Fısıltı HABERLERİ
HV
30 NİSAN Salı 01:37

NAMUS NAMUS-U EKBER (Cebrail A.S.)

Ahmet AYDIN ( YAZAR )
Ahmet AYDIN ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 16-04-2024 15:55

Adı Var Kendi 

NAMUS
NAMUS-U EKBER (Cebrail A.S.)

     
     Bu iki kelime çok mühim anlamlar ifade ediyor. Günümüzde, günümüz insanları için ise daha çok anlamlar ifade ediyor.
     NAMUS, "Ben insanım" diyen her kişide  olması gereken özelliktir. Namus, aslında farklı farklı isimler ile izah edilse de hepsi tek bir kapıya çıkıyor,  NAMUS.
     NAMUS, ırz, dürüstlük, liyakat, doğruluk, erdem, kanun, din, iffet, edep, hayâ, nizam, emniyet, haysiyet, şeref, mahrem, onur, erdem, izzet, ekrem, vakar, 
     NAMUS, İnsanda kalben huşû, ruhen incelik, yaşayışta nezaketlik verir.
     Namussuz kişi ise kalbi katı, ruhu sert mizaçlı, yaşayışı ise ifsatçıdır, yalancı dır, bozguncudur. Haset, kin, nefret berabreinde gelir. 
     NAMUS  'İzzet-i Nefis' olarak da bilinir. İslamı gerçek anlamda yaşayanlar izzeti nefis sahibi olur. Nefsi veren Allah Azze ve Celle insanın şerefli, üstün kalabilmesi hatta insan olarak en yüce mertebelere ulaşmasını istemekte, dolayısıyla bunun yolunu da Kur'anda belirtmektedir. 
     İslam yalan söylemeyi, yalan şahitlikte bulunmayı şiddetle yasaklamaktadır. Yalan söyleyenler, yalan şahitlikte bulunanları münafık olarak addetmektedir. Münafıkların birinci mesleği yalan söylemektir.
Bismillahirrahmanirrahim
"İzzet, 
Allah'ın C.C. , 
Rasulunun ve 
Müminlerindir" 
(Münâfikûn Suresi, 8.Ayet).
     İzzet sahibi olanlara Allah Azze ve Celle hem bu dünyada hem de ahirette İKRAM edeceğini bildirmektedir.
     Günümüz insanı NAMUS kavramını yeteri kadar anlamış görünmüyor maalesef. Dar kalıp olarak sadece iffetli olmayı namuslu olmak sayarsak, çarkın on veya onbeş dişi varsa bir diş sağlam olur. Diğer dişler bozulursa çark değirmen taşını döndüremez. Dolayısıyla ekmek yapmak için un elde edemeyiz. 
     Özellikle eğitim, yönetim (SİYASET), adalet, hukuk, güvenlik, sağlık gibi insan hayatında en mühim şeylerde NAMUS kavramı elzem olmakta. Namussuzunu düşünmek bile insanı ürpertiyor. 
     NAMUS, ırz, dürüstlük, liyakat, doğruluk, erdem, prensip, din, iffet, edep, hayâ, nizam, emniyet, haysiyet, şeref, mahrem, onur, izzet, ekrem, vakar demiştik.
O halde;
NAMUS'lu insan yalaka olamaz.
Namuslu insan kul hakkı yiyemez,
NAMUS'lu insan iffeti çiğnetmez,
NAMUS'lu insan ırzını korur,
NAMUS'lu insan, liyakatlıdır,
NAMUS'lu insan doğru sözlüdür,
NAMUS'lu insan erdemlidir,
NAMUS'lu insan prensiplidir,
NAMUS'lu insan yaratanını tanır,
NAMUS'lu insan dindardır,
NAMUS'lu insan edeplidir,
NAMUS'lu insan hayalıdır,
NAMUS'lu insan kanunlara uyar,
NAMUS'lu insan güvenilir insandır,
NAMUS'lu insan haysiyetlidir,
NAMUS'lu insan şereflidir,
NAMUS'lu insan mahremi korur,
NAMUS'lu insan onurludur,
NAMUS'lu insan izzet sahibidir,
NAMUS'lu insan cömerttir,
NAMUS'lu insan cesurdur,
NAMUS'lu insan vakarlıdır,
Yalakalık yapan 
Kul hakkı yiyen,
İffetini ayaklar altına alan,
Irzını korumayan,
Liyakatlı olmayan,
Yalan konuşan,
Erdemli olmayam,
Prensipli olmayam, 
Yaratanını tanımayan,
Dini yaşamayan,
Edepsiz,
Hayasız,
Kanunlara uymayan, 
Güvenilir olmayan, 
Haysiyetsiz,
Şerefsiz,
Mahremini korumayan,
Onursuz,
İzzeti olmayan,
Cömert olmayan,
Korkak,
Vakarsız insan, insanlığını yitirmiş sayılır ve, Kur'an-da, "Bel hüm edal" diye vasıflanfırılmıştır. Bilakis onlar hayvandan da aşağı mahluklardır.
      Her meslek sahibi nasılki NAMUS'lu olmak zorundaysa, yönetmeye talibim diyen her siyasetçi de NAMUS'lu olmak zorundadır. Aksi halde bir müddet sonra esamesi okunmaz. Değil sadece kendine zararı, bir topluma hatta kocaman kocaman devletleri, milletleri, imparatorlukları, kırallıkları yıkar, tarumar ede ve yerinde yeller eser NAMUSSUZLARIN diyoruz.

Ahmet Aydın

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Erkek ile Kadın Ey Esirgeyen Bağışlayan Malikül Mülk Allah'ım, (C.C) ----Ahmey Bey Aç Gözlü! Meyveli Ağaç Gibi        Sabahleyin telefonum çaldı. Telefonu açmakta geciktim. Baktım arkadaşım. Whatsup'ta mesajı var.    -"Bugün müsait misin". Cevabım, Yarın Son Gün        Bugün mutluyum. Bugün daha umutluyum. İnsanlar kazanacak. İnsanlık kazanacak diyorum. Çabalar, gayretler boşa değilmiş. Tam da olması gereken yerde. Çoğu insanın arayıp da bulamadığı, ihtiyaçlarını gider Tövbe        Bugün evde hapis kaldım. Hapis diyorum. Yanlış anlaşılmasın. Rahatsızlığım beni eve hapis yaptı. Lakin bazen evde hapis kalmak da hayra vesile olabiliyor.         Şansımıza HUD SURESİ. Üçüncü ayetinde güzel yaşa Meyveli Ağaç Gibi        Sabahleyin telefonum çaldı. Telefonu açmakta geciktim. Baktım arkadaşım. Whatsup'ta mesajı var.    -"Bugün müsait misin". Cevabım, O Benim Pilanım        Soğuk bir gün. Dışarısı buz kesiyor. İşyerlerinin kapısı soğuk girip de sıcak kaçmasın diye kapalı. Arkadaşımla sözleştiğimiz gibi,   -"Seni binamızın önünde, dışarıda bekliyorum"dedim.  Azîzim, Kadınlar Anadır Olmaz Böyle Şey Çiçek Onlar Hatır İşi Hızlı Gitmek Lazım Kapat! Dinleme! Ya BAL Ya da YAL Bilinciniz Yerinde mi? Ateş Bacayı Sarmadan Tarih Unutmaz Ne Oluyoruz Ya Hu! Böyle Olur mu? Nereye Gitti? Böyle Olur mu? Unutmayın Şükür Rabbime Dikkat! Kedi Var Bir Daha Düşünün Almaz, Çalmaz, Doğrultmaz Kara Yusuf'un Torunları Bir Askerin Günlüğünden Misafir odasının da ışığı yanıyordu. Soran Çocuk: "İyi bilirirdik, İyi bilirdik İyi bilirdik." İman Gücün Var Akıllı mı, Akılsız mı? O Şimdi Cennette Hoş Suluklar Boş AĞAÇ DİKİN, YA DA... Alimler Ölmez Selam Sana Üç Ayetel Kürsi Galatasay'lıydım Susmasam Nere Baksan Gül Açıyor Biraz Sabredin Eğlence Değil Şükretmek ve Şükretmek Sinan Oğanı Dinlerken, Bıkkınlık } "HEZİMET" tir Markamız "Türkiye Yüzyılı" Müslümanı Sevmez SÖYLEYİN YAHU, NE YAPTI SİZE BU ADAM?.. SÖYLEYİN YAHU, NE YAPTI SİZE BU ADAM?.. Sizin İçin Yaşarız Yaşı Küçük Kendi Büyük Kulluk Yaraşır Sana, Sanki 33 Yaşında Emmi Dayı Geceleri saymazsanız 30 Tebrikleşme Günümüz. Baksana Birlikten Kuvvet Doğar Ayakkabılarını Çıkar Durup Düşünün Hayırlı Ola Inşallah Kolay Kıl Allah'ım . Eline Koluna Diline Sağlık İşini Takip Et Gençlerin Var Senin O ALLAH Kİ,