YOĞUN KATILIM
Programa, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zekeriya Selamet, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Baro Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız Fısıltı Haberleri Haber Müdürü Aslı Kılıç ile ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.
Toplantıda, kadına yönelik şiddetin medya tarafından nasıl ele alınması gerektiği, haber dilinin etkisi, toplumda farkındalık yaratma yolları ve medya organlarının sorumlulukları gibi konular ele alındı.
“YAKIN GELECEKTE BİR EĞİTİM PLATFORMU OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”
Aile ve kadının toplumdaki önemini belirten Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Mehmet Sarıbıyık, "Araştırma uygulama merkezlerimizden bir tanesi de kadın ve aile araştırma merkezleri. Fikir sofrası adı altında faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Konunun esasında adeta ortak akıllı bir şekilde, şehrimizin önde gelen isimlerini bir araya getirerek bir çalışma gerçekleştirildi. Özellikle eğitimle ilgili çalışmalar yaparak yakın gelecekte bir eğitim platformu oluşturmayı hedefliyoruz. Kadına şiddetle ilgili olarak Baro başkanımızın koordinasyonunda bir takım çalışmalar gerçekleştirdik. Burada tabii ki basının önemli olduğunu varsayarsak, RTÜK Başkanımızla koordineli çalıştık. Kadın ve aile ilgili çalışmalarımız devam ederken birçok belediye ve sivil toplum kuruluşları ile çalışmalarımız var. Örnek verecek olursak Akyazı, Karasu, Pamukova ve yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile kadın kooperatifleri gerçekleştirilen çalışmaların kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bizim araştırma uygulama merkezimizin adı kadın ve aile uygulama merkezi. Özellikle ailede oluşan güçlü ve adaletli atmosferin toplumu güçlendireceğine inanıyoruz. Masa etrafında bu konu ile bir araya gelen tüm hazır bulunanları selamlıyorum" sözlerine yer verdi.
“MEDYAYI DOĞRU YÖNLENDİREMEZSEK, AİLE VE KADINA YÖNELİK ŞİDDET AKAMETE UĞRAR”
Sakarya Barosu olarak avukat ordusu ile desteklerini esirgemeden kadına yönelik şiddetin önlenmesinde önemli rolleri olduğunu söyleyen Baro Başkanı İlknur Ebiz Yıldız, "Biz Sakarya'da dayanışmayı önceleyen bir toplumuz. Temel hedefimiz işbirliğini bütün ülkemize gösterebilmek. Zira işbirliği ile yapılan her çalışma başarıya ulaşmanın önemli bir yolu. Burada eğitim kısmını bütün kentin aile ve kadına yönelik şiddetin nasıl engelleneceği kısmıyla işbirliği yaparak destekliyoruz. Eğer medyanın dilini değiştiremezsek, bir iletişim çağında yaşıyoruz ve bu mücadele eksik kalır. Medyayı doğru yönlendiremezsek, aile ve kadına yönelik şiddet akamete uğrar" dedi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ORTAK FİKİRLE TARTIŞMAK İÇİN BURADAYIZ”
Sakarya'nın yerel medyasının haber dili açısından dikkat edilmesi gereken hususta topyekûn mücadele etmesi gerektiğini aktaran RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Bugün burada çok önemli bir konuyu katkıda bulunmak için bir araya geldik. Sakarya'nın mücadelesi burada topyekûn vücut bulmuş. Hiçbir parti yapmadan herhangi bir siyasi görüşe takılmadan, kadına yönelik şiddeti ortak fikirle tartışmak için buradayız. Sadece ve sadece medyanın dilinin düzenlenmesiyle ilgili gerçekten şiddetle ilgili ciddi anlamda sorumluluk sahibi olduğunu ifade etmek isterim. Haber dili her yerde aynı. Basılı ve televizyon medyasında haber dili aynı. Bugün burada RTÜK Başkanı olarak bulunmuyorum. Sakarya'nın yetiştirmiş olduğu bir evlat olarak buradayım çünkü bu güzel iş için buradayım. Kadına yönelik şiddete topyekun mücadele için buradayız" dedi.
BAŞKAN ALEMDAR “MEDYA BU KONUDA ÇOK ÖNEMLİ!”
Özellikle medya mensuplarının bu konuda önem arz ettiğini dile getiren Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, "Bu güzel günde sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün, şiddetle mücadele dilinin konuşuluyor olmasından dolayı buradayız. Devletimizin her kurumunun ve uzmanlarının yaptığı çalışmaların, bugün bu konuyla ilgili özellikle kadına yönelik şiddette medyanın dilinin konuşuluyor olmasının, şiddetin insanların gözüne sokuluyor olması, toplumumuz için oldukça endişe vericidir. Özellikle medyanın bu konuda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Medyanın, şiddetin dilini aktarırken dikkat etmesinin topluma zararını düşünerek hareket etmesinin önemi için buradayız" ifadelerini kullandı.
SAKARYA VALİSİ YAŞAR KARADENİZ “DİKKAT EDİLMESİ GEREK”
Kadına yönelik şiddetin medyadaki rolüne dikkat çeken Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, "İlimizde kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ortak bir dilin oluşturulması kararlaştırıldı. Tüm kurumların iş birliği içerisinde koordineli çalışması ön plana çıktı. Bunun yanı sıra, bir çalıştay düzenlenmesi ve eylem planı yapılması ve bu kâğıt üzerinde kalmaması çok önemlidir. Bu konuda baromuz ve üniversitemizin çalışmaları sonuç almak açısından önem arz etmektedir. Bu işin birçok boyutu vardır, hem aile içinde erkek çocuklarımızın yetiştirilmesi gibi önemli konular hem de toplumda şiddetin önlenmesinin boyutunu da unutmamak gerekmektedir. Bu şiddet, bazen toplumun içerisinde kendini gösterebilmektedir. Kadına yönelik şiddetin, kendine özgü koşullarını göz önünde bulundurarak, topyekûn mücadele etmek gerekmektedir. Burada anlatılacak konunun ana teması, medya haber yaparken insanların kulağına kar suyu kaçırmama atasözünü baz alarak haber yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi.
AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan “MEDYANIN DİLİ ÇOK ÖNEMLİ”
Çiğdem Erdoğan, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun bugünkü toplantısında yaptığı konuşmada, komisyonun 2009 yılında kurulduğunu ve cinsiyete dayalı ayrımcılıkla mücadelede önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele ve medyanın rolü konusunda milletvekilleri olarak yoğun bir şekilde çalışmalar yürüttüklerini ve önemli raporlar oluşturduklarını vurguladı.
Toplantıda açıklamalarda bulunan Çiğdem Erdoğan, "Bugün, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak buradayız. Ben biraz daha meclis tarafını sizlerle paylaşmak istiyorum. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 2009 yılında kurulmuş bir komisyondur. Cinsiyete dayalı ayrımcılıkla mücadele veren önemli bir komisyondur. Özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele ve medyanın rolü konusunda milletvekilleri olarak çok önemli çalışmalar yapılmıştır. Önemli raporlar oluşturduk. Özellikle medyanın dili çok önemlidir. Sakarya, hepinizin bildiği gibi bir kültür mozaiğidir. En son yaptığımız fikir sofrasında Sakarya'nın tüm unsurlarıyla bir araya gelerek oturup konuştuk. Sakarya'da önemli bir kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artışı söz konusudur. Medyanın diline dikkat çekerek, özellikle Sakarya'daki basın mensupları için kadına yönelik şiddetin medyadaki dilini başlattık. Özellikle medyada kadına yönelik şiddetin haberleri işlenirken, kıymetli basın mensuplarının bu konuda hassas şekilde hareket etmelerini istiyorum. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Kıymetli Ayça Taşkent’e teşekkür etmek istiyorum, kendisi de bir KEFEK üyesidir ve desteklerini göstermektedir" diye konuştu.
Programda konuşmaların ardından, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Deniz Güçer, medyada ve televizyonlarda yayınlanan kadına yönelik haber dili ve televizyon dizilerinde kadınların cinsiyet eşitsizliği gibi konulara değinen olumlu ve olumsuz örnekler vererek bir sunum gerçekleştirdi. Güçer, medyanın bu konudaki rolünü detaylı bir şekilde ele alarak, toplantıya katılanları bilgilendirdi.
MEDYADA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEYE İLİŞKİN ETİK İLKELER
2. ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMA
8. DESTEK AL DESTEK VER
Medya içerik üreticilerinin kadına yönelik şiddet konusunda uzman görüşlerine başvurması (psikolog, pedagog, avukat, sosyolog vb.), öz denetim mekanizmalarının geliştirilmesi kapsamında etik kurulların oluşturulması, kamunun sağladığı şiddeti önleme ve destek mekanizmalarının (KADES, ALO 183) bilinirliğinin artırılması