Fısıltı HABERLERİ
HV
23 NİSAN Salı 22:05

Rota Kadışehri, “Vira Bismillah!”

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, kırsaldaki okullara yönelik çalışmalarına da başladı.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 03-10-2022 11:12   Güncelleme : 03-10-2022 11:23
Rota Kadışehri, “Vira Bismillah!”

Kadışehri Kaymakamlığı Kadışehri İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Aksoy’un daveti üzerine hem Halıköy Kasabası’nda hem de ilçe merkezinde öğrenci ve öğretmenlere yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.

 

“Köyde Okuma Etkinlikleri”

 

YOBÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile Öğretim Görevlisi Feyyaz Alpsalaz “Köyde Okuma Etkinlikleri” serisinin 44’üncüsü için 30 Eylül 2022 Cuma günü Kadışehri’nin Halıköy İlkokulu / Ortaokulu öğrencilerini sınıflarında ziyaret ederek "Halıköy'den de Aziz Sancar çıkabilir", "Ben de yaparım" ve "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" konulu söyleşilerde bulundular.

 

Bilim okuryazarlığı ve teknoloji okuryazarlığı konusunda küçük adımlar atmaya sevk eden bilgilerin yanı sıra özgüven artırıcı ve motive edici konulara değindiler. Akademisyenlerin öğretmenlere de öğrencileriyle proje tabanlı yapabilecekleri çalışmalar konusunda fikir edinmelerine katkı veren sohbetlerin yapıldığı etkinlikte öğrencilerin meraklı sorularına da cevaplar verildi.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Aksoy ile birlikte ziyaret ettiği sınıflarda Prof. Dr. Mustafa Böyükata her bir öğrenciyle ayrı ayrı ilgilenmeye çalışarak onlarla göz teması kurdu ve diyaloglar geliştirip sorular sordu. Onlarında ilerde ülke ve bütün dünya için yeni, özgün ve faydalı işler ortaya koyabilecek bireyler olabileceklerine olan inançlarını artırmaya çalıştı. Öğrencilerin ilgiyle iştirak ettikleri diyaloglar ve tartışmalar heyecan verici düzeydeydi.

 

Etkinliklere YOBÜ Akdağmadeni Meslek Yüksekokulundan Öğrencisi Galip Özhan ile birlikte katılıp katkı veren Öğretim Görevlisi Feyyaz Alpsalaz da çocuklara bilim ve teknolojinin geçmişten günümüze kısa bir özetini yaparak bilgiler aktardılar, elektrik ve elektronik teknolojisinin ne olduğu, insanı taklit ederek robotların ve diğer teknolojik aletlerin nasıl çalıştığı konularından bahsettiler. Bluetooth bağlantısı yardımıyla, telefon, bilgisayar yada akıllı saat ile kurulmuş devre prototipi üzerindeki bazı elemanların uzaktan kontrolünün nasıl yapıldığını uygulamalı örnekler ile gösterdiler. Öğrencilerin sorularıyla beraber verdikleri cevaplarda, tıp ve matematik gibi farklı alanlarla da ilişkilendirerek yapay kodlama ve yapay zeka konularında onların merak duygusunu uyandırdılar.

 

Öğrencilere dağıtılmak ve okulda değerlendirilmek üzere götürdükleri hediye kitaplardan; TÜBİTAK yayınlarından Meraklı Minik ve Bilim Çocuk, Bilim Teknik, Kayseri Bilim Merkezi'nin Günlük Hayatımızda Bilim yayını, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin yayınları ve gönüllülerce temin edilen kitaplardan oluşan hediyeler de teslim edildi. Bu vesileyle, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkan Yardımcısı Kadim Budak, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Kocaçalışkan, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, emekli öğretmen Selami Tanoğlu, İsler Yayınları sahibi Mehmet İşler ve CEO’su Emir Çetinkaya, Kadıköy Belediyesi Suadiye Gönüllüleri Evi’nden Suat Ağan, Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Eğitimci-Yazar Ahmet Sargın, İstanbul'dan Halil Vedat Fıratlı İlkokulu Müdür Yardımcısı Bülent Yılmaz ve farklı meslek mensubu gönüllülere de gıyabında teşekkür edildi.

 

Olumlu yönde değişime hız verici nitelikte gerçekleştirilen etkinliğe ilişkin yaptığı değerlendirmede Okul Müdürü Hamza Karataş, hiç bir kibir göstermeden köy köy dolaşıp çocuklarda bir kıvılcım yakma isteğiyle ve bunu sayısız defa yapabilme çabasıyla kendilerinde hayranlık uyandırdıklarını belirterek, tatlı yorgunluk yaşadıkları çok farklı ve doyurucu nadir bir gün yaşadıklarını ifade edip hem öğretmenleri hem de öğrencileri mutlu ettikleri için akademisyenlere teşekkür etti.

 

“Hayali Hayat Bulan Bir Genç Olmak”

 

Kadışehri İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik seminer vermek için 30 Eylül 2022 Cuma günü öğleden sonra konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Hayali Hayat Bulan Bir Genç Olmak” başlığı etrafında bilgiler paylaştı.

 

İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Aksoy, Okul Müdürü H. Ali Çeliksu ve öğretmenlerinde yer aldığı toplantıda, hayallerini gerçekleştirenlerin o yolda tutkuyla çalıştıklarına vurgu yapıldı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalardan örnekler verildi. Hedef odaklı çalışmanın altı çizildi. Proje tabanlı yürütülecek etkinliklerin ve öğrenci projelerinin her gencin kendisine projeksiyon tutmasın bakımından da önemine değinen Böyükata, bu dünyaya gelip kendi mizacında var olan ve kendine özgü olan yeteneklerini açığa çıkartıp geliştiremeden giden milyonlarca insan olduğunu hatırlattı. Bunun büyük bir kayıp olduğunu belirtti. Öğrencilerin sorularına da cevap verilen buluşmanın ilgiyle izlendiği ve heyecan uyandırdığı gözlendi.

 

“Eğitim Semineri”

 

Kadışehri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan ve proje konularını öğrenmeye istekli olan öğretmenlerden oluşan ancak kısıtlı sayıda 25 civarında katılımcıya müsaade edilen “Öğretmenler için Proje Danışmanlığı Eğitimi” etkinliği 1 Ekim 2022 Cumartesi günü yoğun bir içerikle gerçekleştirildi. TÜBİTAK programları hakkında bilgiler verildi. Karşılaşılan zorluklar tartışıldı.

 

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje döngüsü yönetimi aşamaları, proje fikri geliştirme yazım stratejileri, öğrenci projelerinde öğretmenin danışmanlık rolü, yakın çevreden uzağa doğru proje tasarımı yapmanın önemi ve öğrencileri etkin biçimde gözlemleme yolları konularında teknik bilgiler paylaştı.

 

Küçük gruplar ile beyin fırtınası yaparak ortak proje fikri geliştirme uygulaması için de zaman ayrılarak, üretilen fikirlerden hazırlanan özet metinlerden bazıları üzerinden kritikler yapıldı. Sohbet havasında geçen eğitim etkinliğinde yer yer hararetli tartışmalarda yaşandı ve bu yolla ele alınan konuların daha derinlikli kavranması sağlandı. Öğretmenlerin ilgiyle takip ettiği eğitim sonunda katılımcılara belge dağıtıldı.

 

Teşekkür Edildi

 

Son derece etkili ve verimli iki gün yaşandığı, ilçede değişime olumlu ve önemli bir katkı sağlandığı yönünde değerlendirmeler yapıldı. Kadışehri İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Aksoy “Eğitimimizin öğretmenlerimiz için faydalı olmasını temenni ediyorum. Alınan eğitimin geleceğimizin teminatı olan sevgili öğrencilerimize güzel ufuklar açacağına inanıyorum.” dedi ve Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür ederek günün hatırasına bayrak temalı hediye takdim etti.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR