Fısıltı HABERLERİ
HV
25 NİSAN Perşembe 19:04

Resmi Tatillerde Fatura ve İrsaliye Düzenlenir mi?

Abdullah BİRİNCİ (Mali Müşavir )
Abdullah BİRİNCİ (Mali Müşavir )
Giriş Tarihi : 27-10-2022 17:57

 

* 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna göre; Resmi Bayram olarak, 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder” denilmektedir.

* Hafta-sonu çalışma veya tatil günü çalışma ruhsatı olmayan firmalar irsaliye ve fatura kesmeleri durumunda, çalışma durumlarını personel ücret bordrolarında göstermek durumundalar. Çünkü Vergi Müfettişleri tam kapsamlı incelemelerde ve böyle bir olasılık olması durumunda ücret bordroları ayrıca kontrol etmektedirler. Böyle bir durumda bordrolarda görünmeyen her gün için ayrıca ceza kesilecektir. Firmalar böyle bir riske girmek istemezler.

* Ayrıca, 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna göre; 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur. Dolayısıyla 29 Ekim’de irsaliye ve fatura kesilmesi kesinlikle söz konusu olamaz.

* Yukarıdaki durum dışında burada dikkat edilmesi gereken husus gerekli izin ve alt yapısını sağlayan mükelleflerin 29 Ekim dışında fatura ve irsaliye düzenlemesinde vergi otoritesi bakımından bir sakınca görülmediğidir. Bayram ve Tatil günü çalışma günü olmasına rağmen Bordroda görünmeyen mükellefler için ise düzenleyecekleri her bir irsaliye ve fatura kendileri için risk oluşturacaktır.

 

YORUMLAR