri hayal güçlerini kullanarak süsleyecekler. Kelebeklerin kanat çırpmaları için sistemini de ekleyerek sihirli kelebeklerini uçuracaklar. 

YAPRAKLARLA PATİLİ DOSTLARIM // 25 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 14.00 #hermamabirnota” projesi kapsamında hem sokak hayvanlarına destek sağlayan hem de çocuklara ilgi çekici etkinlikler sunan Atatürk Kültür Merkezi, 25 Ocak Çarşamba günü, 6 -8 yaş aralığındaki çocuklara yönelik Yapraklarla Patili Dostlarım atölyesine ev sahipliği yapıyor. Proje kapsamında gönüllü öğretmenlik üstlenen Nurgül Kocatürk koordinatörlüğünde gerçekleşecek atölyede çocuklar, yapraklarla kolaj çalışması yaparak o atölye için seçilmiş hayvan görselini oluşturacaklar. Çocukların psikomotor becerilerini ve hayal gücünü geliştirecek bu atölyede minikler aynı zamanda oluşturduğu hayvanla ilgili bir şarkı da öğrenecekler.

CAZ DANS  // 26,27,28 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 14.00, 14.00, 15.00 Çocuklar için kültürel ve sanatsal faaliyetlerinde hız kesmeyen Atatürk Kültür Merkezi çocukları caz müzik ve caz dansla buluşturuyor! 26, 27, 28 Ocak tarihlerinde 6 -8 yaş aralığındaki miniklere özel düzenlenen Caz Dans atölyesinde çocuklar, sevilen dünya müzikal parçalarını dinleyecej. Bu eserlerin müziklerini kullanılarak yeni dans cümleleri öğrenecekler ve öğrenilen bu dans cümleleri birleştirerek bir koreografiye dönüştürülecek. Kısa bir video performans yapılacak. Bu performans da katılımcı çocukların aileleriyle paylaşılacak.

KOZALAKLARDAN HAYVAN DOSTLARIM // 27 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 12.00, 12.00, 16.15 #hermamabirnota projesi kapsamında hem sokak hayvanlarına destek sağlayan hem de çocuklara hayvan sevgisini ve bilincini aşılayan Atatürk Kültür Merkezi, 27 Ocak Cuma günü Kozalaklardan Hayvan Dostlarım atölyesi düzenliyor. Proje kapsamın gönüllü öğretmenlik üstlenen Nurgül Kocatürk tarafından koordine edilecek atölyede çocuklar, kozalakları süsleyerek bazı parçalar ekleyerek o atölye için seçilmiş hayvan figürünü oluşturacak. Ve oluşturduğu hayvanla ilgili bir şarkı öğrenecek. 

MEYVE SEBZE ORKESTRASI ATÖLYESİ // 27,28 OCAK  // 17.00,13.00 AKM Çocuk Sanat Merkezi, Meyve Sebze Orkestrası Atölyesi ile 27, 28 Ocak ve 3 ile 4 Şubat tarihlerinde çocuklara unutamayacakları bir atölyeye daha ev sahipliği yapıyor. Elektronik bir devre aracılığı ile meyve ve sebzeler birer müzik enstrümanına dönüşmektedir. Meyve ve sebzelere dokunarak müzik yapmak çocuklar için oldukça ilgi çekici ve eğlendirici bir yöntem olmakla birlikte, sağlıklı sebze ve meyvelere dokunarak eğlenceli ve öğretici zaman geçirmek, çocuklar ve sağlıklı besinler arasında pozitif bir bağ kurmaya da yardımcı olur. Atölyede meyve ve sebzelere hem vurmalı çalgıların hem de melodik çalgıların sesleri atanarak çocukların birçok sesi deneyimlemesi sağlanmaktadır. Bununla birlikte temel ritim kalıplarını ve sayma yöntemlerini öğrendikten sonra çocuklar, farklı gruplar halinde ritim çalgılarında, eşlik çalgılarında ve solo çalgılarda görev alarak bir orkestranın farklı üyeleri gibi hareket etme fırsatı bulurlar. Bu türde bir çalışmanın; takım çalışmasını öğrenme, zihin ve beden arasında koordinasyon kurma, konsantrasyon süresinde uzama, stres atma, birbirini dinleme, refleksleri kuvvetlendirme, farkındalık duygusunu artırma gibi kazanımları olmaktadır. Bununla birlikte çocukların özgür doğaçlama yeteneklerini öne çıkarması ve özgüven kazanması amacıyla, sırayla çalınacak doğaçlama solo bölümlere de yer verilmektedir.

PİYANO İLE TANIŞIYORUM// 27 OCAK // AKM ÇOCUK SANAT MERKEZİ // 17.00 Atatürk Kültür Merkezi çocukları piyano ile tanıştırıp, buluşturuyor. 27 Ocak Cuma günü AKM Çocuk Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek Piyano ile Tanışıyorum atölyesi, 4 -11 yaş aralığındaki çocuklara yepyeni deneyimler sunuyor. #hermamabirnota projesi kapsamında gönüllü öğretmenlik üstlenen Eda Kocatürk tarafından koordine edilecek atölyede çocuklar,   piyano hakkında bilgi edindikten sonra kısa bir resital dinleyecek . Ardından piyano çalgısını deneme fırsatları olacak. 

UKULELE KAMPI // 28, 29 OCAK // 16.00 AKM Çocuk Sanat Merkezindeki Ukulele Kampı, 7 – 11 yaş arasındaki müziksever minikleri yepyeni bir enstrümanla tanıştırıyor. Ukulelenin temel akorlarını ve parmak kombinasyonlarını öğrenen çocuklar, atölye için belirlenen şarkıyı hep birlikte çalıp söylüyor. Her atölyede yepyeni bir şarkıyla tanışan çocuklar doyasıya eğlenirken, aynı zamanda geniş bir ukulele repertuvarına da sahip oluyor.

KEMAN İLE TANIŞIYORUM // 29 OCAK // 13.00 #hermamabirnota projesi kapsamında gönüllü öğretmenler Beyza Çakır önderliğinde çocuklar keman ile tanışıyor! 29 Ocak Pazar günü AKM Çocuk Sanat Merkezinde gerçekleştirilecek Keman ile Tanışıyorum atölyesinde çocuklar keman hakkında bilgi edindikten sonra kısa bir resital dinleyecek. Ardından keman çalgısını deneme fırsatları da olacak. Atölye geliri sokak hayvanlarına bağışlanacak.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR