Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenleri Dr. Öğr. Üyesi Murat Koca, Dr. Öğr. Üyesi Serpil Sevimli, Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Arvas, Öğr. Gör. Yasemin Yetkin ve Öğr. Gör. Mehmet Can Taneri ziyaret ettikleri okulda öğrencilerle sınıflarında bir araya geldiler.
“OKULDA BİLİMLE DOĞANLAR”
“Okulda Bilimle Doğanlar” mottosu altında "Doğanlar'dan da Aziz Sancar çıkabilir", "Ben de yaparım", "Mini Bilim Söyleşileri", "Okulda ve Çevrede Proje Çalışmaları" alt temalı konular değinilerek özgüven ve motivasyon sağlayıcı sohbetlerin edildiği buluşmalarda, öğrencilerin meraklı sorularına cevaplar verildi; bilim ve teknolojiye dair kısa paylaşımlarda bulunuldu ve öğrencilerin sanal gözlük kullanma deneyimi yaşamalarına imkan verildi.
ÇOCUKLAR SEVİNDİ
Sınıflarında farklı yüzler gören ve değişik konularda bilgiler edinen çocuklar sevinçliydi. Etkinlikte gönüllülerin gönderdiği hediye kitaplar da çocuklara dağıtıldı. Bu hediyeler sebebiyle Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Prof. Dr. İsmail Kocaçalışkan ve Doç. Dr. Handan Yalvaç Arıcı ile arkadaşlarına gıyabında teşekkür edildi.
Okula TÜBİTAK yayınlarından Bilim Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerinin bir yıllık aboneliğini de hediye eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata yaptığı değerlendirmede, “Kırsaldaki köy ve kasaba okullarında eğitim gören çocukları önemsemeliyiz. Onlar pek çok temel görevlerini ve işi kendi başlarına yerine getirmek durumunda olan çocuklar. Gelecekte öncü işler ortaya koyabileceklerine inanıyorum. Her şehirde en az bir üniversite olmasına rağmen kırsaldaki okulların akademik camiadan ve birikimlerinden çok az faydalanıyorlar. Sahada gönüllü olarak faaliyet yürüten akademisyenlerin çoğalması lazım. Gönüllü faaliyetler özendirilmelidir. Akademisyenlerin öğretmenlere yönelik faaliyetlerinin yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Kendi kendine öğrenmek, öğrenmeyi öğrenmek, takım çalışması gibi pek çok konu sürekli gündeme getiriliyor ve konuşuluyor ama maalesef altı tam olarak doldurulmuyor. Bu bağlamda gerekli olan yetkinliklerin nasıl kazandırılacağı ve kimin bu işi ne kadar bildiği yeterince belli de değil. Sınav odaklılık kaygıyı da artırıyor ve okullarda uygulamalı etkinlikler neredeyse proje yarışmalarıyla ancak yürütülebilir düzeye gerilemeye başladı. Bu durumun neredeyse eğitimin her düzeyinde, çocukların büyük oranda test çözmeye ve sınavlara hazırlanmaya yönelik faaliyetlere odaklanmış olmalarından kaynaklandığını düşünüyorum” dedi ve Van’ın Edremit ilçesi Doğanlar Köyü’nde özveriyle görev yürüten öğretmen ve idareciler ile okul çalışanlarının sıcakkanlı, samimi misafirperverliklerinin pek çok takdirin ötesinde olduğunu da vurguladı.
HABER; Bülent ERTEKİN