Fısıltı HABERLERİ
HV
28 MART Perşembe 15:37
1 Advert

ÇKS NEDİR ?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan "çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır."

SİYASET
Giriş Tarihi : 22-09-2022 14:05
ÇKS  NEDİR ?

ÇKS neden istenir?
İşte tüm bu kolaylıklara ve imkanlara başvurmanın ilk adımı ÇKŞ belgesi almaktır. Burada devlet,  ekonomiyi canlandırmak amacıyla çiftçileri özendirmek, gelişen olumsuzluklar karşısında çiftçinin yanında olmak ve köyden kente olan göçlerin önüne geçmek istemektedir.
Buraya kadar her şey güzel ve olması gereken bir uygulama. Peki bu sistem ülkemizde ne kadar ve nasıl uygulanıyor biraz sorgularsak çitçilerin dudumu anlamış oluruz.
İnegöl’de ki çiftçiler plansız tarıma kurban ediliyor.
Ekim zamanı ne ekip - biçeceğini kendi tahminleri doğrultusunda yapıyorlar. Böyle olunca da hangi ürünün çok hangi ürününün az olacağını yada  para edeceğini ve etmeyeceğini de bilemiyorlar haliyle geçen yıla göre her şey üç kat artmışken,  yıllık enflasyon %180 lere çıkmışken , çiftçiler geçen yılın fiyatları ile bu yılda ürün satmak zorunda kalıyorlar. Bu sürdürülebilir bir çiftçi politikası değildir. Çiftçiyi güçlendiren bir tarım politikası değildir.
 İnegöl'de bu yıl , genellikle armut - şeftali - erik - ceviz ve ayçiçeği üreticileri büyük sıkıntı içerisindeler. Geçen yılın fiyatları ile bu yılda ürün satmak zorunda kalıyorlar. Özellikle meyvelerde işçi parasını dahi çıkartamıyorlar..
Bu bahsedilen ÇKS sisteminde hangi ürünün ne kadar ekilebileceği zaten kayıt altında.  Tarım bakanlığı da bu ürünlerin hepsini biliyor buna rağmen planlı bir ekim yapılmıyor.
Bir sene bakmışsın bir ürün fazla bir sene bakmışsın farklı bir ürün plansız bir şekilde yapıldığı için de bir sene para yapıyorsa çiftçinin malı üç sene maalesef para etmiyor verim alamıyor. Çiftimizin bu ürünlerin para yapması için yeni ihracat kapılarının bulunması yeni pazarların bulunması şarttır. Sadece bir tek Rusya ya meyve ihracatı yaparak çiftçilerimizin hayatını idare etmesi üretime devam etmesi mümkün değildir. Elbette ki yeni pazarların acilen bulunması gerekiyor. Özelikle ayçiçeğinde kota uygulanması çiftçiyi devletin koruması altında alıp tüccarların insafına terk ediliyor.

Elbette ki yeni pazarların acilen bulunması gerekiyor. Özelikle ayçiçeğinde kota uygulanması,  devletin çiftçiyi  koruması altına  alması, tüccarların insafına bırakılmaması gerekiyor.
Stratejik öneme sahip olan, halkın direk sofrasını ilgilendiren  ayçiçeği düzenli bir üretim dahilinde olması gerekir.  
Trakya Birliği ayçiçeği alımı yaparak , Trakya bölgesinde ki çiftçiler  biraz olsun rahatlamışken,  aynı şeyi Tarım Kredi Kooperatiflerinin  de yapması gerekir.
TMO nun, buğday - arpa da olduğu gibi ayçiçeğinde de devreye girmesi tüm çiftçilerimizin rahatlaması gerekiyor. Bu kuruluşların özelikle son yıllarda  üretiminin ciddi boyutlara geldiği ceviz içinde geçerli olması ve bir an önce bir çözüm üretilmesi gerekiyor.
4 YILLIK TARIM POLİTİKALRIMIZ şu şekilde olacak;
 Cumhuriyet Halk Partisi iktidarımızda , 2024-2028 yıllarındaki tarım politikalarımız “Fiyatların düşmesi, makul seviyeye gelmesi ve ülkede fiyatlarda istikrarın olmasının tek yolu, akılcı politikalar ile olacaktır. 
- HİÇBİR ÇİFTÇİNİN ÜRETİM ARACI HACZEDİLMEYECEK”
- İnşallah iktidar olacağız” 
- İlk yapacağımız iş; çiftçinin ister bankalardan, ister tarım kredi kooperatifinden aldıkları kredilerin faizlerini ilk bir hafta da sileceğiz. Bitti. Faiz yok. Anaparayı da makul şekilde alacağız. 
İki; hiçbir çiftçinin üretim araçları asla ve asla borcu ne olursa olsun, haczedilmeyecek” 
“ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDA ÖTV’Yİ KALDIRACAĞIZ”
- Yatlara mazotu hangi fiyattan veriyorsa, çiftçinin traktörüne de mazotu aynı fiyattan vereceğiz” 
- Çiftçi  tarlaya gidiyor, ekiyor biçiyor. ÖTV'yi kaldıracağız. 
Bu konuda da kararlıyız. Bunun da gereğini yapacağız.
Geliyor gelmekte olan.
ZEMCİ ŞAHİN
CHP İNEGÖL 
YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR