Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 08:55

FINDIK  Fındık, bölgemizde önemli bir gelir kaynağı olduğu gibi ülkemizin önemli  ihracat ürünleri arasında yer almaktadır.

Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Giriş Tarihi : 13-11-2023 10:43

FINDIK 
Fındık, bölgemizde önemli bir gelir kaynağı olduğu gibi ülkemizin önemli  ihracat ürünleri arasında yer almaktadır.

Fındık, eski tarihlerden itibaren insanoğlunun beğenerek tükettiği ürünlerin başında gelir. Zira Antik dönemde Karadeniz bölgesinde " Pount Exinus" ve " Pontik" adı verildi. Çin kaynaklarına göre fındığın anavatanı Çin, Roma kaynaklarına göre ise Karadeniz Bölgesi 'dir.
Evliya Çelebi, Trabzon 'a yaptığı bir seyhatte " Dağlarında taşlarında cümle ormanları fındıktır." demiştir. Sultan l. Mahmut 1739 yılında Fransa ile bir ticaret anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşmaya göre Osmanlı Devleti 'nin ihraç edeceği ürünlerin arasında fındıkta vardır. Osmanlı Devleti, 17, 18 ve 19. Yüzyıllarda Avrupa 'ya bol miktarda fındık ihracatı gerçekleştirmiştir.
Dünya 'nın en büyük fındık ihracatçısı olan , Osmanlı Devleti, II.Abdülhamid Döneminde tarım ve sanayileşmeye önem verdi. Ülkenin ekilebilir arazilerini tespit etmek için ziraat mühendisleri görevlendirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda Kocaali 'nin fındık üretimine elverişli olduğu tespit edildi.Geçim sıkıntısına son vermek umuduyla 1908 den itibaren bölgeye fındık dikilmeye başlandı.
İzmit Mutasarrıflığı Girasun'dan 10 bin adet fındık fidesinin  getirelerek Kocaali 'nin köylerine dikilmesini talep etti. Bu durum ziraatın gelişmesine destek olacağı gibi halka yeni bir geçim kaynağı olacaktı. Aynı zamanda üretime destek olacaktı, bölge ekonomisini canlandıracaktı. 10 Ağustos 1908 tarihinde Osmanlı Orman Maden ve Ziraat Bakanı Mavro Kordato Efendi 'nin imzasıyla bizzat Osmanlı 'nın eliyle Kocaali 'ye fındık dikimi gerçekleştirildi. Fakat hava koşullarının kötü gitmesi sebebiyle Girasun'dan fındık fidelerinin gelmesinde sıkıntı yaşanmıştır. Akabinden 31 Mart darbesi ile Osmanlı Ülkesi 'nin karışması ve sonrasında Kocaali 'ye fındık dikimi işlemi sürekli ertelendi 
Bunun üzerine Kocaali halkı seferber oldu. Delisafa adlı bir Rum tüccarla anlaşma sağladı. Delisafa Girasun'dan fındık fidelerini getirecek parayı temin etti. Kocaali halkı da devletten aldığı fide desteğiyle ona olan borcunu ödeyecekti. Cumhuriyetin ilk  dönemlerde kaza merkezi olan Karasu 'nun hemen hemen bütün köylerinde fındık dikimi gerçekleşti.
Günümüzde de Sakarya 'nın en çok fındık rekoltesi olan ilçesi Kocaali 'dir. Bölgenin iklime en uygun fındığı Delisafa 'dır. 
Kaynak Tarihi ve Kültürel Mirasıyla Kocaali.

YORUMLAR