Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 20:46

BİR GEZEK AKŞAMI

Hiç bir günümüz birbirini tutmaz. Neşeliyizdir kimi gün. Güler oynarız. Sevinçten deliye döneriz. Kederli oluruz kimi gün. Üzülürüz. Yüzümüz gülmez. Dertten , tasadan ağzımızı bıçak açmaz. Böyle günlerde avunmak için çözümler ararız. Bu durumlarda en iyi çözüm müziktir.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 14-02-2024 09:52
BİR GEZEK AKŞAMI

Bu akşam da böyle oldu. Karaman Dernekler Yerleşkesindeyiz. Sahnede Bursa Dostluk Gezeği'nin sazları ve solistleri. 
"Ne dert kalır ne hüzün "  diyerek başladılar geceye. Sazların tinısıyla solistlerin sesleri buluşunca ne dert kaldı ne hüzün. Ne keder kaldı ne de tasa. Bir mutluluk sarıverdi benliğimizi. 

Bu girişten sonra  güzel sesli sunucu  Sebahat Mutlu,  konukları tanıttı birer birer.  Tüm  güzelliği ve inceliği ile. Zerafet ve nezaket bu denli mi yakışır insana? Segah Faslı ile başlayacağını bildirdi konserin. Ardindan "Saz başlar söz biter" diyerek sözü sazlara ve kolistlerle bıraktı. Sazlardan ve koristlerden nefis bir Segah Faslı dinledik.  Ruhumuz dinlendi. Günün yorgunluğu bitti. Bir rahatlama, bir huzur , bir mutluluk aldı yerini. Onbeş dakikalık bir ara 
verildi.


Gezek geleneklerini öğreniyoruz yavaş yavaş. Aranın ardından ikinci bölümde  solistler geçidi başladı. Geleneğin gereği, ikinci bölümün ilk solisti ev sahibi olurmuş. Bu kez gelenekte küçük bir değişiklik yapıldı. Ev sahibi, sırasını bir konuğa bıraktı. 

İlk solistin ardından yine bir Gezek kültürünün özelliğini öğrendik. Bilge bir kişi, "Akşamın sohbeti " adı altında konuklarla söyleşi yaptı. Deneyimlerinden kesitler sunarak kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasını " Gezek duası" ile bitirdi. Yaşama ilişkin ögütlerde bulundu.

Yaşama sevinci , yaşamın güzellikleri ile ilgili bir şarkı ile başladı solistler geçidi.Bahar günlerinin gelmesine az kaldı. Herkesin , hepimizin bahar ile ilgili düşleri vardır. Bahar günlerinin özlemi ile çarpar yüreğimiz. Kimi zaman baharı yaşamadan yaz gelir de geçer bile. 

"Yaz günleri en tatlı hayaller gibi geçti " adlı şarkıyı 
"Bir ilkbahar sabahı kırlara uzandın mi hiç? şarkısı izledi. Kuş cıvıltıları ile başlayan bahar,  doğanın yesillenmesi, çiçeklerin açması, suların çağlamasi ile daha bir güzelleşir. İçimiz kıpır kıpır olur. Yaşama sevinci ile dolar yüreğimiz.

Bazen de kederi, tasayi anlatır şarkılar. Bir baba ile evlat arasındaki  sevgiyi, 
"Hani o bırakıp giderken seni " şarkısında yaşarız.  Gidenleri , giderken geride bıraktıkları acıları şarkılarda buluruz.

Gecenin bir özelliği de çeşitli korolardan gelen konuk sanatçılarin sahne almasiydi. Birbirinden güzel sesleri ve yorumlarıyla geceye damga vurdular.

Gece, oyun havalariyla sona erdi. Neşeli ve eğlenceli geçen gecede herkes gönlünce eğlendi. Bizlere bu geceyi yaşatan herkese sonsuz teşekkürler.

HABER, hayrettin BULUT

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR