Demirtaş, 1. Dünya Savaşı'nın başlangıcı ve Osmanlı Devleti'nin savaşa girişiyle başlayan süreci özetleyerek, İtilaf Devletleri'nin Çanakkale Boğazı'nı geçme ve İstanbul'u işgal etme planlarını hatırlattı. İngiliz Donanma Bakanı W. Churchill'in donanmayla boğazı geçme isteği ve İtilaf Devletleri'nin Osmanlı'yı "hasta adam" olarak görmesi, savaşın seyrini değiştiren önemli faktörler oldu.

Çanakkale Boğazı'nın savunması için Cevat Paşa ve Amiral Marten'in görevlendirildiğini, Gelibolu Yarımadası'nın savunması için ise Mustafa Kemal'in Maydos Bölge Komutanlığı'na getirildiğini belirten Demirtaş, deniz savaşlarının ardından İtilaf Devletleri'nin Gelibolu'ya çıkarma yapma kararı aldığını ifade etti.

MUSTAFA KEMAL'İN KRİTİK ROLÜ:

Demirtaş, Mustafa Kemal'in 57. Alay Komutanı olarak Arıburnu, 9.tümene bağlı 27.alayın yardımına 57.Alayla 19.Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal yetişti.Conkbayırı ve Anafartalar'da düşmanı durdurmasının savaşın kaderini değiştirdiğini vurguladı. "Eğer Mustafa Kemal o muhabereyi başaramamış olsaydı, düşman Gelibolu yarımadasını kontrol altına alır kara muharebesi bir günde kaybedilirdi" diyen Demirtaş, Mustafa Kemal'in "Anafartalar Kahramanı" ilan edildiğini hatırlattı.

"ATATÜRKSÜZ ÇANAKKALE ZAFERİ OLMAZ":

Mustafa Kemal'in 9 ay 13 gün boyunca Çanakkale Cephesi'nde kaldığını ve kara savaşlarında gösterdiği başarı sayesinde Kurtuluş Savaşı zaferinin temellerinin atıldığını belirten Demirtaş, "Mustafa Kemalsiz bir Çanakkale Zaferi, ancak Cumhuriyet ve bağımsızlık karşıtlarını mutlu eder" dedi.

"MASALLARA İTİBAR ETMEYİN":

Demirtaş, "Gökten inen yeşil sarıklılar savaşı kazandı" gibi masalların, vatan ve millet aşkıyla savaşan şehit ve gazilere hakaret olduğunu vurgulayarak, Çanakkale ruhunun her vatanseverin kalbinde sonsuza dek yaşayacağını ifade etti.

SONUÇ:

Demirtaş, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin kutlu olmasını dileyerek, "Yaşasın Çanakkale ruhu, yaşasın Mustafa Kemal ruhu!" sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.