Fısıltı HABERLERİ
HV
28 NİSAN Pazar 18:16

TYB Sakarya’dan İki Fen Lisesi’nde Âşık Veysel Paneli

Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi, Cumhurbaşkanlığınca ilân edilen 2023 Âşık Veysel Yılı Etkinlikleri çerçevesinde, Sakarya’daki iki Fen Lisesinde Âşık Veysel Paneli gerçekleştirdi. Serdivan 15 Temmuz Şehitleri Fen Lisesi ile Arifiye Necmettin Erbakan Fen Lisesi’nde düzenlenen ‘Âşık Veysel Bize Ne Söyler?’ başlıklı panelde, SAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Anabilimdalı Başkanı Dr. Mehmet Özdemir ve Yazar - TYB Sakarya Şubesi Başkanı Fahri Tuna, merhum Âşık Veysel’in Türkçeye ve Halk edebiyatına kattığı zenginliğe dikkat çekerek, ‘o ölümsüz türküleriyle bize, devleti, milleti, cumhuriyeti, bayrağı, kardeşliği, dostluğu, doğayı ve tüm insanları sevmeyi söyledi, söylüyor’ dediler.  15 Temmuz Şehitler Fen Lisesi’ndeki paneli, 10. Sınıf öğrencilerinden Betül Gülmez yönetirken, Özdemir ve Tuna, gençlerin Âşık Veysel ile ilgili sorularını da cevaplandırdılar.  

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-10-2023 10:04   Güncelleme : 27-10-2023 10:20
TYB Sakarya’dan İki Fen Lisesi’nde Âşık Veysel Paneli

İkinci panel ise, 17 Nisan 1940 tarihinde açılan ve Âşık Veysel’in 25.01.1942 tarihinden itibaren üç ay süreyle Müzik dersi verdiği Arifiye Öğretmen Lisesi’nin halen Arifiye NE Fen Lisesi’ne dönüştürülen binasında gerçekleştirildi. Okulun Müzik öğretmeni Derya Demirdilek’in yönettiği panelde Dr. Mehmet Özdemir, Âşık Veysel’in Türkçeye ve türkülerimize kattıklarının, Yazar Fahri Tuna ise devlet, millet ve doğa sevgisine kattıklarının üzerinde durdu. Tuna, Âşık Veysel’in ilki 1942’de olmak üzere Adapazarı’na 1954, 1957 ve 1964’te dört kez geldiğinden söz etti. Öğrencilerin ilgiyle izledikleri panelde bir de sürpriz yaşandı. 80 yaşındaki Taraklılı emekli sınıf öğretmeni Ahmet İşsever, toplantıya katılıp kendisinin öğrencisi olduğu Arifiye İlköğretmen Okulu’na, Âşık Veysel’in 1957 yılındaki ziyaretiyle ilgili gözlem ve anıları anlattı. Panel, Türk Halk Müziği Sanatçısı İsmail Özmert’in seslendirdiği birbirinden güzel beş Âşık Veysel türküsü ile sona erdi. 


TYB Sakarya Şubesi Başkanı Fahri Tuna, sayısal ağırlıklı iki Fen Lisesi müdürleri Nermin Demirbaş ve Eray Uğur Çam’ı, ‘gençleri sadece tek yönlü değil, tarih kültür ve sanat açısından da donanımlı’ yetiştirmeye yönelik etkinlik düzenledikleri için kutladı.

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR