Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 19:10

Yapay Zeka’da Göbek Bağımızı Kendimiz Kesmek Zorundayız! Teknolojiler de en az onları yapanlar kadar yanlı!

Yetenek Avcıları Fikir Akademisi (YAFA) Direktörü Prof. Dr. Mevlüt Özben’den teknolojiler ve özellikle de yapay zeka tabanlı teknolojilerin yanlılığı, taraflılığı üzerine gündem oluşturacak açıklamalar geldi. Özben, teknolojilerin de en az onları üretenler kadar yanlı olabileceği uyarısında bulunarak tüm alanlarda yapay zeka tabanlı teknolojileri satın alan ve kullanan değil, üreten, satan ve kullanan olmamamız gerektiğinin hayati bir mesele olduğunu söyledi.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 29-01-2024 10:32
Yapay Zeka’da Göbek Bağımızı Kendimiz Kesmek Zorundayız!  Teknolojiler de en az onları yapanlar kadar yanlı!

Yapay zeka tabanlı teknolojileri ithal etmek ve onları kullanmak merdaneli çamaşır makineleri ithal etmek ve onları kullanmaya benzemez diyen Prof. Dr. Mevlüt Özben, alameti farikası veri olan yapay zekanın üreticisi değil de sadece kullanıcısı durumunda olmanın yakın gelecekte mühim bir güvenlik konusu haline geleceğine dikkat çekti. Bu yüzden tüm alanlarda, başta devlet olmak üzere tüm yatırımcıların bu bilinci ekonomik kazançla birlikte düşünmesinin gerekliliğine vurgu yapan Özben kendi çalışma alanları ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

Teknolojilerin de yanlılığı realitesini göz özünde bulunduran (YAFA), ülkesini ve milletini önceleyen bir teknoloji tasarımı yapmak üzere çalışmaktadır. 
Bu noktada yazılımcı arkadaşlarımızla sürekli konuşuyoruz; onlar en doğru modele dayanan bir algoritma için çalışıyorlar. Ancak tüm bu uğraş içerisinde en önemlisi ve sorumluk isteyen taraf, söz konusu bu teknolojilerin bütüncül olarak tasarımlarının yapılmasında…

 YAFA direktörü olarak benim imzamı atacağı yer de tam olarak burası. Yani, doğru, güvenilir bir modelin geliştirilmesini organize etmek ve ortaya çıkacak teknolojiyi güvenlik başta olmak üzere ülke ve milli değerler bağlamında tasarlayabilmek. 
Şurası açık ki, bir Big Data çağında yaşıyoruz. 20. Yüzyılda petrol ne ise içinde bulunduğumuz 21. Yüzyılda da “veri” odur. 

Bu yüzden, sadece YAFA’nın üzerinde çalıştığı konularda değil, tüm sahalarda, ülkemize ait veriler içeride kalsın, hatta mümkünse ülke dışı verilerde ülkemize girsin istiyoruz.     

Prof. Dr.Mevlüt Özben 
Atatürk Üniversitesi Öğretim üyesi

HABER; Bülent Ertekin

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR