ETD’den "Güçlü Kadın Güçlü Sakarya" programı

Ekonomi Ticaret Derneği olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü vesilesiyle “Güçlü Kadın Güçlü Sakarya” programı düzenledi.

GÜNCEL - 07-03-2024 18:58

ETD’den

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem ERDOĞAN, Baro Başkanı Av. İlknur EBİZ YILDIZ, Sanayici İş Kadını Yıldız BEZEK’in konuk olarak katıldığı programa ayrıca Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Divan Kâtibi ve Meclis Üyesi, TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu, MÜSİAD ve SakaryaGiad Kadın üyeleri ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Ekonomi Ticaret Derneği Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı R. Şamil Dedeoğlu şunları dile getirdi;

“En başta kadının manasına, yaratılışta kazandığı büyük vasfa işaret etmek isterim. Kadın, Allah'ın Hay ismi şerifinin tezahürüdür. Yani canlılık, hayatiyet onda husule gelir. Doğurganlık kelimesi bu vasfı açıklamaya yetmez kanaatimce. Kadını doğadaki dişiden ayırt eden eşrefi mahlukat olan insanı hayata getirmesidir. Bahsettiğim kadının bu cevheri, topyekûn hayatın her alanına sirayet etmiş bir var etme, yara sarma, iyileştirme gücüne dönüşmüştür.

İş hayatinin şartlarının kadının bu ulvi yönünü, cevherini yok etmeyecek şekilde düzenlenmesi elzemdir. Bu sözleri sadece kadının annelik vasfını yüceltmek için sarf etmiyorum. Kadın erkek eşitliğinin düz ve boyutsuz şekilde algılanması fiziki avantaja sahip erkeklerin yaptığı her işi kadınların da yapacağı gibi bir yanılgı doğurdu. Bu söylediğim kadınları belli alanlardan uzak tutmak olarak anlaşılmasın. Tam tersine kadınların işaret ettiğim potansiyelini fark edecekleri, öne çıkaracakları yeni mecralar açmak zorundayız. Bu noktada teşvik edici, yeni ve kalıp kırıcı yöntemler benimsenmeli. Türkiye çalışma saatlerinin çok uzun olduğu, vahşi kapitalizm manzaralarının görüldüğü bir ülke. Kadının cevherini, kreatif gücünü budayan, gözünün ferinin soldurulduğu düzenler, sermaye sahiplerinin ucuz iş gücü talebini karşılamaktan başka değer oluşturmuyor kanaatindeyim. Bu konuyu iş dünyası temsilcileri olarak esaslıca ele almamız gerektiğini düşünüyorum."

Moderatörlüğünü ETD Yönetim Kurulu Üyemiz Mehtap YILMAZ’ ın (Prohes Proje) yaptığı Güçlü Kadın Güçlü Sakarya Programında ETD Üyeleri ve konuklar sırayla kendilerini tanıtarak faaliyet alanları hakkında kısa bilgi verdi.

Açılış bölümünün ardından moderatör Mehtap Yılmaz “Güçlü ise o toplumda güçlüdür, bu akşam gücümüze güç katmak için bizleri yalnız bırakmayan siz değerli kadınlara çok teşekkür ederiz” diyerek programın konuklarına sorular iletti.

Programa özel konuk olan KEFEK Başkanı Ak Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Gazze ve Filistin de bu kadar çok kadın ve bebek ölürken 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü gönül rahatlıyla kutlayamadıklarını söyleyen Erdoğan, şunları dile getirdi:

Gazze’de büyük bir katliam var

“Gazze de çok büyük bir soykırım, katliam ve uzun yıllardır devam eden büyük ölümler var. Özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinden giden bir soykırım çünkü annelik çok kıymetlidir dolayısıyla annelik çoğalma demektir aslında tamamıyla kadınları hedef almış durumdalar. Şuan binlerce kadın binlerce çocuk katledilmiş durumda. Böyle bir ortamda 8 Mart’ı da hakkıyla ve coşkuyla kutlayamıyoruz. Bize düşen de artık 21. yüzyılda bu kadar acıyı da bizzat görüyorken, her nokta da dile getirmek ve ifade etmek önemli. Gücümüz neye yetiyorsa."

Kadınların sosyal yaşamdaki varlığı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Erdoğan “Gerek siyasette gerek iş yaşamında kadınların nicelik bakımından sayısının artmasından ziyade varlıklarının getirdiği başarıya odaklanmak önemli. BU konu sayısal başarıdan daha önemlidir.” Dedi.
KEFEK Çalışmaları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Komisyon Başkanı ve Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan; “Yapay zekanın öne çıktığı günümüzde kız çocuklarımız ve genç kızlarımızı bu yeniliğe kanalize etmek ve alanda uzman olarak yetiştirmek üzerine projeler yürütüyoruz" diyerek mühendis kızlar projesi hakkında bilgi verdi.

Rol modellere ihtiyacımız var

Baro Başkanı İlknur Ebiz Yıldız, "Görünmek istenmeyen, üstü kapatılmaya çalışan bir cinsiyetin mensuplarıyız biz. Bu mücadelenin içinden geliyoruz. Bizi her ne kadar görmek istemeseler de biz varlığımızın ispatı manasında yaşadığımızı göstermeliyiz. Kadınların bu anlamda desteklenmesinde deneyim transferinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim başarı hikayelerine ve rol modellere ihtiyacımız var. Var olan başarıların daha fazla gösterilmesi gerekiyor. Kadınlarla ilgili olarak eşitlik algısının adalet temelli kurulması çok önemlidir. Adil bakış açısı ve uygulamalar kadınlara hakkını verecektir. Cam tavanlar her yerde var. Bunun önüne geçmek rol modelleri artırarak olur" dedi.


Tüm sorunlarında temelinde eğitim var

Sanayici İş Kadını Yıldız Bezek de hızla değişen ve gelişen dünyada, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu zor kararlar için güçlü sezgiler ve yıkmanın yapmaktan kolay olduğu bir dinamizmde yapıcı yaklaşım gibi özelliklere sahip kadınların iş dünyasındaki varlığının önemine dikkat çekerek “Teknik beceri setleri yüksek kadınlar olmalıyız ve yetiştirmeliyiz. Her alanda olduğu gibi kadın ile ilgili yaşanan sıkıntıların temelinde de yine eğitim var. Özellikle erken dönemden itibaren çocukların bu konuda bilinçli olarak yetiştirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor.

Plaket Takdimi

Programın sunuculuğunu üstlenen ETD Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Yılmaz, “Kadın güçlü ise o toplumda güçlüdür, bu akşam gücümüze güç katmak için bizleri yalnız bırakmayan siz değerli kadınlara çok teşekkür ederiz” diyerek konuklara iş dünyasında kadının yeri ile ilgili sorular iletti.

Programın sonunda konuklara ETD Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Dedeoğlu tarafından plaket takdim edildi.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Özel Açılım Okulları'ndan Sanat, Bilim ve Kültür Şöleni: Agora AVM'de sergiyle açıldı!

Özel Açılım Okulları'ndan Sanat, Bilim ve Kültür Şöleni: Agora AVM'de sergiyle açıldı!

25-04-2024 - GÜNCEL

BİMUD’dan Sakaryalı belediye başkanlarına “hayırlı olsun” ziyareti

BİMUD’dan Sakaryalı belediye başkanlarına “hayırlı olsun” ziyareti

25-04-2024 - GÜNCEL