Fısıltı HABERLERİ
HV
28 MART Perşembe 14:11
1 Advert

ÇOÇUKLARIM İÇİN PAYIMA DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIM

Fatma Nur Özcan
Fatma Nur Özcan
Giriş Tarihi : 16-09-2022 10:14

ÇOÇUKLARIM İÇİN PAYIMA DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIM


Çocuklar ile iletişim ve davranış şeklimiz değinilmesi gereken çok önemli bir husus olduğu düşüncesindeyim , gerek çevreden gerek de sosyal mecralardan görmüş bulunduğum bazı yanlış davranışlar bana bu yazıyı yazmam gerektiğinin sinyalini verir oldu. 


Sevgili okurlarım Temel Yapı Taşı : AİLE isimli yazımda bu konuya yüzeysel olarak değinmiştim şimdi ise ayrıntıya inmek niyetindeyim. 


Bildiğiniz üzere bizim çocuklarımız geleceğin anne ve babaları olacaklar bizim onlara aşılayacağımız ve örnek olacağımız davranış , fikirlerin bir çoğuna ister istemez sahip oluyorlar çoçuklar ile iletişimin ne denli önemli olduğu buradan da anlaşılıyordur.   

Öncelikle çocuğumuzun yaşı bu aşamada devreye giren önemli bir etken , karşımızdaki insan kendi kararlarını verebiliyor mu , yoksa sizin kararlarınız ile mi hareket ediyor?   

Ben bu yazı da kendi kararlarını verme aşamasında sorun çeken çocuklara ve sorun çekmemesi için yapılması gerekenlere değineceğim yani birey olma aşamasındaki en önemli adımlardan birine , bu aşamada çocuklarımızın daha doğru kararlar verebilen , özgüven ve sorumluluk sahibi insanlar olmasında ailenin görevleri de elbette var , yazının kalan kısmında yapılması durumunda çocuklarımızın gelişim aşamasına katkı sağlayacağı düşüncesindeyim.   

Bölümler halinde ;

1.Çocuğumuzun sorumluluk bilincini oluşturmak için yapabileceği ufak tefek yaşına ve kabiliyetine göre görevler vermek (oyuncaklarını topla ,yatağını yap , ekmek almaya göndermek,.). 

2. Aile bireyleri ile beraber görev dağılımı yapılarak haftada en az bir kez olmak şartı ile faaliyette bulunmak . (kek yapmak , ev temizliği, bahçeden sebze , meyve toplamak)

3. Çocuklarımızın daha duyarlı bireyler olması aşamasında kendi birikimlerinin bir kısmı ile ihtiyaç sahibi olan arkadaşlarına ihtiyacı olan eşyayı nazikçe ve kırmadan hediye etmesi, İnsanları sevmesini ve birikim bilincini geliştirir.  

4. Haftada en az bir kez akraba ziyaretinde bulunmak, İslami tabiri ile Sıla-i Rahim de bulunmak , çocuklarımız ile akrabaları arasındaki bağları güçlendirir , ayrıca daha saygılı ve duyarlı bireyler olmaları için önemli bir aşama olacaktır. 

5. Ailecek haftanın belli günleri dışarıda vakit geçirmek, yeni yerler keşfetmek hem sizin hem de çocuğunuzun ufkunu genişletir.  

6. Dışarıda sağlıksız gıdalar tüketmek yerine evde el birliği ile yapılan lezzetler aile bağını kuvvetlendirecek ve kalan ömrünüzü daha sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.  
 
7.Çocuklarımız ile bolca oyun oynamak evde veya dışarıda hava durumuna göre değişkenlik gösterebilir oyun oynamanız aile bağlarını güçlendirir ve çocuğunuzun güzel anılar biriktirmesine katkı sağlar.

8. Eşyalara değil evlatlara değer ver!  

Evde çocuklar oyun oynadığında aman dikkat et vazo kırılacak, aman dikkat televizyon kırılacak gibi sözler sıkça söyleniyor, ancak telaşa gerek yok, eğer var diyorsanız müsaade edin dışarı çıksın oynasın, tabi her zaman dışarıda oyun oynanmıyor özellikle kışın o sebeple çocukların bir oyun odalarının olması şart.

9. Okul dışında da kendine vakit ayırması için farklı aktivitelere yönlendirilebilir ancak ilgisini çekiyor olması önemli, bu tür aktiviteler zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlayacaktır. ( satranç, yüzme, basketbol, bisiklete binme vb.)

10. Alışverişe beraber gitmek ancak marketin bir köşesinde onlara verdiğimiz alışveriş listesini tamamlamalarını izlemek, yaşları büyükse yalnız gidiledebilir. Görev bilinci oluşturur ve özgüvenlerini artırır.

11. Çocuklarınız ile beraber aile ile izlenebilecek onlarında fikirlerini alarak animasyon izlemek, evde veya sinemada ayrıca beraber bir süre belirlenerek okunan kitap da aile bağlarınızı kuvvetlendirecek ve kültür seviyenizi artıracaktır.

12. Çocuklarımızın okuldaki davranışlarını takip etmek var ise eğer akran zorbalığı acilen müdahale etmek, zorba olan çocuğumuz ise de konuşarak acilen konuyu halletmek gerekmektedir çünkü çocuğumuzun okula olan sevgisini çok etkiliyor bu durum.  

13. Çocuklarımız ile bolca sohbet etmek, ev ile ilgili alınacak bir karar var ise onlarında fikrini sormak çocuklarımızın değerli hissetmesini sağlar. ( boyanın rengi, yapılacak yemek vb.)

14. Çocuklarımıza manevi bilgileri de aktarabilmeliyiz atalarımızın da dediği gibi “ağaç yaş iken eğilir “ maneviyat bilinci daha sağlıklı bir zihine sahip bireyler oluşuna katkı sağlayacaktır.  

15.Çocuklarımızı kendi ellerimizle teknoloji bağımlıları yapmayalım onları susturmak için ellerine tablet, telefon vermeyi tercih etmeyelim, onların zararlı içeriklere maruz kalmasına müsaade etmeyelim, zihinsel ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilemeyelim.  

16. Çocuklarımızın başarılı ve kabiliyetli olmadığı konuların üzerine düştüğümüz kadar kabiliyetinin olduğu ve başarı yüzdesinin fazla olduğu yönlerini de geliştirmesini destekleyelim, çünkü desteklenmez ise kabiliyeti olan konuda kabiliyeti azalabilir hatta yok olabilir.  

17. Çocuklarımız doğru bir şey yaptıklarında onları tebrik edelim çünkü tebrik edilmek hoşuna gidecek ve bir dahaki sefere de daha da iyi işler yapmak için can atıyor olacaktır.  

18.Unutmayın anne ve baba olmak evin geçimini sağlamak ile bitmiyor. Eğitimleri, ahlaki yönden gelişmeleri, saygı kavramı gibi bir çok hususu bizden veya yakın çevreden görüyor, duyuyor ve hayatlarına geçiriyorlar.  

Ailenin ne denli önemli olduğunu yukarıda oldukça fazla belirttim lütfen payımıza düşeni fazlası ile yapmaktan geri durmayalım onlar bizim çocuklarımız, aynı zamanda Allah'ın emanetleri unutmayalım.  

Allah'a emanet olun sonraki yazılarda görüşmek nasip olur inşallah.

Fatma Nur Özcan

YORUMLAR