Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 23:25

TÜBİTAK Bilim Söyleşi programı çevre bilinci pankartlar ile şenlendi

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Hamdi TEMEL TÜBİTAK Bilim Söyleşileri programı kapsamında Gemlik’te Lale Kemal Kılıç Ortaokulu öğrencileri Cemil MERİÇ Kültür Merkezinde buluştu. Konferanstan önce öğrenciler okullarından başlayarak Gemlik sokaklarında yürüyerek konferans salonuna geldiler.

EĞİTİM
Giriş Tarihi : 07-11-2023 10:46
TÜBİTAK Bilim Söyleşi programı çevre bilinci pankartlar ile şenlendi

Gemlik halkının çok ilgisini çektiler ve halkın bu çevre bilinci ve çevre kirliliğini önlemeye yönelik pankartları okumalarını sağladılar. Konferans salonuna giren öğrenciler “Çevre bilinci ve çevre kirliğine” yönelik pankartlar ile salonda gösteri yapan öğrenciler pankarttaki yazılarını sözlü olarak dile getirdiler.


Söyleşi de doğaya atılan plastiklerin mikroplastik olarak gıda, su veya tuz ile sofralara kadar geldiğini söyleyen Hamdi TEMEL’i öğrenciler büyük ilgi ile dinlediler.

 


Sayın Temel yaptığı araştırmalarda pet şişelerde beş kimyasal maddenin suya geçtiğini bulduklarını ve pet şişelerden su içerken daha dikkatli olunması gerektiğini ve  “sağlıklı yaşam için yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat etmeliyiz ki hastalanmayalım” diyerek sözlerine başladı. Çevreye atılan plastiklerden dağılan 5mm den daha küçük parçalara mikroplastik dendiğini aktaran TEMEL duş jelinden tutun diş macununa makyaj malzemelerinden soluduğumuz havaya kadar mikroplastiklerin karşımıza çıktığını belirtti. Yemeklerde kullanılan sofra tuzlarında, balıklarda, içme sularında, poşet çaylarda plastiğe rastlandığını belirten TEMEL, mümkün olduğunca plastik malzeme kullanmamaları konusunda öğrencileri uyardı. Yapılan araştırmalarda suya ve gıdaya karışan mkiroplastiklerin anne karnındaki bebekleri bile etkilediğine dikkat çeken TEMEL, cam şişe ve bez çanta kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde yakın zamanda bitkilerimizi yetiştirecek toprak, içebileceğimiz su kalmayacağına vurgu yaptı. 


Söyleşi soru cevaplı olarak geçti ve sorulara doğru cevaplar veren her öğrenciye okul tarafından Bilim ve Teknik Dergisi hediye edildi. Söyleşi sonunda Bursa Gemlik İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet DURAN böyle etkinliklerin devam edeceğini belirterek Sayın Temel’e çok verimli geçen söyleşiden dolayı teşekkür etti. TÜBİTAK tarafından hazırlanan katılım ve teşekkür belgelerini Prof. Dr. Hamdi TEMEL ve Okul müdürü Birol Kartı beye takdim ederek program sonlandırıldı.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR