"Dolu Dolu Festival" Coşkusu Bir Hafta Sürdü:

Bu yıl 485. kez düzenlenen ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, "Dolu Dolu Festival" sloganıyla 22-27 Nisan tarihleri arasında birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin her köşesinden ve tam 12 farklı ülkeden gelen konuklar, Manisa'nın tarihi ve kültürel zenginliklerine hayran kaldı. Festivalin finali ise geleneksel kortej yürüyüşü ve nefes kesen saçım töreniyle yapıldı.

Tarihi Kortej, Coşkuyu Zirveye Taşıdı:

Manisa Valiliği önünden başlayan ve Sultan Camii'ne kadar uzanan kortej yürüyüşü, adeta bir zaman yolculuğuna çıkardı. Manisa'da hüküm sürmüş Osmanlı padişahlarının temsili figürleri, temsili olarak canlandırılan Ayşe Hafsa Sultan ve Merkez Efendi, yöresel halk dansları ekipleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kortej, görsel bir şölene dönüştü. Korteji izleyen binlerce Manisalı ve misafir, alkışları ve tezahüratlarıyla bu coşkuya ortak oldu.

Kortejde, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ve eşi Nurcan Zeyrek başta olmak üzere, TBMM Eski Başkanı Bülent Arınç, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Selma Aliye Kavaf, Ahmet Mücahit Arınç, Tamer Akkal, Şenol Sunat, Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Manisa ve çevre illerin ilçe belediye başkanları, askeri ve emniyet yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve konuk ülke temsilcileri de yer aldı.

485 Yıllık Gelenek, Şifa Yağmuruyla Son Buldu:

Kortejin ardından, merakla beklenen saçım töreni öncesinde, Ayşe Hafsa Sultan'ın Merkez Efendi'ye şifalı macunun hazırlanması için berat vermesinin temsili canlandırması yapıldı. Bu anlamlı canlandırmanın ardından, nefesler tutuldu ve beklenen an geldi. Sultan Camii'nin kubbe ve dört minaresinden, geleneksel kıyafetler içindeki 14 kadın ve 14 erkekten oluşan 28 kişilik ekip tarafından tam 8 ton Mesir Macunu, dualar eşliğinde halka doğru saçılmaya başlandı.

Gökyüzünden adeta şifa yağan bu anlarda, on binlerce vatandaş, üzerlerine yağan rengarenk paketlenmiş macunları yakalamak için büyük bir heyecanla mücadele etti. Kimileri şemsiyelerini ters çevirerek daha fazla macun toplamaya çalışırken, kimileri de en iyi konumu alabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı. Ortaya çıkan bu renkli görüntüler, fotoğraf ve video kameralarına yansıdı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, festivalin coşkusuna ortak olan tüm katılımcılara teşekkür ederek, "485 yıldır süregelen bu anlamlı geleneği yaşatmaktan büyük onur duyuyoruz. Mesir Macunu, sadece bir şifa kaynağı değil, aynı zamanda Manisa'mızın birlik ve beraberliğinin de sembolüdür. İnşallah bu güzel geleneği gelecek nesillere de aktarmaya devam edeceğiz" dedi.

Manisa Valisi Vahdettin Özkan ise, festivalin başarılı bir şekilde tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Manisa, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ülkemizin önemli bir şehri. Mesir Macunu Festivali de bu zenginliğin en güzel örneklerinden biri. Bu tür etkinlikler, şehrimizin tanıtımına büyük katkı sağlıyor ve turizm potansiyelini artırıyor" şeklinde konuştu.

  1. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, hem Manisalılar hem de şehri ziyaret eden binlerce misafir için unutulmaz anılarla sona erdi. Bu asırlık gelenek, gelecek yıllarda da Manisa'nın kültürel takviminde önemli bir yerini koruyacak.