Fısıltı HABERLERİ
HV
27 NİSAN Cumartesi 09:43

YURTDIŞINA MI GİDECEKSİNİZ? O HALDE...

Nesibe TÜKEL ( YAZAR )
Nesibe TÜKEL ( YAZAR )
Giriş Tarihi : 21-08-2023 10:19

YURTDIŞINA MI GİDECEKSİNİZ? O HALDE...

Beyin göçü.
Gençler artık bu ülke de yaşamak istemiyor... 
Falan, filan gibi söylemler, haberler okur ve işitirsiniz ya, işte aşağıda Kanada'ya gitmiş bir arkadaşın gelmek isteyenlere samimi şekilde tavsiyeleri.

Şimdi arkadaşlar, Kanada'nın yapmış olduğu bu vize kolaylığı çok güzel bir şey ama Kanada'nın da gerçeklerini konuşmak gerekiyor. Realite'den uzak olmamak gerekiyor. Sonuçta buraya geliyorsunuz ama burada parayı ağaçtan toplamıyorsunuz. Burda da çalışmanız gerekiyor. 

Buraya ilk geldiğinizde gerçekten müthiş zorluklar yaşayacaksınız. Her gelen hemen hemen yaşamıştır, parası olanlar hariç. 3-5 bin dolar'la hiç bir şey yapılmıyor.   

Şimdi buraya geleceksiniz, vizeyi ödüyorsunuz, ailenizle hazırlık yapıyorsunuz, bavul alıyorsunuz. Bunların hepsi para, danışmana para veriyosunuz, uçak bileti alıyorsunuz çok pahalı. 

Ve sonra buraya geliyorsunuz size maalesef hemen çalışma izini vermiyorlar. En az bence bekleyeceğiniz süre 2 ay gibi gözüküyor. Bu 2 aylık sürede zaten çalışma iznini olmayacaktır. Şanslı iseniz tabi bulabilirseniz ve tabi kiralar çok yüksek. 

Ben kiraları az çok size anlatayım; buraya gelecekseniz en az 1-2 ay çalışamaya da bilirsiniz, çalışsanız dahi kiralar çok yüksek olduğu için, burada 1+1 evler 2.000-2.100 den başlıyor, yerine göre değişiyor. 

Toronto taraflarındaysanız daha pahalı, Montreal tarafındaysanız daha ucuz, Alberto tarafı daha ucuz. Yerine göre değişiyor ama ben genel insanların tercih ettiği Toronto tarafları yani GTA bölgesi olduğu için buradan bahsediyorum. 

Buraya gelirseniz Rentover de daha çok pahalı yani burası biraz daha ılıman bir yer. Yani fiyatlar çok uçuk 2000-2100 den başlıyor. Bu sadece ev ücreti.   

Bundan sonra elektrik ödeyeceksiniz bazı yerlerde hepsini ödüyorsunuz, internet ödüyorsunuz, 1+1 için bi 2500 dolar gözden çıkartın. Kiralarınızda birinci ay ve son ayın parasını ödeyeceksiniz. Bazı yerlerde anahtar ücreti alıyorlar 200 dolar. Yani anlayacağınız ilk kiraladığız yere 6000 dolar gidecek. 

Sonra yemesi içmesi faturası cartı curtu bunları hesaba katın. Yani parayla gelmezseniz gerçekten ilk zamanlar çok zorluk çekeceksiniz, bunu belirtmek istedim. Yani Kanada'ya herkesin gelmesini ben tabi ki istiyorum, ancak gelirken bunları bilmenizi istedim. 

Buraya parayla gelmezseniz ilk 6 ay-1yıl için problem olur. Sonra ummadığınız gibi olup geriye dönmek isteyeceksiniz bu da ayrı bir para. 

Uçak bileti biliyorsunuz çok pahalı, inşallah vize herkese çıkar ama çıktıktan sonra da bunları göz ardı etmeyin. Bunları düşünün derim çünkü bunlar gerçek şeyler hayalperest şeyler değil. Gerçekten insanların burada yaşadığı deneyimler bu şekilde, onun için varsa imkanınız en azından ilk başta parayla gelmenizi tavsiye ederim.

Evet,
Geldim...
Gördüm...
Burdayım (!) diyen bir arkadaşın samimi tavsiyeleri. Hâlâ yurt dışına çıkma özlemi içinde olanlara dikkatli bir şekilde okumaları ve erzaklarını ona göre ayarlamaları tavsiye edilir.

Eh gidene güle güle...
Kalana da selâm ve dua ile

Nesibe Tükel

YORUMLAR