Fısıltı HABERLERİ
HV
29 NİSAN Pazartesi 02:09

Genel Başkanı Ali KÜÇÜKKÖSEN "Emekli zammı ötelendikçe emeklilerin kaybı büyümüştür"

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali KÜÇÜKKÖSEN Ankara Ulus Meydanında emekliler ile emekli adaylarının emekli maaşları ayrıca sosyo~ekonomik gelişmişlik durumu hakkında basın açıklaması yaptı

SİYASET
Giriş Tarihi : 30-09-2023 10:27   Güncelleme : 30-09-2023 11:21
Genel Başkanı Ali KÜÇÜKKÖSEN

Genel Başkanı Ali KÜÇÜKKÖSEN;  Kıymetli Basın Mensupları
Emekliler hürmet görmeyi beklerken tabiri caizse lütuf görüyor. Çalışırken hakettiğini almak için mücadele ederken emekliliktede hak ettiğini alabilmek için mücadele ediyor. Fakat bu mücadelenin bile yasal zeminde örgütlü olarak yapılmasına imkan ve fırsat tanınmıyor. Kamu görevlileri emeklileri toplu sözleşmenin katsayı artışlarından yararlanıyor toplu sözleşmede emekliliğe ilişkin kazanımlardan yararlanıyor. Fakat sendikal örgütlenme ve toplu sözleşme masasında temsil edilme hakkından yararlandırılmıyor. 
Emekli Memur Sen olarak Memur Sen çatısı altında uzunca süredir sosyal medya mekanizmalarının tamamında emeklilerin sendikal örgütlenme haklarını dile getiriyoruz. Bu sorunu herkes biliyor herkes  söylüyor, ama çözümün anahtarı olmak için Memur Sen hariç kimse fiili eylemde bulunmuyor. Biz ayrıcalık yada hakkımız olandan fazlasını istemiyoruz. İnsan onuruna yakışır emekli aylığı, masada temsil hakkı ve sendikaya üyelik özgürlüğü istiyoruz. 
1 Ekim tarihinde çalışmalara başlayacak olan Türkiye Büyük Meclisinin önceliği ve gündemi kamu görevlisi emeklilerinin aylıklarının arttırılması ve kamu görevlisi sendikalarına üyeliği olmalıdır. Türkiye özgürlüğe, örgütlenmeye ve insan haklarına yönelik attığı adımlarla ve sosyal devlet uygulamalarıyla örnek alınacak ülke konumundadır. Devletimiz insanı önceleyen ve önemseyen birçok uygulamayı hayata geçirmiş her bir sözü fiiliyata dökmüştür. Biz Türkiye’nin gücünü ve büyüklüğünü biliyoruz.  Şartlar ne olursa olsun devletimizin sorumluluklarını yerine getireceğini umuyor ve bekliyoruz. Kamu görevlileri emeklileri olarak emekliler mağdur edilmesin, geçim sıkıntıları giderilsin. Örgütlenme beklentileri karşılık bulsun istiyoruz. 
Beklentimiz kamu görevlilerine yapılan seyyanen ödemenin emeklilere yansıtılması, çalışan ile emeklilerin arasındaki uçurumun azaltılması ve sorunların çözüme kavuşturulmasıdır. Ocak ayı beklenmeden emeklilerin bu sıkıntıları acilen giderilmelidir.
Emeklilik hazineye gider yada devlete maliyet değil, yıllarca emek verilmiş katkı sunulmuş, vergisini eksiksiz yatırmış sürecin sonunda elde edilmiş bir haktır. Emeklilik emekçi olduğumuz uzun çalışma hayatıyla elde edilmiş bir kazanımdır. Bu yüzden emekçi ve emekli arasındaki bağı kimsenin unutmaması gerekir. Mevcut durumda kamu görevlisi emeklilerinin alım gücü düşmüş, ekonomik kayıpları artmıştır. 
Emekli zammı ötelendikçe emeklilerin kaybı büyümüştür. 
Değerli Basın Mensupları
Kamu görevlisi emeklilerinin halini ifade etmeyi ahvalini özetlemeyi isterim. Emekliler evden dışarı adım atmaya, markete gitmeye, misafir ağırlamaya, çocuklarını, torunlarını ziyaret etmeye korkar hale geldi. Çünkü emekli aylıklarımız kira fiyatlarına yetişemiyor. Maaşlarımız enflasyona galip gelemiyor. Cebimizdeki paramız ayın sonunu görmeye müsaade etmiyor. 
Kısacası çalışırken var olan zorunlu giderlerimiz emekli olunca ortadan kalkmıyor. Aynı şekilde gider olarak ceplerimize yansıyor. Mevcut durumda çalışırken aldığımız görev aylığımız ile emekli olduğumuzda aldığımız maaş ile arasındaki fark yüzde 50’ye ulaşmış durumdadır. Örneğin çalışırken veriliyor, fakat emekliliğe yansımıyor. Zam ve tazminatlar çalışırken veriliyor fakat emekliliğe yansımıyor. Aile yardımı çalışırken veriliyor fakat emekli olunca kesiliyor. Özetle çalışırken hak ettiğimiz ücretimiz emekliliğimize yansıtılmıyor, emekli aylıklarımız arttırılmıyor çifte standart uygulanıyor. 
Diğer taraftan Temmuz ayında yapılan düzenleme ile en düşük kamu görevlisi ücreti 22 bin TL civarına yükseltilmiştir. Şu an en büyük emekli aylığı 7.500 TL iken en düşük kamu emeklisi aylığı ise 9.800 TL.  civarındadır. Bu rakamların asgari ücretin bile altında olduğu unutulmamalıdır. Ara düzenleme ile yapılan iyileştirmeler çalışan ile emekli arasındaki maaş uçurumunu büyütüyor, bir bütün olan kamu personel sistemini temelden bozuyor. Amaç sosyal güvenliğe dair sosyal sorumlulukları azaltmak değil, sosyal devlet anlayışı ile gereğini yerine getirmek olmalıdır.

 

HABER;  Bülent Ertekin

Sabahattin BİRİNCİSabahattin BİRİNCİ

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR