Fısıltı HABERLERİ
HV
09 MAYIS Perşembe 19:35

MADEN DERESİ

Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Kerim ÇATALBAŞ ( Yazar & Karikatürist )
Giriş Tarihi : 07-11-2023 10:38

MADEN DERESİ
Maden Deresi, Karasu ve Kocaali ilçelerinin sınırları içinde yer almaktadır. Yemyeşil vadiler içinde, Yeşili ve doğal güzelliği ile yerli turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Özellikle yaz aylarında günübirlik ziyaretçilerin ve piknikçilerin her geçen gün artarak, ilgisini çekmektedir
Maden Deresi olarak bilinen bu derenin asıl adı bütün arşiv belgelerinde ve haritalarda Karasu Deresi şekline geçmektedir Maden Deresi mekanında, yaklaşık 120 yıl önce kurulan maden fabrikasından dolayı isim değişikliğine uğramıştır.
Avrupa’dan getilen maden mühendisleri, pek çok noktada simli kurşun ve çinko madenlerine rastladılar. İstanbul ile yapılan görüşmeler neticesinde büyük bir fabrika yapılmasına karar verildi. Bunun üzerine, Osmanlı Madenleri Anonim Şirketi Kuruldu.
Günümüzde Maden Deresi olarak adlandırılan mekan, maden şirketlerinin ana merkeziydi. Burada maden cevherlerinin topraktan ayrıştırıldığı ve birtakım işlemlerden geçirildiği fabrika bulunuyordu. Fabrika içinde yurt dışından getirilen makinalar mevcuttu. Elektrik elde etmek, sel ve taşkınlardan korunmak için fabrikanın yukarsında büyük bir baraj inşa edilmişti. Ayrıca hastane , bakkal ve baruthane de bulunuyordu. Maden şirketi tarafından derelerin üzerine köprüler inşa edilmiş. Karasu Deresi boyunca Kuyumculu ve Karasu Köyü’ ne kadar yollar yapılmıştır. Maden ocaklarından çıkarılan cevheri fabrikaya taşımayı kolaylaştıran raylı taşıtlar yapıldı.
Çoğu Kocaali’de olmak üzere,13 Farklı köyde kuyular açılmıştı. Kuyuların içinde hummalı çalışmalar yapılıyordu. Çıkarılan cevher fabrikaya  getilirek topraktan ayrıştırılıyordu. Bütün bu işlemler için çok miktarda barut gerekiyordu. Dinamit gibi patlayıcılar sayesinde kuyulardaki işlemle hızlanıyordu.
Kaynak, Tarihi Ve kültürel Mirasıyla Kocaali

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR