Teknoloji Fakültesi T1 Blok 205 No'da kurulan SEM laboratuvarının açılış törenine SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Çalışkan, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Tatlı ve akademisyenler katıldı.

Geniş Bir Disipline Hizmet Verecek

Yeni nesil SEM cihazı, değişken vakum koşulları altında mühendislik (malzeme, metalürji, elektrik-elektronik, makine, inşaat vb.) ve temel bilimler (kimya, fizik, jeoloji, petrol, biyoloji vb.) alanlarında her türlü malzeme ve numunenin analizinde kullanılabilecek. Nanometre hassasiyetinde 1 milyon büyütmeye kadar görüntüleme imkanı sunan SEM'in, Sakarya ve çevre illerdeki birçok akademik çalışma ve araştırmaya önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

SEM'in Üstün Özellikleri

Hizmete giren SEM, altın kaplama SE görüntüleme, BSE görüntüleme, canlı EDS (Enerji Dağılımlı X-ışını Spektroskopisi), düşük voltaj görüntüleme, yüzey pürüzlülüğü ölçümü ve tane boyutu analizi gibi gelişmiş teknik özelliklere sahip. Cihaz, görüntülemelerde kullandığı 3 farklı dedektör sayesinde (ikincil elektron, geri saçılan elektron ve EDS) numunelerin yüzey morfolojisini, kompozisyonunu ve elementel dağılımını detaylı bir şekilde analiz edebiliyor. Canlı EDS özelliği sayesinde görüntüleme esnasında elementel dağılım anlık olarak izlenebilirken, cihaza entegre uyumlu yazılımlar ile yüzey pürüzlülüğü ve tane boyutu analizleri de yapılabiliyor. Ayrıca, iletken olmayan numunelerin görüntülenmesi için altın kaplama cihazı da laboratuvar bünyesinde bulunuyor. SEM'in düşük vakum özelliği ise polimer, organik malzemeler ve zirai numuneler (yaprak, böcek vb.) gibi hassas yapıların incelenmesine olanak tanıyor.

Rektör Sarıbıyık: "Ar-Ge İmkânlarımız Artacak, Sektörle İş Birliğimiz Güçlenecek"

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SEM'i üniversite bünyesine kazandırmanın uzun süredir planladıkları bir yatırım olduğunu belirterek, "SEM ile birlikte imkânlarımızın artacağını ve güzel çalışmaların ortaya çıkacağını ümit ediyoruz. Cihazın kullanım süreçlerine ilişkin tam zamanlı bir uzman da görev yapacak ve mühendislerimizin akademik çalışmalarına destek verecek. SEM'i üniversitemizin tanıtımı için de değerli bir yatırım olarak görüyoruz. Sadece üniversitemize değil dışarıya da hizmet vereceğiz. Firmalarla iş birliği yaparken SEM bize önemli avantaj sağlayacak. Yine SEM ile TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve bakanlık projelerinde bir adım önde olacağız. SEM sadece meteoroloji ve malzeme mühendisliği değil; elektrik-elektronik, makine, inşaat gibi mühendislik alanlarında da kullanılabiliyor. SEM’in hayırlı olmasını ve güzel akademik çalışmalara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

SEM hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak isteyenler https://tf.subu.edu.tr/tr/sem adresini ziyaret edebilir veya [e-posta adresi kaldırıldı] adresine e-posta gönderebilirler.