Fısıltı HABERLERİ
HV
16 NİSAN Salı 07:24

BEYKOZ’DA KIRKLAR SULTAN

Emine AYDEMİR
Emine AYDEMİR
Giriş Tarihi : 23-11-2022 14:23

BEYKOZ’DA KIRKLAR SULTAN


Evliyalar şehri İstanbul’da, Beykoz denilince akla ilk gelen şüphesiz Yuşa Tepesi ve Yuşa As’dır. Karadeniz ve Marmara’yı aynı anda görebildiğiniz bu tepede, 17 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde kabri ile Yuşa a.s karşılar sizi. Heybeti ve nuru ziyaretçilerini derinden etkiler. 
Maneviyat dolu yolculuğa çıkmak istediyseniz eğer, Beykoza gitmişken Yuşa as’a yakın konumlarda ziyaret edebileceğiniz mübarekler hayli fazladır. Mesela; Akbaba Sultan (Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocalarındandır), Şemsi Sultan, Uzun Evliya (Leblebici Baba), Tezveren Dede, Çakmak Dede ve Kırklar Sultan..
Yuşa as’a yaklaşık 15 dk mesafede yeşil, şirin bir köy vardır; Dereseki köyü. Huzur dolu bu köye sizi çeken Kırklar Sultandır. Türbesine güzel kokular alarak yaklaşırsınız, 9 metre uzunluğunda yeşil sandukasına yaklaştıkça koku artar, sanki sizi farklı alemlerde gezdirir ve tüm sıkıntılarınız hafifler.
Yaşadığı yıllarda, insanlara olan yakınlığı ve güler yüzü ile çok sevilen Kırklar Sultan Hazretleri'nin üstün keramet sahibi bir kimse olduğu rivayet edilmektedir. Peygamber Efendimiz s.a.v’in soyundandır, Seyyiddir. İstanbul Zeytinburnun’da bulunan Seyyit Nizam hz ile de aynı soydan geldiği bilinmektedir.
Pir Abdulkadir Geylani hz’nin yüzlerce talebesinin içinden birincisidir. Ülkemizde ve diğer şehirlerde bulunan kırk sultanın en başıdır. Ledün ilmine sahiptir. Hızır aleyhisselam, dostudur. Kırklar Sultan Hazretleri'nin kerametlerinden biri, insanların düşüncelerini okuyabilmesidir. 
Mübarek Kırklar sultan geceleri tan yeri ağarana kadar İstanbul dahil Türkiye’nin her tarafını dolaşan evliyalardan biridir. İnsanlara kötülük gelmesin diye her gece dua eder. Ayrıca Rasulullah s.a.v ile her Cuma gecesi görüşen ender evliyalardandır.
İstanbul'un fethine talebelerini de yanına alarak katılan Kırklar Sultan, derenin setinde talebeleri ile birlikte şehit olmuştur. Köy, "Dereseki" ismini oradan almıştır. Kabri manevi bir keşif ile Kanuni Sultan Süleyman zamanında Nakşi Şeyhi Kemal Efendi tarafından tespit edilmiştir.
Türbede görevli hoca efendiden aldığımız bilgilere göre; Mübareği gizliden şuan hali hazırda yaşayan çok Allah dostu ve alim ziyaret etmekte ve ondan himmet istemektedirler. Çok samimi ve temiz bir kalple gelip dua eden Rabbimin bazı kullarına kendisini gösterdiği de görülmüştür.
İstanbul’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken büyük evliyalardandır. Allah şefaatlerine himmetlerine dualarına nail eylesin. Aminnn..
Muhabbetle..
Emine Aydemir

YORUMLAR