Fısıltı HABERLERİ
HV
16 NİSAN Salı 14:59

Sağlıklı beslenme ve düzenli spor için 10 öneri

SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Sporcu Beslenmesi Danışmanı Melike Nur Eroğlu, yaz aylarının yaklaşması ile birlikte sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak isteyen ancak bunu başaramayanlara yönelik 10 öneride bulundu.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-05-2023 11:25
Sağlıklı beslenme ve düzenli spor için 10 öneri

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi ve Sporcu Beslenmesi Danışmanı Melike Nur Eroğlu, özellikle yaz aylarının gelmesi ile birlikte sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak isteyen ancak bir türlü başarılı olamayanlara yönelik 10 öneride bulundu. Çoğu insanın yaşam kalitesini artırmak ve iyi hissetmek için sağlıklı alışkanlıklar kazanmak istediğini ancak alışkanlıkları değiştirmenin göründüğü kadar kolay olmadığını kaydeden Eroğlu, adım adım kolaylaşacak zorlu süreçte ihtiyaç duyulan şeylerin zaman, istek ve bolca emek olduğunu vurguladı.

 

Standart bir reçete yok

Herkesin kendine özgü yaşam tarzı ve zevkleri olması nedeniyle sağlıklı bir yaşam için herkese uygun standart bir çözüm üretilemeyeceğini belirten SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Melike Nur Eroğlu, yine de yoksunluk hissetmeden ilerlemeyi sağlayacak 10 öneride bulunulabileceğini söyledi. İşte Eroğlu’nun 10 önerisi;

 

1. Tam tahıllar, kurubaklagiller gibi sağlıklı karbonhidratları tercih edin. Lif tüketiminizi artırın.

2. Daha fazla sebze ve meyve yiyin. Mevsime uygun, renkli ve çeşitli olsun.

3. Sağlıklı yağları seçin; doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri daha az tüketin, trans yağ içeren yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmeyin. Bunların yerine zeytinyağı tüketiminizi artırın.

4. Kırmızı et tüketimini azaltıp; balık, hindi, tavuk gibi beyaz et tüketimini artırın.

5. Daha fazla ev yemekleri tüketin. İşlenmiş yiyecekleri azaltın.

6. Pişirme yöntemlerinizi gözden geçirin. Kızartma yerine fırında, haşlama, tencere usulü yöntemlerini tercih edin.

7. Yemeklerde lezzeti artırmak için kremalı ve yüksek kalorili soslar yerine farklı türde baharatları kullanın.

8. Su tüketimini ihmal etmeyin. Susuzluğunuzu gidermek için şekerli yiyecekler yerine su, maden suyu, ayran gibi sağlıklı seçenekleri tercih edin.

9. Öğünlerinizi planlarken gün içinde açlığınızı ve tokluğunuzu dinleyin. Açlığınızın sebebi stres, üzüntü, yalnızlık gibi duygusal nedenler olabilir. Duygusal yediğinizi düşünüyorsanız diyet yapmak yerine bu konuda bir uzmandan yardım alın.

10. Egzersiz yaparken yakacağınız kaloriye odaklanmak yerine sevdiğiniz, sürdürebileceğiniz, keyif alacağınız bir egzersizi yapın. Unutmayın ki, en iyi egzersiz yapılan egzersizdir.

 

​​​​​

Tüm bu alışkanlıkları oluştururken adım adım ilerlenmesi gerektiğinin altını çizen Öğr. Gör. Melike Nur Eroğlu, “İstediğiniz bir maddeden başlayıp alışkanlık oluşturduktan sonra diğerine geçebilirsiniz. Kısa vadede işe yaramadığını düşündüğünüzde sabırlı olun. Zaman içinde küçük değişiklikler kalıcı sonuçlar doğuracaktır” diye konuştu.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR